HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  19-03-16  auteur: René Renders

Pallas kan Max Euwe 3 niet verrassen

Kleine nederlaag tegen koploper.

Voor het eerst sinds lange tijd ging een thuiswedstrijd voor Pallas 1 verloren. Geen schande, aangezien we tegen koploper en topfavoriet ESG Max Euwe 3 moesten. Beide teams waren min of meer compleet, de tegenstander speelde met een invaller maar die was beslist niet minder dan de vaste speelster, in elk geval niet deze middag.

De nederlaag viel maar klein uit, maar het verschil had beslist groter kunnen zijn, zoals een nadere analyse van de partijen leerde. Op de bovenste borden vielen de resultaten mee, maar op de laatste vier borden was het kommer en kwel. Ik zal er daarom niet te veel woorden aan vuil maken. In het kort:
5: Jim kreeg een ruilvariant tegen die hij wat al te optimistisch tegemoet trad. Hij trok ten aanval voor hij volledig ontwikkeld was en kreeg het deksel hard op de neus.
6. Pim speelde tegen een invaller. Hij stond al snel “positioneel gewonnen”, in die zin dat de tegenstander een geïsoleerde dubbelpion kreeg aangesmeerd. Pim offerde echter zelf een pion in de hoop op aanval, maar die kwam er nooit en hij werd er vrij klinisch afgeschoven.
7. Max offerde in de opening een stuk (het verkeerde, naar het schijnt volgens de kenners) voor drie pionnen. Hij leek wel wat spel te krijgen maar de tegenstander neutraliseerde dit zorgvuldig en uiteindelijk bleek het stuk toch meer waard.
8. De stelling van Jop had ik totaal verkeerd beoordeeld. Om een of andere reden dacht ik dat zijn tegenstander een stuk geofferd had en met een wanhoopsoffensief bezig was. Materiaal bleek echter gelijk en dus werd Jop er gewoon afgezet.

Niet dat het op de bovenste vier borden nu allemaal hosanna was, maar daar werd veel verbloemd door resultaat. Guy speelde wel een goede pot. Hij lokte de zwarte dame het witte kamp in en wist deze te veroveren. De tegenstander probeerde nog wat bommetjes te leggen, maar Guy speelde geconcentreerd en wist deze efficiënt te ontmantelen.
Johnny speelde goed tegen een degelijke Duitser. Vanaf het eerste fluitsignaal gedoseerd op de aanval en op tijd aan de handrem toen het niet bleek door te slaan. Hoewel, op tijd, het schijnt dat zwart een mat in 7 gemist heeft. Johnny had wel goed gezien dat het eindspel met pion minder en paard tegen loper toch remise was en liet dit mooi zien.
Morris won omdat hij Morris is, veel meer kan ik er niet van maken. Hij kwam goed uit de opening, maar liet zich verderop een pionnetje afsnoepen en stond erg slecht. Gebruik makend van tijdnood van de tegenstander en een goede pokerface wist hij ineens een kwal te veroveren waarmee de kansen gekeerd waren. Hij maakte het dan wel weer mooi af.
Zelf offerde ik met zwart een pion in de opening voor goed tegenspel. Wit speelde het actief, gaf de pion terug maar bereikte niet heel veel. Wel steeds een klein plusje, maar beide kanten maakten geen grote fouten. Een onverantwoorde winstpoging leverde mij in het eindspel echter een pionnetje op en na veel zitvlees wist ik die vis toch op het droge te trekken.

Gezien de overige uitslagen zijn we nagenoeg veilig. Als Max Euwe volgens verwachting van Hoogeveen wint de volgende ronde is dit helemaal het geval, en wij kunnen tegen onze vrienden uit Nijverdal proberen nog wat hogerop te komen.

T DSG Pallas (1968) SG Max Euwe 3 (2014) 3½-4½
1. Morris Merza (2124) CM Jasper de Jong (2135) 1-0
2. Johnny Paans (1876) Helmut Haselhorst (1989) ½-½
3. René Renders (2091) Ton Ellenbroek (1955) 1-0
4. Guy Bielderman (2052) Thomas van Veelen (1979) 1-0
5. Jim Klinge (1920) Maarten Vinke (2028) 0-1
6. Pim Heijne (1956) Gerrit Jan te Bokkel (2021) 0-1
7. Max van de Pavoordt (1872) Sjoerd van Willigen (2030) 0-1
8. Jop Rouwhorst (1850) Wouter de Haas (1976) 0-1