DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  17-12-16  auteur: Max van de Pavoordt

DSG Pallas 1 speelt weer gelijk

Pallas 1 heeft voor de derde keer dit jaar gelijk gespeeld, deze keer tegen WSG uit Winterswijk. Een team waar vorig jaar nog met 7-1 van gewonnen werd in de slotronde.

We speelden ditmaal zonder Radboud en Johnny (mist voor het eerst in 3 jaar een externe wedstrijd voor het eerste). René kon gelukkig invallen voor Johnny waardoor we zeker niet verzwakt waren. WSG was deze keer echter op volle oorlogssterkte naar Deventer gekomen dus moest zeker niet onderschat worden.

In het eerste uur gebeurde er weinig behalve dan dat de tegenstander van Morris wel heel veel tijd gebruikte en op papier ook niet de sterkste speler van hun team is met een rating van 1886. Rond 3 uur begon de wedstrijd zich een beetje te tekenen. Guy dacht een pionnetje te kunnen winnen met een truc maar had gemist dat dit niet werkte dus kwam een stuk achter. Jim had ondertussen een gelijk eindspel op het bord waar degene die iets ging forceren waarschijnlijk zou verliezen, remise dus. Voor de rest begon de stelling van Morris er steeds beter uit te zien en leek er naast Guy niet iemand echt minder of beter te staan.

Het begon echter wel spannend te worden of deze wedstrijd goed zou gaan. De tegenstander van Morris leek een truc te hebben waarmee hij eventueel remise of zelfs winst zou kunnen afdwingen. Jop stond nogal gedrukt, mijn tegenstander had een stuk geofferd voor een dreigende aanval en 2 pionnen, de stellingen van Pim, Ben en René kon ik niet zo goed inschatten en Guy stond natuurlijk nog steeds een stuk achter. De eerste nederlaag van het seizoen kon er dus zomaar aankomen.

Gelukkig kwamen vervolgens de goede uitslagen binnen. Morris had het blijkbaar allemaal goed gezien en won. Pim had blijkbaar een winstplan gevonden en kon zo ook een puntje bijschrijven: 2,5-1,5. Jop had ondertussen ook zijn stelling verbeterd dus hier zat misschien nog wel wat in voor Jop. René had inmiddels een pion geofferd voor een aanval en Guy bleef goed doorspelen waardoor hij een tweede pion voor zijn stuk kreeg. Ik moest echter mijn stuk teruggeven voor 1 pion waardoor ik er eentje achterstond en de stelling van Ben leek inmiddels redelijk gelijk met allebei een dame en 4 pionnen.

Jop en René speelden uiteindelijk remise waardoor de stand 3,5-1,5 voor ons werd. Jop was zelf uitermate ontevreden over zijn partij maar het resultaat zorgde er wel voor dat we nog maar 1 punt uit 3 partijen nodig hadden om te winnen. Met een redelijk gelijke stelling bij Ben en twee partijen waar gewerkt zou moeten worden voor een halfje zou dat misschien wel mogelijk zijn. Toen verloor Ben. Wat er precies gebeurde heb ik niet gezien maar waarschijnlijk ging het fout door de koningswandel van de tegenstander waardoor er en mat dreigde en er bij een dame ruil een gewonnen eindspel voor zwart op het bord zou komen. Nu moesten Guy en ik er dus voor zorgen dat in ieder geval een van ons nog een halfje zou pakken uit 2 zeer lastige stellingen.

Ikzelf had een eindspel met allebei een toren en 4 tegen 3 pionnen in het voordeel van mijn tegenstander. Hij speelde met een duidelijk plan maar een zet of 2 voordat de winst echt binnen was maakte hij een enorme fout waardoor er opeens een truc voor mij inzat waarmee ik mijn toren kon offeren voor een patstelling, net remise dus. De druk lag nu dus bij de tegenstander van Guy die moest winnen om er nog een gelijkspel uit te halen. Hij deed iets niet helemaal goed waardoor Guy een winstkans kreeg omdat zijn pionnen toch al ver opgerukt waren. Guy miste dit echter en rond 6 uur kon Guy helaas niets anders dan opgeven.

Voor de derde keer gelijk dit jaar. Hierdoor loopt Meppel na een ruime overwinning op de Spassky’s weer een punt uit en is het verschil inmiddels 2 matchpunten en een hoop bordpunten. Het kampioenschap gaat lastig worden maar we gaan ongeslagen het nieuwe jaar in.