HOME aamenu ☰ MENU
Borne,  15-10-24  auteur: SOS Pallas 2 team

SOS: Pallas 2 breekt Bornse boekenkast

In een speelzaal met een kast vol fraaie schaakboeken, moest het tweede aantreden tegen Borne 2. Natuurlijk hebben we de kast niet letterlijk afgebroken, maar het lukte wel om de tegenstander te kraken.

De match had een behoorlijk grillig verloop, waarbij het tot op het laatst spannend bleef.
Tijdens de laatste partij bleef teamleidster Harmke het meest koelbloedig door vanuit een penibele positie de tegenstander pardoes mat te zetten, en de eindstand op 2-4 te brengen.
Onder de foto de persoonlijke verslagen.

Goed gevulde boekenkast

Bord 1: Gorrit Smit
Na een rustige opbouw en wat lichte dreigingen van mijn tegenstander kwam het tot de "grote afruil".
Pionneneindspel met elk een Toren, maar de opponent had een vervelende dubbele f-pion, ik de pionnenmeerderheid op de Damevleugel, het bezit van de Open d-lijn en niet onbelangrijk: een veel beter gepositioneerde Koning.
Dat duurt allemaal even om dat tot winst te voeren, maar uiteindelijk wel als eerste klaar.
Per abuis mijn notatieboek laten liggen. Maar inmiddels is geregeld dat die retour komt, en niet in de legendarische kast van Borne belandt.

Bord 2: Henk van der Tol
Net mijn partij nagekeken en dus maar gelijk een kort verslag.
Ik mocht met zwart tegen Patrick Graf. Uit een opening waarvan ik de naam niet weet kwam ik na 5 zetten beter te staan. Dat duurde tot zet 25.
Toen koos ik het verkeerde plan en miste op zet 29 ook nog mat in een.

Bord 3: Paul Peters
Na een voortvarend begin en ik een actieve toren voor een loper kwam voor te staan, leek alles in kannen en kruiken. De engine gaf dan ook een positieve waardering van 3.00+ aan.
Na een paar geniale bagger zetten kon mijn tegenstander doorbreken op de koningsvleugel en was het binnen no-time -14.00.
Op dit moment had ik het heuglijke moment om mijn tegenstander te feliciteren. Het was een mooie, spannende wedstrijd en daar gaat het eigenlijk toch om.

Bord 4: Simon Kok
Ik had geen kleur voorkeur opgeven aan onze teamleidster maar was er vanuit gegaan dat ik met wit kon spelen.
Ten onrechte want zwart was mijn deel. Op z,n Frans de partij aangevat. Wat nonchalant met de pionnen opmars van mijn tegenstander omgegaan wat resulteerde in een vrijpion op de a lijn.
Het lukte hem echter niet om deze te laten promoveren Na een onnauwkeurige manoeuvre verspeelde hij zijn voorsprong en kon ik het uitschuiven en de winst laten noteren.

Bord 5: Harmke Luijting
Een leuke partij waarbij de lopers zorgvuldig gepositioneerd werden en een cruciale rol speelden.
Door dreigend pion verlies besloot ik de aanval in te zetten, matdreiging via de dame. Mijn tegenstander wist echter deze dame te pennen, maar het lukte hem niet de dame te veroveren.
Ik zette vervolgens via aftrekschaak door de loper, met de toren mat.

Bord 6: Koen Wansink
De speellocatie in Borne was klein maar gezellig. Ik was onder de indruk van hun kast vol schaakboeken. Daarin heb ik een oude partij met het Koningsgambiet gevonden waar ik al tientallen jaren naar op zoek was in een boek die ik ooit zelf in mijn bezit heb gehad.
Heel anders dan mijn eigen partij waarvan ik de opening overigens niet precies ken. Het leek mij in ieder geval een Nimzo Indische structuur, die voor mijn een voordeeltje met zich mee, bracht. Mijn tegenstander met wit gaf namelijk op de vijfde zet een pion weg door een onvoorzichtige manoeuvre en een paar zetten later nog een.
Toen ik met het eindspel nog een derde pion won, kon ik het snel tot een winnend eindspel brengen.