HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  12-10-24  auteur: Max v/d Pavoordt

KNSB: Pallas 1 verliest met tennisuitslag

Er zijn twee methodes om met een pijnlijke nederlaag om te gaan. Of je doet het zoals onze tegenstanders van En Passant na hun bekernederlaag tegen ons eerste. Je schrijft midden in de nacht nog je verslag. Kijkt met walging naar je partij, trekt er misschien een les uit, en gooit het notatieformulier in de papierversnipperaar.

Ik wilde methode twee gebruiken. Ofterwijl de struisvogelmethode. Kop in het zand, doen alsof het niet gebeurd is en hopen dat geen enkele teamgenoot er nog naar vraagt dat je had gezegd het verslag te schrijven. Helaas waren Matthijs en Morris, niet toevallig twee spelers die geen nederlaag hadden moeten slikken, zo vriendelijk om mij aan mijn belofte te houden dus hier gaan we dan maar.

Diep gepeins..

Onze bezoekers van Paul Keres 3 uit Utrecht merkten terecht op dat onze clubs nog nooit tegen elkaar hadden gespeeld. Toch had de ontmoeting in het seizoen 2019/2020 al op het programma gestaan. Daar stak Covid echter een stokje voor waardoor we het vijf jaar later moesten opnemen tegen het derde in de derde klasse in plaats van het tweede in de tweede klasse. Maar wel met min of meer hetzelfde achttal wat toen ook de opstelling was.

Aangezien de wedstrijd inmiddels een week geleden is, pakken we de borden erbij van hoog naar laag. Zelf speelde ik tegen Gerben Veltkamp op 1. Na een matige opening kwam ik gedurende het middenspel steeds beter en beter te staan. Ik vergat een paar keer het volle punt binnen te halen waarna ik in een stelling met een kwaliteit meer, maar een moeilijk eindspel, een volle toren weggaf.

Radboud speelde op twee tegen FM Tom de Jong. Hij speelde lang een goede partij. Dat hij koos vanuit die stelling voor een ongelijk lopereindspel met een pion minder leek me niet de praktisch meest handige beslissing, maar een remise zou nog steeds geen ramp zijn. Radboud was echter te traag en ging voor zit 40 door zijn vlag waardoor een bijna zeker half punt een 0 werd. Jammer.

Morris had een beetje pech. De tegenstander met 150 ratingpunten minder deed niet zo gek veel verkeerd met wit en Morris kon niets anders dan nog voor de tijdscontrole een halfje maken na een solide partij van beide kanten.

Waar de heren er 3 er een solide potje van maakten, was het chaos troef op het bord daarnaast. René kreeg een boeiende stelling uit de Caro-Kann op het bord tegen Jan Jaap Janse ofterwijl Triple J. Waar René op het juiste moment de goede maar ingewikkelde dynamische voortzetting miste, was JJJ een stuk slagvaardiger waardoor hij een kwaliteit won en de partij.

Bij Jim ging het ook mis tegen Elmar van Veenendaal. Een paar pionnen gingen verloren en daarmee ook de partij.

Dan vanuit Pallas het hoogtepunt van de middag. Invaller Wouter Waagmeester speelde met wit een fraaie partij. Een paar pionnen werden geofferd maar de witte stukken waren een stuk actiever en uiteindelijk werd met een mooi trucje het volle pon binnen gehaald.

Bij Pim op 7 was het een snelle affaire. Hoe het mis ging weet ik niet, zeker aangezien vlak voordat het mis ging er nog niets aan de hand leek.
Dan is alleen het lichtpuntje Matthijs over. Nadat Matthijs de hele middag een iets mindere stelling goed had verdedigd vond hij een eeuwig schaak waarmee hij een keurige remise wist veilig te stellen. Matthijs is in tegenstelling tot ondergetekende iemand die een teleurstelling met methode één te lijf gaat. Gooide zijn partij de avond zelf nog in engine en kwam tot de conclusie dat hij in de slotstelling een winstkans had gemist. Jammer maar geen slechte partij.

Wel een slechte wedstrijd van ons eerste. Verliezen met een tennisuitslag (6-2) is pijnlijk. Wonden likken en door!