HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  10-10-24  auteur: Radboud de Roos

KNSB: Pallas 1 zet sterke bekerreeks voort

DSG Pallas 1 speelde afgelopen donderdag op het podium in de Schalm de eerste ronde van de KNSB beker. Op paper waren ze sterker. Gemiddeld 177 punten meer. Maar we hebben in de beker de laatste jaren sterkere tegenstanders verslagen. Het was de bedoeling dat Max van de P. en Morris tegen de Vedders zouden spelen en we hoopten dat René en Ik op de onderste borden wat konden laten zien. Dat plan ging niet door omdat Max vlak van tevoren ziek werd. Bas Capel stond intern oneven die avond en vond het meteen leuk om in te vallen.

Oersterk en snel

Zij lootten zwart op bord 1. Morris en ik met wit, Bas en René met zwart.
Bas zette zijn partij degelijk op. Zijn tegenstander speelde misschien iets te onverantwoord op winst en Bas kwam steeds beter te staan. Toen ik aan het eind weer langs kwam dacht ik dat hij een stuk ging winnen.
Ik keek even naar Morris en die knikte goedkeurend en toen wist ik wel genoeg. Bas won een stuk en meteen ook de partij.
René speelde tegen Richard Vedder, de “minste” van de twee, maar met toch pook nog een stevige 2273 als rating. Daar leek het geen moment op. De partijen van de Vedders zijn na te spelen op
Wit rokeerde lang in een damegambiet. Hij probeerde een aanval op te zetten, maar zwart leek me tijdens de partij al sneller. Helemaal toen hij c5 en c4 toeliet. Na 25 zetten had René pionnen op d5,c4,b3 en a3! Nog een mooi kwaliteitsoffer er achteraan en de witte koningstelling was kapot.
Richard speelde nog lang door omdat René op een increment van 10 seconden speelde, maar René hield het hoofd koel en won.
Morris en ik waren nog bezig. De partij van Morris is ook na te spelen op de website van En Passant. Ook hier een wederzijdse aanval en ook hier leek zwart wat in het voordeel.
Morris reageerde niet goed op b5 en moest een kwaliteit geven. Ik dacht dat het misschien nog wel te houden was, maar de a-lijn kwam open en dat gaf zwart veel mogelijkheden met twee torens. Het bleek niet meer te houden en Morris verloor.
Ik was toen zelf nog bezig. Ik liet in de opening een paard op g4 toe en probeerde die later te verdrijven met Ph2, maar mistte dat er een schaakje op g1 in bleef zitten.
Met een beetje kunst en vliegwerk bleef de schade beperkt tot een pion. Ik kon een toreneindspel in vluchtten waarin ik dacht goede remisekansen te hebben, maar dat speelde ik niet helemaal goed. Zwart speelde op een gunstig moment g5 (ook die stelling is te vinden op de site van EP). Mijn a-pion werd vrij en kon ver oprukken, maar de zwarte pionnen waren sterker. Ik verloor en het was 2-2. Omdat Bas gewonnen had, moesten we winnen in het snelschaken.

Dat begon niet goed. Ik kwam niet lekker uit de opening, maar kwam goed terug en werd te optimistisch... Ik blunderde een dame tegen toren. 1-0 achter.
Bas maakte dat gelukkig weer goed. IN weer een degelijke partij bleek hij handiger en sneller dan zijn tegenstander 1-1.
René was als volgende klaar, maar ik was in de veronderstelling dat hij verloren had en we als team dus al verloren hadden. Dat bleek helemaal niet zo te zijn. René stond lang beter, maar moest ingaan op zetherhaling vanwege een matdreiging.
1,5 -1,5 met Morris nog bezig. Morris gaf op zet 7 een belangrijke centrumpion weg, maar na een dure halve minuut nadenken werd deze geweigerd!
Vanaf dat moment had Morris de stelling onder controle. Morris was veel handiger, won twee pionnen en won het eindspel gedecideerd. 2,5-1,5 en we zijn weer een ronde verder.

Volgende ronde tegen PSV-DoDo!