DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  06-05-17  auteur: Johnny Paans

Pallas 1 sluit af met gelijkspel

Pallas 1 heeft haar slotronde tegen Caissa 3 met 4-4 gelijk gespeeld. Met deze uitslag mag het bezoek uit Amsterdam zich zeker tekort gedaan voelen, er had meer voor ze ingezeten.

De slotronde moest ruim gewonnen worden als we nog een kleine kans op het kampioenschap wilden behouden. Omdat koploper Meppel ruim bij Veendam won ging onze wedstrijd achteraf nergens meer om. Toen er om 13:00 begonnen werd misten wij nog 2 spelers, Pim had last van defecte treinen en Ben leek zich verslapen te hebben. Niet veel later waren ze er beiden.
De eerste uitslag viel al snel te noteren, bij Guy werden er al snel erg veel stukken geruild en er bleef weinig over voor beide spelers. Toen ook de Torens eraf leken te gaan, en er een lopereindspel over zou blijven, werd na anderhalf uur de vrede getekend.
Niet veel later verloor van Jop van Cees Visser. In de Caro-Kann koos Jop al snel een verkeerde voortzetting waarna zijn tegenstander een gedekt paard op f7 kreeg. Jop probeerde nog met een aantal tegendreigingen de boel te redden, maar zijn tegenstander doorzag alles en won soepel.
Pim was de volgende die klaar was. Met wit koos hij voor een agressieve opstelling tegen de Pirc van tegenstander Albert Riemens. Pim probeerde erdoor te komen, maar dat lukte hem niet. Nadat er wat stukken geruild werden en de aanval doodliep namen beide spelers genoegen met een puntendeling.
Ongeveer gelijktijdig bracht Ben ons langszij. Na een rustig begin besloot Ben een stuk te offeren voor een koningsaanval. Om de aanval af te slaan gaf een tegenstander een kwaliteit waardoor Ben een Toren tegen 2 stukken overhield. Toen de Dames geruild werden dacht ik dat Ben verloren stond, maar een mooie aanval zou een stuk opleveren. Zou zeg ik, want tegenstander Piet van der Weide zag de ernst van de situatie niet in en miste mat in 1, een mooie meevaller.
Even later kwamen we zowaar op voorsprong. Max werd naar eigen zeggen vanuit de opening overspeeld, en zijn tegenstander Rik Salamons leek de overwinning binnen handbereik te hebben. Deze liet zich echter, om een mooie term te gebruiken, piepelen wat Max een Dame tegen een Toren+Stuk opleverde. Na enig moeilijk gemanoeuvreer won Max een stuk en de partij.
Last minute invaller Chris speelde een bijzondere partij tegen Cees van den Berg. Al snel kreeg Chris Een toren + 3 vrijpionnen tegen 2 lichte stukken. Zijn tegenstander had door dat wachten tot de pionnen gaan lopen geen optie is, en besloot zelf wat met zijn overgebleven pionnen te doen. Hiermee werd een vrijpion gecreëerd. Dit had tot uiteindelijk gevolg dat er een bijzonder evenwicht ontstond waarin beide spelers geen progressie konden boeken. Chris kreeg een remiseaanbod en dat werd na overleg met de teamleider geaccepteerd.
Nu was er nog een halfje nodig voor een gelijkspel, maar dat was een stuk moeilijker dan het klinkt.
Ikzelf speelde tegen Okan Ozatas een saaie schuifpartij. Mijn tegenstander voelde zich hierin een stuk beter thuis en nam langzaam het initiatief. In tijdnood blunderde ik een Toren, maar mijn tegenstander miste dit en wikkelde af naar een dame eindspel met een pion meer. Zijn koning bleek helaas veilig genoeg te staan en na een paar schaakjes te hebben gepareerd won het eindspel eenvoudig.
3 ½ - 3 ½ en dus kwam de beslissing in deze wedstrijd van Morris. Hij speelde tegen FM Günther Ballon. In het middenspel verloor Morris een pion en zijn tegenstander nam deze mee naar een Toreneindspel. Er ontstond een 1 tegen 2 pionneneindspel met beide een Toren. Er werd heel lang doorgespeeld maar Morris verdedigde goed. Uiteindelijk wist Morris op de 50-zetten regel remise af te dwingen, waardoor de 4-4 een feit was.
Met dit gelijke spel houden we Caissa onder ons en eindigen we op een tweede plek. Helaas op gepaste afstand van kampioen Meppel. Met iets meer geluk had er misschien meer in gezeten, maar geluk moet je ook afdwingen. Tot volgend jaar!