DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  11-03-17  auteur: R. de Roos

De vorige ronde van Pallas 1

Eerste verlies van Pallas 1.

Beter laat dan nooit. Is het toevallig dat dit verslag zo lang op zich heeft laten wachten of heeft het te maken met het verlies? Dit verslag had ik oorspronkelijk op 13 maart om iets over 1 geschreven, maar nog niet geplaatst.

Pallas 1 heeft zaterdag 11 maart dus voor het eerst verloren in de derde klasse B van de KNSB.

Was dat nodig?

Op papier niet:

DSG Pallas heeft een gemiddelde rating van 1972
Almere 2 heeft gemiddeld 1809

Gemiddeld 163 punten verschil. Dat is een verwachte score van 5,5-2,5.

Maar het liep dus iets anders. We leken goed te beginnen. Johnny speelde een slimme variant in een Caro-Kan tegen jeugdspeler Jeroen van den Berg. Johnny leek snel te gaan winnen, maar maakte het zichzelf helemaal niet gemakkelijk. Er heeft een zet of 10 een wit paard op h8 gestaan, maar de zwarte dame was op b2 binnen komen vallen. Ik denk dat Johnny dat onderschat heeft. Het won gelukkig allemaal nog wel, maar dat gebeurde pas nadat we met 0-2 achter stonden.

Ben speelde geen goede partij. Wit kreeg een goede stelling uit de opening omdat Ben zijn koningsstelling verzwakte met o.a.g5. In de tactische schermutselingen bleek Frans Hazenberg ook net iets handiger en Ben moest al redelijk snel opgeven.

Jim moest dat ook. Maar dat ging wel op een hele andere manier. In een Wolga speelde hij vroeg e6 en dat pakte goed uit. De combinatie die Jim speelde kon wel, maar niet in de zetvolgorde die Jim speelde. Dat koste een stuk tegen een pion. Tegenstander Rob van de Kamp speelde het vervolgens solide uit.

Vlak daarna kwam Guy naar mij toe. Hij kreeg een remiseaanbod. Als hij door zou spelen zou hij een kwaliteit tegen 2 pionnen moeten geven. Wel speelbaar voor Guy, dus ik liet hem doorspelen. Ik dacht eigenlijk dat het ratingverschil op zijn bord groter was en dat Guy daarom meer kansen zou krijgen verderop in de partij.

Ik wilde graag dat Guy door zou spelen omdat ik zelf ook al erg slecht stond. Ik kwam best goed uit de opening, maar speelde iets te nonchalant en verloor daardoor een pion. Daarbij stond het paard op e7 die de pion daar geslagen had, ook nog eens heel goed op e7. Een mooie mataanval bekroonde een goede partij van de 11-jarige Daniel Kutchoukov.

1-3 achter inmiddels, maar er was hoop. Max stond op dat moment wat beter. Hij ging een pion winnen, maar het resterende toreneindspel gaf niet veel winstkansen. Pim stond ook materiaal voor, nog meer zelfs, maar de extra kwaliteit en pionnen waren vooral zwak en zijn koningsstelling ook. Toch dacht ik dat dit gewonnen moest zijn. Morris was niet heel positief over zijn stelling, maar ik ging er eigenlijk van uit dat hij zou winnen. Ik denk dat het een tactische opstelling was om Johan Bertelkamp op bord 2 tegen Morris te zetten. En Guy stond in mijn ogen zeker niet slechter.

Zijn stelling leek mij vooral veel makkelijker om te spelen. Ik heb niet goed gezien hoe het gegaan is, maar hij won en was daarom blij dat hij door moest spelen.

Morris en Pim kregen nog remiseaanboden. Maar daar hadden we als team net zoveel aan. Doorspelen dus.

Max zijn eindspel was in remise verzand, maar hij bleef ook nog wel even doorspelen. Uiteindelijk werden de laatste 3 partijen toch allemaal remise. Bij Morris omdat doorspelen anders onverantwoord was, bij Max omdat het echt niet meer te winnen was en Pim speelde als laatste nog door. Met erg weinig tijd vond hij geen winstplan en de remise onafwendbaar.

Een kostbaar verlies. In de ronde na deze heeft Meppel toch nog een keer verloren van Zevenaar. Als wij deze wedstrijd hadden gewonnen, dan stond het nu gelijk...