HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  10-11-16  auteur: Eric goedhart

Pallas 2 zet goed door

De tweede ronde van het seizoen. Het treffen thuis tegen Caïssa 1 uit Elburg eindigt na stevige strijd in een 5-3 overwinning voor de thuisploeg. Caïssa trad aan met drie invallers maar wist ondanks een fikse ratingachterstand - vooral aan de borden 2-3-4 - manmoedig verzet te bieden.
We laten onze manschappen, op volgorde van hun partijbeëindiging, over hun wederwaardigheden aan het woord.

Willem
Het werd een Franse partij met de weinig gebruikelijke zet c5 op de derde zet van zwart. De laatste keer dat ik deze zet tegenkwam was tegen Jannink, zo’n 40 jaar geleden. Ik volgde de variant die in het boek van Donk staat, en dat leverde na enige slagenwisselingen een pion op. Helaas liet ik mij door de gang van zaken verleiden nog een pion op de a-lijn te nemen. Het gevolg was een open lijn voor zwart en een gevaarlijke aanval. Vooral de ongelijke loper van zwart met paard en toren dreigde mij fataal te worden. Gelukkig kon mijn koning naar de zwarte koningsvleugel vluchten. Zijn koning was ondertussen naar g6 gevlucht na een schaak met mijn toren op de 7e rij. De witte koning bereikte veld f4. Zwart sloeg vanaf a2 de pion op g2. Wit speelde Pf5 – zwart sloeg op h2 = wit gaf schaak op g7 en toen realiseerde de zwartspeler zich dat pion h2 vergiftgd was geweest. Want na Kh5 volgt er Tg7xh7 met winst van de zwarte toren. (1-0)

King
Enerverend. Mijn geliefde orang utang leverde snel een geriefelijke stelling op, maar in plaats van een dwingende ruil te forceren ging ik eerst rokeren, waardoor mijn tegenstander loskwam en zelf mijn stelling irritant binnendrong. Uit ergernis offerde ik een stuk voor een pion om een gecompliceerde stelling te krijgen. Na een mooie creatieve zet (Pc3-d5) ontstond ineens een geladen stelling met de beide dames en vier stukken die gewoon in stonden. Max die toevallig kwam kijken gaf toe dat hij niets van de stelling begreep. Jammer dat ik mijn tegenstander opnieuw liet ontsnappen. Geschrokken van wat hem had kunnen overkomen bood hij vlot remise aan. Ik kon het niet weigeren, want eigenlijk stond ik toen verloren. (1½-½)

Eric
Met zwart tegen de krasse Henk Strating. In een omgeturnde Leeuw week ik van de begaande paden af waardoor wit het initiatief kon grijpen en dat met verve deed. In een onbewaakt moment van schaakloensheid verspeelde ik een waardevol renpaard, waarna mijn sympatieke tegenstander er met volle overgave een precieze pletpartij van maakte. (1½-1½)

Radboud
Ik speelde met zwart op 3 tegen Arjan Mulder. Hij maakte al vroeg in de opening een fout. Ik profiteerde niet echt heel goed, maar bleef wel beter staan. Er zaten heel veel combinaties in de stelling, maar die kwamen niet op het bord. Hij deed het in de moeilijke stelling toch niet zo goed en daardoor won ik twee stukken voor een toren. Nadat ik met e4 de witte koningsvleugel min of meer vast kon zetten, kreeg ik ongeveer de stelling die ik vanuit de opening wilde bereiken, maar nu met meer materiaal. Vanaf hier ging ik ook beter spelen. Ik werd geholpen door een poging tot tegenspel die het einde versnelde. Ik kon om de oprukkende g-pion heen spelen en zijn verzwakte koningsstelling zorgde er daarna voor dat hij, in de slotstelling, materiaal moest geven om mat te voorkomen. (2½-1½)

René
Nadat mijn tegenstander met wit op zet 4 dames ruilde, ontstond een op het oog rustig middenspel waar ik me wel in thuis voelde. Mijn tegenstander kennelijk minder, want op zet 11 speelde hij een voorbarige breekzet die zwart al een klein voordeeltje opleverde. Niet lang daarna offerde hij een kwaliteit, waarbij hij denk ik overzag dat ik niet verplicht was met mijn koning te slaan, maar ook met mijn paard achteruit kon. Daardoor had wit eigenlijk geen enkele compensatie en met het ontwijken van enkele valkuilen kon ik het rustig naar winst uitspelen. (3½-1½)

Gerard
Met zwart kwam ik goed uit de opening met een duidelijk betere stelling. Bij het forceren van een doorbraak in het centrum zag ik enkele resources van mijn tegenstander over het hoofd, hetgeen resulteerde in een vermoedelijk remise- eindspel. Maar toen ik ook nog eens zomaar een paard weggaf was mijn lot beslist. (3½-2½)

Robbert
Ik opende wat slapjes met wit. Toch had ik vrij snel een klein voordeeltje. Mijn tegenstander besloot met zijn c- pion op d4 te ruilen. Hierdoor ontstond een stelling waarbij ik een sterk centrum had, en mijn tegenstander een 3 tegen 1 meerderheid op de damevleugel. Tijdens de partij was ik er niet helemaal zeker van maar ook volgens de engine zijn mijn centrumpionnen ietsje meer waard. Zwart had zich later met een promotietrucje nog wel taai kunnen verdedigen. Er werd echter anders gespeeld. In een moeilijke stelling liet zwart enkele zetten later een paard instaan en gaf op. (4½-2½)

Chris
Rond de 20e zet zag mijn stelling er mooi uit. Nog even de druk verder opvoeren en de zwarte stelling stort in. Niet dus, zwart verdedigde zich goed. Rond de 40e zet miste ik 2x een sterkere voortzetting, waardoor ik in een iets slechter eindspel terecht kwam. In tijdnood gebeuren er rare dingen en ik had ook zomaar kunnen verliezen. (5-3)