DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Kampen,  12-12-16  auteur: Eric goedhart

Pallas 2 gaat onfortuinlijk onderuit

De derde ronde van het seizoen. Uit tegen Denk en Zet/O&O 2 in Kampen laat de Deventer ploeg in het heetst van de strijd twee gedachte punten liggen. De thuisploeg trad ons compleet en op volle sterkte tegemoet, wij speelden met één invaller. Door ongelukkige mistastingen stonden we om half elf met 3-0 achter maar even na elven waren we tot 3-2 teruggekomen met vooruitzichten op een minimale overwinning. De tijdnoodfase was evenwel beslissend en deed de verhoopte overwinning kantelen. Onze manschappen doen op bordvolgorde verslag van hun lotgevallen.

René
Mijn tegenstander verraste me met de Aljechin-verdediging, die ik agressief aanpakte met de zgn. "Vierbauernangriff". Hierin koos zwart toevallig voor een zijvariant die ik vroeger zelf ook gespeeld heb en dus vrij goed kende. Er kwam een afwikkeling naar een dameloos middenspel waarbij mijn ruimtevoordeel intact bleef en zwart een paar dubbelpionnen had. De stelling was echter behoorlijk gesloten, maar net toen ik me begon af te vragen of ik er doorheen zou kunnen komen, deed mijn tegenstander zelf een uitbraakpoging. Met secuur spel wist ik een pion te veroveren en bij de afwikkeling naar het eindspel kwam er nog eentje bij, waarna het snel beslist was.

Robbert
Ik kreeg op bord twee een gesloten Siciliaan op het bord. Wit speelde snel f4 en e5. Dat gaf voor mij geen directe problemen. Ik zocht met zwart spel op de damevleugel, in afwachting van een aanval op de koningsvleugel, die niet kwam. Toen mijn tegenstander het scherpe 16. c4!? speelde en b5xc4 17. d3xc4 d4! volgde, dacht ik dat ik al groot voordeel had. Achteraf was dat helemaal niet het geval, maar mijn tegenstander vond na een onnauwkeurige 19e zet van mij het noodzakelijke 20. b4! niet, waarmee wit zelfs een plusje had gekregen. In plaats daarvan verrekende wit zich en kwam ik even later een vol stuk voor. Reden voor wit om de koning om te leggen.

Radboud
Ik begon agressief aan mijn partij, maar mijn tegenstander wilde niet echt meewerken. Hij leek in een Transe Winawer wel geïnteresseerd in mijn c2-pion, maar die is vaak wel te offeren. Dat was hier ook wel nodig, maar ik kreeg goede compensatie. Mijn tegenstander verdedigde goed en ik kwam niet echt verder. Een tweede pionoffer gaf goede kansen, maar door op het goede moment de juiste pion terug te geven, kon hij zich weer goed verdedigen. Ik probeerde nog wel te winnen, maar moest ondertussen wel uitkijken dat de extra pion van zwart niet te gevaarlijk werd. Mijn tegenstander bleef echter alleen maar verdedigen, waardoor de remise onvermijdelijk was.

Chris
Vanuit de opening stond ik beter. Op het moment van oogsten vond ik een briljante zet. Besloot om voortaan op donderdagavond te gaan sjoelen.

Gorrit
Twee te optimistische zetten mijnerzijds waren doorslaggevend. Die moet ik ook niet op maandagavond doen, zo vlak na het weekend. Nadat mijn tegenstander nog wat valkuiltjes had ontweken, werd de partij beëindigd met een volle toren achterstand.

King

Ronald Vierhuis-King Wullur


Alle hens aan dek.

Deze geladen stelling ontstond na 29. … Pd3-f4! 30. Td1-d6.
Spectaculair had de volgende voortzetting kunnen zijn: 30. …Txd6 31. cxd6 Dxd6 32. Lxf4 Dd1+ 33. Kf2 Txe4 34 fxe4 Dc2+ 35. Kf3 Dd3+ (Dd1+ kan ook) 36. Le3 Dd1+ 37. Kf4 g5+ 38. Kf5 Lc8+ (let op hoe alle zwarte stukken meedoen!) 39. Kf6 Dd8 mat. Met nog 30 tellen op de klok kon ik dit niet goed inschatten en in de partij speelde ik 30. … Ph3+? (en verloor 15 zetten later). Ik kon de slaap pas vatten nadat ik de bovenstaande mogelijke zettenreeks thuis heb gezien (ik wist dat zoiets mogelijk moest zijn!). Nee, het was niet een avondje ontspannend schaken.
Nader: de zettenreeks klopt echter niet! Na 30. ...Txd6 31. cxd6 verliest wit gewoon zijn dame, dus hij zal 31. Lxf4 moeten doen en dan staat zwart gewoon heel goed.

Eric
Een uitnodiging om in een Aljechin te verdwalen heb ik laten schieten waarna het op een ouderwets open spel uitdraaide. Daarin kon zwart zich uit een gedrongen stelling loswerken door wits ietwat te passieve opstelling. Op het beslissende moment greep zwart in een toreneindspel gruwelijk mis – hij zette zijn toren buitenspel – waardoor een ontstane witte vrijpion ongehinderd kon doormarcheren.

Willem
Een Italiaanse partij die weinig spannend leek te worden. Helaas werd ik vervuld van eigen plannen, nonchalant en werd verrast door Pd5. Ik was zo onder de indruk van deze zet dat ik de eenvoudige weerlegging Pc6-e7 over het hoofd zag. Want als wit dan slaat op c7 volgt Dc6 met herovering van de pion. Toen ik ook nog verzuimde een paard van g4 te verjagen, was het snel met mij gedaan.