DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  26-09-15  auteur: Radboud de Roos

Gelukkige overwinning DSG Pallas 1

Afgelopen zaterdag speelden we onze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Hoogeveen 1. Hoogeveen is vorig seizoen als tweede geŽindigd in de promotieklasse van de NOSBO, maar wel gepromoveerd.

We speelden met twee invallers. Chris speelde in plaats van Jop en ik speelde in plaats van Renť. In het begin zag het er allemaal wel goed uit, maar dat duurde niet heel erg lang. Laat ik bij mezelf beginnen. Ik speelde op bord 5 met zwart en ik kreeg best een aardige stelling waarin ik in ieder geval wat spel had. Dat had mijn tegenstander ook, alleen onderschatte ik dat en plots gaf ik een stuk weg en na nog heel even aanrommelen kon ik opgeven.
Onze andere invaller Chris speelde een stuk beter. Chris kreeg een sterke koningsaanval die beslissend was. Het mat in twee werd gemist, maar de voortzetting die Chris koos won ook.
Johnny speelde niet zijn beste partij dit seizoen en moest in tijdnood een aantal nauwkeurige zetten vinden om een gelijke stelling te houden. Dat is toch lastig met 30 seconden per zet en ergens mistte hij een truc van zijn tegenstander en kon ook al snel opgeven.
Jim en Pim speelden beiden een goede partij met enig initiatief. Pim deed daar naar eigen zeggen te weinig mee en zijn tegenstander kon het initiatief neutraliseren en daarmee werd het remise. Jim kon zijn voordeeltje ook niet verzilveren en ook hier een remise.

Op dat moment kwam Rene nog even langs. Met een 3-2 achterstand leek het heel erg moeilijk te worden. Morris stond dan wel een pion voor, Max stond een kwaliteit tegen een pion achter en Guy een dame tegen twee stukken en twee pionnen. Met een 3-2 voorsprong en vlak na de tijdcontrole bood de tegenstander van Guy opeens remise aan. Daar was ik wel blij mee. Niet alleen omdat ik de stelling als verloren voor Guy had geteld, ook omdat de situatie bij Max nogal onduidelijk werd. Zijn tegenstander had dan misschien nog wel het beste van het spel. Het leek er sterk op dat Max in de gecompliceerde stelling veel beter zijn weg wist te vinden dan zijn tegenstander. Guy moest nog maar even wachten met het aannemen van de remise. Hij had immers nog een dik half uur op de klok. De stelling van Max beef maar ingewikkeld. Was de toren en de vrijpion sterker dan het paard en de twee verbonden vrijpionnen?
Toen Guy nog een paar minuten had vroeg ik Max remise aan te bieden. Ik verwachtte dat zijn tegenstander het niet aan zou nemen, maar het kostte hem in ieder geval een paar minuten. Nadat de remise van Max werd geweigerd en met nog een paar seconden op de klok, nam Guy de remise aan. Nu kwam het aan op Max en Morris. Morris speelde het eindspel nauwkeurig uit. De stand was nu 3,5-3,5 met alleen Max nog bezig en Max speelde inmiddels op de winst!
De twee verbonden vrijpionnen waren inmiddels ver opgerukt, zo ver dat zijn tegenstander besloot zijn toren voor het paard te geven met als gevolg dat beiden promoveerden. Max promoveerde met schaak en kon zo een pionnetje mee snoepen waarmee hij de verste vrijpion kreeg. Het dame-eindspel was erg goed voor hem, misschien niet gewonnen, maar erg lastig voor de tegenstander. Zo lastig dat hij de remise niet vond en we uiteindelijk toch nog wonnen met 4,5-3,5.

Niet helemaal verdiend, maar de twee matchpunten zijn binnen!