DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Schalkhaar,  16-09-17  auteur: Radboud de Roos

Pallas 1 wint eerste wedstrijd

en het bleef nog lang rumoerig... DSG Pallas wint weer van HSP/Veendam.

Zaterdag 16 september speelde Pallas 1 alweer haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Omdat onze vaste speellocatie de Schalm bezet was speelden we in de Lindeboom in Schalkhaar. In het zaaltje waar menigeen van ons te horen kreeg of we ons rijbewijs wel of niet gehaald hadden. Ik ben er twee keer eerder geweest...

Wij waren bijna compleet. Robbert speelde in plaats van Pim.
Johnny is er het eerste halfjaar niet bij. Hij speelt de komende tijd in San Diego. En Jop speelt niet meer in Pallas 1. Chris en ik vervangen Johnny en Jop.
HSP/Veendam speelde ook met 1 invalller. Op bord 7 speelde invaller Harm Pals. Beide teams hadden een normale opstelling zodat er 8 redelijk gelijkwaardige partijen op het programma stonden:

Merza , M. (Morris) 2183 Riksten , P.H. (Peter) 2100
Bielderman , G.H. (Guy) 2056 Geeraets , V. (Vincent) 2037
Pavoordt van de, M. (Max) 2016 Wielenga , W. (Wiebe) 1960
Klinge , J.R. (Jim) 1999 Scharft , J. (Johan) 1940
Biesterbos , R.M. (Robbert) 1991 Hoogeveen , R. (Rienk) 1881
Roos de, R. (Radboud) 1837 Bontjer , B. (Bernard) 1893
Bloemsma , B. (Ben) 1884 Pals , H. (Harm) 1725
Rindertsma , C. (Chris) 1821 Hadderingh , T. (Thale) 1838


Zo'n eerste wedstrijd is altijd lastig. De meesten van ons hebben in de vakantiemaanden toch een stuk minder gespeeld en niet iedereen komt even fris uit de zomervakantie.

Dat gold zeker ook voor Ben. Na een zet of zeven liet hij Dd5 toe en dat verloor gewoon een stuk. Ik rekende op een snelle 0, maar Ben was niet als eerste klaar. Dat was ik zelf. Ik speelde niet de beste variant in de Lc4-Najdorf, maar kreeg wel al binnen 10 zetten de kans om op e6 te offeren. Ik won het stuk vrij snel terug en kreeg daarbij een sterke aanval tegen de koning in het centrum. Dat was niet zo moeilijk meer. 1-0

Guy was de volgende die won. Hij lokte, door een wat afwijkende zetvolgorde, zijn tegenstander in een opening die hem niet helemaal lag en kon lekker druk gaan zetten. Guy won eerst een pion en niet lang daarna een tweede. Die tweede was ook nog eens een sterke vrijpion en daarmee was het snel afgelopen. 2-0

Aan bord 8 speelde Chris met wit een goede partij. Chris bouwde een mooie aanval op, won daarmee materiaal en was niet onder de indruk van de tegenaanval van tegenstander Thale. Ik heb niet helemaal gezien hoe het afliep, want DE FAMILIE HUISMAN GAF EEN FEESTJE. En dat hebben we gehoord. We wisten dat er vanaf een uur of 4 een ander feestje zou zijn, maar wisten niet dat het zó lawaaiig zou zijn. Het personeel van de Lindeboom probeerde nog subtiel het geluidsniveau wat te dempen, maar dat hielp niet.

Ik was blij dat ik al klaar was. En het was erg fijn dat de tegenstanders uit Veendam begrip voor de situatie hadden. Bedankt daarvoor.

Chris won zijn partij dus wel. Met 3-0 voor leken we op weg naar de overwinning.

De eerste verliespartij kwam van Robbert. Robbert kwam met zwart niet al te goed uit de opening tegen Rienk Hoogeveen. Robbert kwam wat terug, won in ieder geval zijn pion terug, maar koos, met weinig tijd, net een keer een verkeerd veld voor zijn toren en dat koste meteen materiaal. 3-1, maar nog niets aan de hand.

De overige borden stonden best goed: De stelling van Jim was al heel lang remise, maar omdat Jim én zijn tegenstander Johan Scharft beiden winstpogingen deden, wisselden de kansen wel, maar bleef alles binnen de nogal ruime remisemarge. Op bord 3 won Max redeijk snel een pion, maar dat was niet zonder tegenkansen voor zijn tegenstander en teamleider Wiebe Wielinga. Morris speelde op bord 1 tegen Peter Riksten, de sterkste Fries. Die had veel tijd nodig. Zijn pionoffer werkte gewoon niet en Morris was het heel secuur uit aan het spelen.

Jim was als eerste klaar. Er bleef in het toreneindspel uiteindelijk alleen een zwarte g-pion over die makkelijk tegen te houden is. 3,5-1,5. Vlak daarna won Morris en speelde Max remise. 5-2. Pallas wint. Alleen Ben is nog bezig. Ben? Ja, nadat hij vroeg een stuk weggaf, speelde hij gewoon door. Misschien eerst even de frustratie na zo'n blunder eruitspelen, maar volgens mij dacht Ben ergens nog wel een kansje te krijgen tegen Harm Pals. Dat gebeurde niet, maar ik vond het zeker niet zinloos dat Ben zo lang bleef vechten voor zijn kansen. Het is voor een team altijd prettiger om iemand die vrijwel kansloos is, toch te zien vechten voor een kleine kans als dat je die 0 al hebt.

Toen Ben zag dat hij de laatste was die nog bezig was, gaf hij op. 5-3.Om te beginnen een mooie degelijke overwinning.