HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  12-10-24  auteur: Robert Capel

KNSB: DSG Pallas 2 gelijk tegen Apeldoorn 4

Zaterdag 12 oktober hadden we onze eerste wedstrijd, versterkt met een paar nieuwe spelers voor Pallas 2: Frank, Ferry en Robert van A. De uiteindelijke uitslag van 4 – 4 is niet verrassend als we kijken naar de ratings, maar op weg naar deze uitslag hoopte de teamleider eventjes op winst, vreesde voor een verlies, maar werd aan het eind het gelijkspel toch veilig gesteld. Onder de foto de persoonlijke verslagen..

Robert van Andel scoort een belangrijk punt

Bord 1: Robert Capel
De draak spelen was mij dit keer niet gegund, maar met 1.e4 c5 2. c3 Pf6 3. e5 Pd5 4. Pf3 Pxc6. 5. b4 werd door wit een pion geofferd en werd het een lekker scherpe partij. Ik kon een extra pion behouden, en leek zelfs een tweede te kunnen winnen. In het middenspel was ik vol goede moed dat ik er een winst uit kon slepen, met twee vrijpionnen, maar mijn tegenstander was voortvarender met zijn centrumpionnen en ik kwam een matnet terecht.

Bord 2: Frank Breuers
Na 2 nederlagen met zwart in de externe competitie begon het 'n beetje te knagen aan zelfvertrouwen. Ben dan ook opgelucht dat ik nu met wit een degelijke partij heb gespeeld. Een meerderheid aan pionnen op de damevleugel heb ik kunnen verzilveren. Na de pionpromotie werden de handen geschud.

Bord 3: Ferry Schroën
Ik speelde met zwart, het werd een colle systeem traditionele lijn opening d4 Pg4 waarbij wit vervolgens met de herkenbare pionnen driehoek structuur speelde en met loper op d3. Tot zet 20 was het nog een ongeveer gelijk. Zat nog een mooi inactivatie van de witte toren in door pion a6 waardoor Lc1 gespeeld moest worden. Mijn koningsstelling was redelijk verzwakt na enkele zetten door een hele goede zet g4! Daarna nog vrij lang kunnen verdedigen. Na uiteindelijk drie pionnen achterstand en promotie kans voor wit heeft zwart opgegeven.

Bord 4: Robert van Andel
De eerste 20 zetten van mijn partij ben ik zeer tevreden over. Ik won een stuk en leek ontspannen af te zeilen naar een overwinning. Toen kwamen de onnauwkeurigheden. Thuis speel ik vooral rapid en ik merk dat ik lange partijen niet zo gewend ben. Ik wordt wat ongeduldig en de concentratie verslapt. Allicht een beginnersfout was dat ik rekening begon te houden met een aflopende klok, terwijl er gewoon een half uurtje bij kwam (kan iemand me nog even uitleggen wat de regels zijn? ?). Op meerdere momenten deed ik een zet en 3 tellen later bedacht ik dat een andere zet me de winst zou garanderen, ik ben vast niet de enige die dit gevoel kent. Na ongeveer 5 uur lukte het dan toch en daarmee mag ik natuurlijk niet ontevreden zijn met mijn debuut bij Pallas 2.

Bord 5: Max Merza
Ik speelde Siciliaans met op zet 10 een iets wat onverwachte geforceerde dameruil vanuit mijn tegenstander. Het was daarna even zoeken naar de winst in een 40-zetten eindspel. Ik kon uiteindelijk met mijn dubbele torenlijn een verzwakte b2 pion ophalen. Winst binnen? Wellicht wel, maar het was nog een scherp toreneindspel met uiteindelijk vanuit mijn kant een geforceerde torenruil op de c-lijn, waardoor ik kon promoveren op de h-lijn

Bord 6: Marco van Sittert
Ik speelde d4 mijn tegenstander speelde de Grunfeld verdediging.
Heb de partij door de computer gehaald en bleken de eerste 9 zetten volgens het boekje te zijn daar na werd het allemaal anders.met een op gespeelde h pion en een dubieus paard offer op op h5 dacht ik dat ik een goede aanval had. Maar mij tegenstander verdedigde stug. Naarmate de partij vorderde moest ik mijn plan aanpassen en met een stuk achter kon ik er toch nog een remise uitslepen?

Bord 7: Henk van der Tol
Bij mij kwam er een aangenomen Damegambiet op het bord met als 4e zet Da4. Na afruil van de Dames en zwarte Lopers bleef er een gesloten stelling over. Mijn tegenstander had meer ruimte, maar ik de goede Loper. Opspelen van pionnen was voor mij geen optie, omdat ik dan van zijn slechte Loper een goede zou maken. Op zet 22 werd daarom tot remise besloten.

Bord 8: Jasper Zweedijk
Ondanks mijn pijnlijke verlies kan ik over één ding tevreden zijn in deze partij: ik kwam prima uit de opening. Met wit tegen een Caro-Kann in een variant die mijn tegenstander duidelijk beter beheerst dan ik, kom ik een half uur achter op de klok. Ik vond die tijd echter niet verkeerd besteed, want naar mijn idee had ik op dat moment een comfortabele stelling met goede ontwikkeling en aanvals mogelijkheden, terwijl zwart moeite had om beide lopers in het spel te krijgen. Mijn stelling bleek zelfs zo goed dat zwart een eerste herhaling van zetten deed. Niet helemaal zeker van mijn eigen vermogen om deze partij goed uit te spelen, overlegde ik met mijn teamleider of ik de remise zou aanbieden of accepteren. Omdat het nog vroeg was en de andere partijen onduidelijk waren, liet hij de keuze aan mij. Na enig wikken en wegen besloot ik door te spelen met twee gigantisch slechte zetten en hierna miste zwart de mat-in-twee niet. Oeps. Volgende keer toch maar anders aanpakken.