HOME aamenu ☰ MENU
Sneek,  23-03-24  auteur: Max van de Pavoordt

KNSB: Pallas 1 blijft in de achtervolging

De laatste keer Friesland van het seizoen. Na Sint Jacobiparochie( waarvan de schrijver van dit stuk de juiste spelling van de naam van dit dorp tot zijn schaamte moest googlen, ondanks dat we ze nu al drie jaar op rij hebben bezocht), Leeuwarden en Damwoude was het deze keer Sneek. Waar de schakers nog steeds om 12:00 beginnen.
Blijkbaar een traditie van de oude garde van Sneek, maar eentje waar de jonge garde van Pallas ondanks hun zoveelste bezoek nog steeds aan moet wennen.

Waar het in de voorgaande jaren leek te vriezen in het zaaltje van Sneek, ik denk dat Jop Rouwhorst zelfs eens met handschoenen aan zijn stukken heeft verschoven, was de verwarming deze keer zeker gevonden.
Met het zonnetje erop leek het zelfs meer op een Mexicaanse zweethut dan een Fries schaakhonk. Misschien wel in het voordeel van ons ‘zuiderlingen’ ten opzichte van de koene mannen uit het noorden.

Pim en Morris aan het analyseren

Zonder Maarten maar met supersub Wouter moesten we Sneek bestrijden. Stond er nog iets op het spel voor beide teams?
Ja, eigenlijk wel. Wij moeten toch maar de druk hoog houden op Schaakwoude en Hardenberg in de hoop dat een van die teams zich zou verslikken en met de strenge degradatieregels, raast het degradatiespook door Sneek.

Dan de partijen. Morris en Selwin Keuning hadden het hele seizoen al op 1 gezeten en troffen elkaar daar dan ook. Selwin had zich voorbereid op een Alapin, maar Morris koos voor 1.d4 en had iets voorbereid tegen het Slavisch van Selwin.
Morris had een klein plusje op het bord, maar ook een grote plus op de klok. In tijdnood greep Selwin enorm mis, waardoor Morris met een cheapo een volle toren kon cashen en zo zijn goede schaakweek kon afsluiten met twee volle punten tegen 2200 spelers.

Zelf mocht ik het op het tweede bord opnemen tegen Han Holl. Nadat Han met een paardmanoeuvre me in de opening wist te verrassen, zag ik de bui al hangen. Na donderdag tegen een grootmeester remise spelen, nu tegen een schaker van mijn eigen niveau kansloos verliezen. Uiteindelijk viel het nadeeltje in de opening wel mee, en Han besloot om een pionzet van mij te voorkomen er eentje te offeren.
Als een ordinaire houtjespakker, voegde ik hem toe aan mijn collectie achter het bord. De zet daarna nam Han nog een keer veel tijd en had ik opeens met nog 25 zetten te gaan ruim 40 minuten meer op de klok.
De stelling explodeerde, en in de tijdnood greep Han in de chaos een paar keer flink mis, waardoor de witte koning op zet 25 mat stond.

Wouter mocht invallen op 3 tegen Tjitze Schram op wie ik mij dan weer had voorbereid. Wouter nam zijn tijd tegen de koningsindiër, voerde de druk op, en op het moment dat zwart zich leek te bevrijden won hij een pion en uiteindelijk ook de partij.
Een meer dan puike invalbeurt.

Net zoals Wouter en ondergetekende kreeg ons rekenwonder Pim op bord 4 een boertje in de aanbieding.
Een bekend, maar iets dubieus gambiet tegen de Siciliaan. Pim leek goed te staan, maar deed het in de afwikkeling iets te mooi waardoor zijn goede stelling in een gelijke verzandde. Remise dus.

Dan de man die ons de laatste dagen telkens in spanning laat wachten.
René vertelde op de heenweg, toen de brave omroep MAX nog uit de speakers van de auto klonk, dat hij op de zet dat hij in de beker blunderde hij ook een voortzetting had kunnen kiezen die flink in zijn voordeel was.
Kak, wat waren we dichtbij. Maar nog steeds begrijpelijk dat René in tijdnood misgreep.
Vandaag liet hij tegen de nestor van het Friese schaakgezelschap wel zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Jan Lootsma echter ook waardoor na vijf en een half uur schaak de vrede uiteindelijk getekend werd.

Toen René op de terugweg zijn eigen muziek begon te draaien, was de strijdlust opeens te begrijpen.
Laten we het erop houden dat Tool niet voor iedereen is en toen Morris uit protest de iets expliciete songtitels op de beslagen ruiten van de auto begon te tekenen, René maar switchte naar het iets beter behapbare Kink.FM. Waarna de hele auto tevreden zat te luisteren naar het vredige Smack My Bish……op Up van The Prodigy.

Radboud draait dit jaar een extern geweldig jaar.
Met 5 uit 7 was hij de topscorer van het team en dat liet hij dan ook graag weten aan de rest van ons. Vandaag ging het in zijn oude maar misschien ook versleten Wolga, mis.
Het pionnetje dat hij offerde in de opening zag hij nooit meer terug, waardoor hij in ronde 8 voor het eerst dit seizoen de koning om moest leggen.

Jim heeft het dit jaar wat zwaar. De punten willen niet vallen en meer dan eens liep hij in de voorbereiding van tegenstanders.
Vandaag ging het na de opening opnieuw mis. Een stuk werd getruct en zeker als je een jaar hebt zoals Jim, kan je de kop dan laten hangen.
Jim rechtte echter de rug, ging op zoek naar tegenspel en werd beloond met een halfje.

Dan nog Matthijs op 8. René vatte het spel van onze kameraad dit jaar treffend samen.
Matthijs schat zijn stelling altijd twee punten slechter in, dan die daadwerkelijk is. Daardoor gebruikt hij iets te veel tijd en maakt hij soms remises in stellingen waar hij eigenlijk hartstikke goed staat. Vandaag was alleen dat eerste waar.
Na een bepaalde zet gingen we even naar buiten om toch maar even een frisse neus te halen op het binnenplaatsje, waarop Matthijs me met een gezicht als een oorwurm vertelde dat hij net had geblunderd. Gelukkig zag zijn tegenstander het niet en nadat een boel geruild was, werd de vrede alsnog getekend.

Voor de mensen die niet rekenen zoals Pim, die na een stuk of 8 biertjes bij het klaverjassen nog steeds blind mee kan tellen hoeveel punten ieder team heeft, dan toch nog even de eindstand: 5-3 voor Pallas waardoor we uit 4 wedstrijden in Friesland 6 matchpunten hebben gepakt.
Helaas ging die in Damwoude verloren en aangezien Philidor 2 met de helft van Philidor 3 aantrad tegen Schaakwoude, lijken de mannen uit het denksportdorp er met de titel vandoor te gaan.
Wij zullen zelf in de slotronde moeten winnen van het achttal uit Hardenberg terwijl Schaakwoude moet verliezen van middenmotor HSP/Veendam om de titel nog te kunnen grijpen.