DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  22-10-15  auteur: René Renders

Pallas 1 bekert door na spannende strijd

Pallas heeft ten koste van Denk en Zet/O&O Kampen de 2e ronde bereikt van de KNSB-beker.
Zoals de naam van de tegenstander doet vermoeden, is er sprake van een fusievereniging, in elk geval op landelijk vlak. Het team wat de daarmee op de been brengen, komt uit in 3A.
Qua ratings waren de bekerteams aan elkaar gewaagd. D&Z had de sterkste spelers afgevaardigd, bij ons speelden Morris, Radboud.

Om met mezelf te beginnen: ik speelde met zwart tegen de gelijkwaardige Johan Redeker en kreeg al snel een gezonde stelling. Mijn tegenstander vond dat er niet veel aan de hand was en had daar waarschijnlijk gelijk in, desondanks vond ik dat ik wel lekker stond. Een gevalletje keuzestress en roestigheid (ik had ten slotte een tijd geen lange partij meer gespeeld) zorgde helaas voor tijdnood, waarin ik ging prutsen, terwijl mijn tegenstander gezonde zetten bleef doen en het met een mooie paardactie afmaakte.
Dat was de gelijkmaker, aangezien Morris ons eerder al op voorsprong had gezet. Met wit aan bord 1 maakte hij met een pionoffer gehakt van de ambitieuze opening van tegenstander Muharem Mujkanovic. Radboud speelde met zwart een voor mij volkomen onnavolgbare partij tegen Hans Spoelstra.
In de chaos op het bord was iedere zet een verrassing voor de neutrale toeschouder, zodat ik maar snel stopte met volgen van de partij. Uiteindelijk bleken ze wel tegen elkaar opgewassen, aangezien remise overeen werd gekomen. Daarmee kwam het lot van Pallas in handen te liggen van Johnny, die een voor zijn doen positioneel verantwoorde partij probeerde te spelen tegen de sterke William Cornelissen. Mijn eerste inschatting was dat Johnny wat minder stond, maar toen ik de volgende keer ging kijken stond hij een volle kwaliteit voor. Daar stond dan tegenover dat de helft van zijn stukken buitenspel stond, maar ik dacht dat hij er toch uit moest kunnen komen. Dit bleek in de praktijk alleen mogelijk door een kwal terug te doen, waarna een ingewikkelde stelling overbleef met voor beiden nog weinig tijd. Johnny bleef echter buitengewoon koel en doorzag de trucjes van zijn tegenstander. Toen diens tijd ook slonk en beide klokken minder dan 20 seconden aangaven werd remise overeengekomen.

Tijd om te snelschaken dus! Dit met het nieuwe speeltempo van 3 min + 5 sec/zet pppp, en de wetenschap dat 2-2 genoeg was voor Pallas vanwege de winst aan het 1e bord.
Radboud moest al snel opgeven, zelf won ik soepeltjes. Toen ik ging kijken naar de rest stond Morris moeilijk en Johnny slecht. De tegenstander van Morris greep echter gruwelijk mis, Morris won zodat Johnny met een gerust hart kon opgeven. Met de hakken over de sloot door naar de volgende ronde, waar het grote En Passant wacht. Het zal een thuiswedstrijd worden, vermoedelijk ergens in november, dus komt dat zien!