DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Lapland,  07-10-17  auteur: Radboud de Roos

Pallas 1 verliest

Onze eerste interland... Afgelopen zaterdag speelde DSG Pallas 1 zijn eerste van 4 wedstrijden in het hoge noorden in de volgende opstelling:

Spassky's DSG Pallas
Putten van, H.T. (Henk) 2116 Klinge , J.R. (Jim) 1999
Koster , A.J. (Dries) 1991 Merza , M. (Morris) 2183
Kroon , R.C. (Roelof) 2193 Roos de, R. (Radboud) 1837
Groenewold , J.J. (Jan Joris) 2123 Bielderman , G.H. (Guy) 2056
Bodewes , P.M. (Peter) 1892 Heijne , P.J.F. (Pim) 1954
Logtmeijer , M.A. (Maurits) 1934 Pavoordt van de, M. (Max) 2016
Yska , R.J. (Rolf) 1747 Bloemsma , B. (Ben) 1884
Jansen , H. (Henk) 1741 Rindertsma , C. (Chris) 1821

Daar was nog wel heel even wat over te doen. Mijn tegenstander Roelof Kroon en Jan Joris Groenewold hadden eigenlijk gerekend op bord 4 en 3 in paats van andersom, maar kwamen daar pas achter toen de wedstrijdformulieren al een dikke twintig minuten daarvoor aan de wedstrijdleider overhandigd waren. Het leek er even op dat Spassky's nog wilde wisselen, maar dat gaat dan natuurlijk niet meer.

Spaskky's speelde sowieso, met of zonder wisseling, in een iets andere opstelling dan ik verwacht had. Op de bovenste borden leken we wat zwakker en op de onderste vier borden wat sterker. Dat was vorig seizoen ook al zo, maar toch wisten we die wedstrijd te winnen met 5-3. Spassky's had er in ieder geval zin in. Zij wilden zich revancheren voor hun eerste wedstrijd die, in hun ogen, onterecht verloren was gegaan.

We speelden in één van de leukste locaties waar ik een externe wedstrijd gespeeld heb. In het denksportcentrum Jannes van der Wal speelden wij niet alleen. Er werden nog drie wedstrijden gespeeld waardoor het een gezellige drukte was.

De eerste beslissingen lieten lang op zich wachten. Ik heb eerlijk gezegd geen enkel idee in welke volgorde precies de punten vielen en hoe de partijen verlopen zijn maar ik ga mijn best doen. Aanvullingen zijn welkom...

Morris speelde op bord 2 met zwart tegen Dries Koster. Eerlijk gezegd volg ik Morris zijn partijen altijd minder goed. Zelfs nu ik naast hem zat. Deze partij ging ook zoals zoveel anderen: Het stond heel lang ongeveer gelijk in een steling waar nog wel veel spel in zat. Morris zijn tegenstander maakt een foutje, krijgt een lastige stelling en wordt snel en efficiënt van het bord gezet.

Ben speelde een degelijke partij dacht ik, maar volgens het verslag van Spassky's http://www.spasskys.nl/spasskys-hebben-het-weer-in-eigen-hand/ kwam Ben niet zo goed uit de opening. Zijn tegenstander Rolf Yska profiteerde in ieder geval niet, waarna ben aan een aanval kon bouwen. Hij werd daarbij wel een beetje geholpen door zijn tegenstander, maar uiteindelijk een dik verdiende overwinning.

Guy kreeg op bord 4 tegen Jan Joris Groenewold, een dubieus, of misschien wel ronduit slecht, kwaliteitsoffer tegen zich, maar verdedigde zich vlak daarna erg onhandig. In een lastige steling ging het van kwaad tot erger en Guy verloor.

Jim speelde op 1 tegen Henk van Putten, die ik op drie had verwacht. Volgens mij dacht Jim met een leuke manoeuvre het zwarte spel te weerleggen, maar zijn paard kwam toch in de problemen alleen op de damevleugel. Dat kostte een pion en uiteindelijk ook de partij.

Chris speelde tegen Henk Jansen. Ik dacht lange tijd dat daar niet zoveel aan de hand was, maar plotseling stond Chris een pion achter. Gelukkig bleek de witte stelling heel lastig te winnen en kon Chris de partij knap binnen de remisemarge houden.

Max speelde op bord 6 een lastige partij waarin hij eerst wel goede kansen leek te hebben, maar even later wist ik dat niet zo zeker meer. In Tijdnood ging het mis. In een lastige stelling kreeg Max het niet voor elkaar binnen de 30 seconden een zet te doen en ging (in slechte tot verloren stelling) door zijn vlag.

Pim zorgde nog wel voor goed nieuws op bord 5 tegen Peter Bodewes. Hij bouwde weer eens langzaam een moooie aanvalsstelling op en won daardoor een kwaliteit. De stelling die daaruit voortkwam leek me niet erg makkelijk, maar Pim speelde het strak uit.

En zo was ik alleen zelf nog bezig. Ik kwam best goed uit de opening mar kon daar niet zo heel veel. Ikhinkte lang op twee gedachten. Op winst spelen of voorichtiger op remise. Ik koos uiteindelijk voor dat laatste, maar wilde iets te snel afwikkelen naar een remise-eindspel en dat kostte een pion.

Een krap 4,5-3,5 verlies dus. Volgende keer beter....