DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  13-10-16  auteur: Gorrit Smit

Pallas 3 start met remise in 2e klasse

Sensatie hing lange tijd in de lucht !
Na het kampioenschap van vorig jaar zal het derde het zwaar krijgen in de tweede klasse. Met afstand de laagste rating in poule 2B, en ook tegen VSG 2 was er een behoorlijke ratingachterstand.

Toch bleef het heel lang spannend tegen de Ermelonaren en zette Maarten van Daalen aan bord 1 Pallas zelfs op voorsprong. Ik hoorde naast mij iets in de trend van "op van Daalse wijze naar de overwinning fröbelen".

VSG had zijn sterkste speler aan bord 3 gezet, en Piet Ypma was de klos. Met zwart bleef het lang gelijk opgaan, maar plotseling was het voorbij. De stand was weer gelijk.

Als derde was Herman Vrielink aan bord 7 klaar. Kort na de opening kwam Herman in het voordeel, maar dit glipte een beetje tussen zijn vingers weg. De partij bleef lang in evenwicht, tot Herman opnieuw (naar eigen zeggen) groot voordeel krijgt.
Een paardvork op Toren en Dame laat de partij echter omslaan. Nog niet verloren, maar wel door het antwoord op deze paardzet. Dit was beslissend en we stonden achter.

Max Merza aan bord 4 leek mij een klein voordeeltje te hebben, maar de partij eindigde in een potremise. Er zat helaas echt niet meer in de overgebleven stelling.

Gorrit Smit bracht aan bord 2 de stand weer in evenwicht door een overwinning die met een aardige combinatie werd afgesloten. Weer een bak ratingpunten binnen.. !

De stand bleef in evenwicht door de remise van Alex Ritsema, die een behoorlijke hoger gerate tegenstander tegenover zich had.

Hans Knottnerus moest het zelfs opnemen tegen een tegenstander met een rating van meer dan 200 punten hoger. Hans wist de vis op het droge te hengelen door een vroege kwaliteitswinst tot het einde toe te gebruiken.
Pallas weer op voorsprong !

In de laatste partij speelde Hans Jonkman een partij die in de slotfase per zet wisselde tussen "totaal gewonnen" en "totaal verloren". Uiteindelijk werd het het laatste, zodat de einduitslag 4 - 4 werd.
Vooraf hadden we er voor getekend, achteraf gezien hing er voortdurend een sensatie in de lucht.