DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  07-12-17  auteur: Eric Goedhart

Pallas 2 met 3-5 onderuit tegen ASV 6

ASV 6 miste twee basisspelers, Hans Rigter en Edwin Peters. Aan onze kant ontbraken Robbert Biesterbos en King Wullur. Consequentie van de invallerssituatie was dat de thuisploeg er qua gemiddelde rating 33 elopunten op achteruit ging.

Onze manschappen laten we uit de eerste hand aan het woord over hun belevenissen resp. perikelen, met hier en daar kort teamlijderlijk commentaar.

René
Hoewel ik de partij met zwart erg scherp opende, had mijn tegenstander zijn zaken goed op orde. Hij koos een variant waarin ik een dubieus/ambitieus dameoffer had kunnen plegen, maar na veel rekenwerk zag ik hier toch maar van af. Terecht waarschijnlijk, maar na de grote afwikkeling die volgde bleef een stelling over met een erg ruime remisemarge. Omdat mijn tegenstander gezonde zetten bleef doen, lukte het mij dan ook niet in het voordeel te komen. Toen ik een ultieme (en onverantwoorde) winstpoging waagde in wederzijdse tijdnood kwam ik zelfs even verloren te staan, maar dit werd aan het bord gelukkig niet opgemerkt. Enkele zetten later verdwenen de laatste pionnen van het bord waarop de remise een feit was.

Marco
TL: Marco, ingevallen voor de zieke Robbert, speelde met wit een puike partij tegen zijn aanzienlijk hoger gerate tegenstander. In een gevorderd dubbel toreneindspel ging onze man helaas voorbij aan een verdedigende torenzet die gecombineerd met aanvalsmogelijkheden uitzicht op meer dan remise bood, waarna zwart een pion veroverde en niet meer los liet.

Erik
TL: Erik, met zwart ingevallen voor de verhinderde King, maakte er samen met zijn tegenstander Robert Naasz een adembenemende partij van. In een scherpe witte zijvariant van de Grünfeld beging zwart na 8. Tc1 enkele onnauwkeurigheden waarna wit de zaak in het centrum met een gewaagd kwaliteitsoffer op scherp zette en er al combinerend in slaagde de gemankeerde zwarte defensie (met ongerokeerde koning) te fileren.

Martijn
Mijn tegenstander opende op d4 met f5. Tja een echte ingraver waar ik geen zin in had. Dus psychologisch direct g4 er tegenaan! Het verloop van de partij is eigenlijk niet anders geweest, telkens druk op de stelling geven. Mijn dame op g7 stond in het middenspel 3 stukken te bevriezen, heerlijk. Maar uiteindelijk slechts een pion gewonnen en ten langen leste met nauwkeurig laveren het verdiende voordeel uitgebuit.

Piet
Een partij om snel te vergeten. Een fout in de openingsfase kostte mij de partij. Met zijn loper kon mijn tegenstander pion f7 slaan waarna ik met mijn koning niet terug kon slaan. Maar doordat mijn tegenstander vergat door te drukken op mijn koningsvleugel kreeg ik nog wel wat kansen op herstel. Uiteindelijk creëerde hij een prachtige matstelling en was het over.

Gerard
Ik kwam goed uit de opening (Pools). Op de 9e zet kon ik door een paardoffer beslissend voordeel forceren, maar ik zag het niet. Of misschien moet ik de bijbelse uitdrukking gebruiken: ik was ziende blind. Mijn tegenstander was nl theoloog. Maar andere dingen zag ik weer wel. Tien zetten zetten later wist ik op listige wijze een loper te verschalken. Daarna was een vlotte winst niet moeilijk meer.

Eric
Via Franco-Indische openingszetten kwam er een Hollands Spoedfianchetto op het bord waarin beide combattanten behoedzaam op zoek naar een plusje gingen. Het degelijke evenwicht werd evenwel niet verbroken en een halve winst was voor beide partijen het maximaal haalbare.

Harm
Ik speelde met wit aan bord 8. Mijn tegenstander speelde Siciliaans. Ik maakte al gauw een ergerlijke vingerfout in de opening en verloor een pion zonder compensatie. Daarna heb ik eigenlijk nooit meer terug kunnen komen. Ik begon erg veel tijd te gebruiken om verder onheil te voorkomen, terwijl mijn tegenstander telkens snel een zet wist te bedenken. Ik liep een forse tijdsachterstand op. Zwart wist met slimme zetten telkens mijn poging tot actief spel te stoppen. Toen ik eenmaal echt in tijdsdruk kwam, begon zwart aan een koningsaanval die uiteindelijk doorsloeg.