HOME aamenu ☰ MENU
Hoogezand-Sappemeer,  05-11-16  auteur: Johnny Paans

Pallas 1 wint in het hoge Noorden

Pallas 1 heeft een verdiende 3-5 overwinning geboekt op HSP/Veendam 1. Met deze overwinning doen we goede zaken in de strijd om de hoge plaatsen.

Met lood in de schoenen werd op zaterdagochtend vertrokken naar Hogezand-Sappemeer. Niet zozeer dat we bang waren voor onze tegenstander, maar de autorit van 1:45 is toch niet iets om naar uit te kijken. Behalve dat Chris Rindertsma voor Jop inviel waren we compleet.

De wedstrijd begon op 6 van de 8 borden erg rustig. Op die 2 andere sloeg te vlam echter al vroeg in de pan. Johnny, spelend met wit aan bord 5, mocht van zijn tegenstander al vroeg op f7 pakken, waarna de zwarte koning vast op f8 kwam te staan. Op bord 6 offerde Max al vroeg een stuk voor 3 pionnen. Dit is echter theorie dus niemand keek er heel erg van op.

Dat er rustig aan gedaan werd bleek wel aan de speeltijd. Na 3 uur en een kwartier spelen waren er nog altijd geen uitslagen, en de tijd begon voor iedereen toch te dringen. Guy aan het 3e bord miste een zetje van zijn tegenstander. Hierdoor kwam hij even onder druk te staan maar counterde goed. Guy wist de counter te bekronen met een mooi punt. Niet lang hierna wist onze invaller Chris ook te winnen. Hij zette zijn tegenstander al vroeg onder druk, maar kon er niet doorheen komen. Normaal zou je geen stukken ruilen in deze situatie, maar Chris zag goed dat hij hierdoor met zijn torens binnen kon komen. Ineens bleek mat onafwendbaar, wat de tegenstander deed besluiten Chris met zijn punt te feliciteren.
Ongeveer gelijktijdig was ook Pim klaar. In een rustige partij nam hij ergens een pion mee. In het eindspel werd dit nog een pion en toen zijn tegenstander iets terug dacht te doen maakte Pim het af met een mooie truc. Een tussenstand van 0-3 geeft een Teamleider toch wel een gerust gevoel!

Het volgende resultaat was een remise van Ben, een partij waarin vooral Ben het probeerde. Hij offerde zelfs nog een pion maar de tegenstander zag zich al snel genoodzaakt deze terug te geven. Met het oog op de tussenstand en de andere borden werd remise overeengekomen.

Hoe is het ook al weer met Max en zijn stukoffer? Nadat het stuk geofferd werd ging Max niet te snel met zijn pionnen lopen, maar bleef wachten op de juiste momenten. De pionnen bleken zoveel beter dat Max liever met zijn pionnen door bleef lopen dat gewoon een stuk terug te winnen. Het bleek dan ook gewonnen voor Max, wat hij mooi uitspeelde. 4½ - ½ en dus was de overwinning binnen. Morris speelde remise, een partij die hij als heel saai beschouwde. Ik heb geen enkele omstander kunnen spreken die er anders over dacht, maar niet te veel woorden aan vuil maken.

De wedstrijd is dus binnen, nu is het aan Johnny en Jim om de uitslag nog wat op te fleuren. Jim en zijn tegenstander speelden allebei een goede partij en hielden elkaar mooi in evenwicht. In het eindspel dacht Jim zonder schade een zet met zijn vrijpion te kunnen spelen. Dit verloor niet zijn vrijpion, maar wel een andere. Dit bleek helaas genoeg voor zijn tegenstander om het punt binnen te hengelen.

Dan Johnny, hoe gaat het met de zwarte koning op f8? De koning is de halve partij op sterven na door geweest, maar er werd geen beslissend voordeel gevonden door Johnny. (Het bleek er wel in te zitten achteraf.) In de tijdnood wist de zwarte koning te ontsnappen uit zijn gevangenis, en bleef er een eindspel over met ongelijke lopers, allebei 2 torens en 1 pion meer voor Johnny. Waarschijnlijk remise, maar een moment van volledige schaakblindheid kostte Johnny een volle Toren. Dat werd maar snel opgegeven. Hiermee kwam de uitslag op 3-5 uit.

Met deze overwinning komen we op 4 matchpunten uit 3 wedstrijden waarmee we prima meedraaien in de subtop.