HOME aamenu ☰ MENU
,  16-02-24  auteur: Radboud de Roos

KNSB Beker: We zijn weer een ronde verder!

Vanavond speelden we tegen LOS, het team van Koen Lambrechts. Koen is op vakantie en speelde niet mee. Koen speelt zelden mee tegen ons. Maar met Renze Rietveld, Arjan Dijkstra, Benno de Jong en Tjaart Offringa waren ze nog steeds favoriet.

Locatie Ongebonden Schaken

Op de borden 2 en 4 speelden we met wit. Max op 1 met zwart tegen Renze was zo’n typische stelling waarin Max wat minder staat, maar wel precies weet wat ie moet doen. Morris dacht met wit lang na in de opening tegen Arjan Dijkstra.
Er belandde al vroeg een pion op d7 die niet zomaar te slaan was. Ik speelde op bord 3 tegen Benno. Ik sloeg al op zet 4 op b2 en na 8 zetten stond mijn dame weer op d8. Ik kwam daardoor dan ook niet zo lekker te staan, maar wel met een extra pion.
Rene speelde op bord 4 tegen Tjaart een vroeg b4 om het paard van d4 (gesteund door c5) weg te krijgen of te verzwakken.

Ik besloot om zo snel mogelijk te rokeren, ten koste van wat materiaal, maar dat durfde hij niet helemaal aan. Goede keus misschien ook wel, want ik had later maar zo in de problemen kunnen komen. Max bleef stug verdedigen. Hij leek met zijn paard wat verzwakkingen uit te willen lokken, maar had zelf ook wel wat zwakke pionnen.

Morris won een kwaliteit door de pion op d7. Dat zag er goed uit. Bij René ook. Er ging een dame naar h6, een paard naar g5 en het dekkende paard op f6 stond gepend tegen een mat op g7. Bij mij ging het ook steeds beter. We hadden beide matdreigingen.
Hij, vooral door een zwarte diagonaal, ik over de f-lijn. Ik heb ergens wel wat geluk gehad, maar kwam wel gewonnen te staan.

René’s tegenstander wist toch nog een verdediging te vinden met een La2 die de weg vrijmaakt voor de dame. Dat werd remise. Ik ging met heel weinig tijd in de fout en liet me matzetten.
Morris moest winnen en Max remise houden. Morris kon afwikkelen in het eindspel met toren tegen paard en speelde het goed uit. Vlak voordat Morris won, speelde Max remise door een zetherhaling.

2-2 dus. Gelukkig hebben we dan genoeg aan 2-2 in het snelschaken omdat bij een 2-2 de onderste borden van de normale partijen afvallen.

Dat gaat natuurlijk snel. Het is 3 minuten op 2 sec. per zet. Max verloor als eerste door een tactisch grapje in een complex middenspel.
Morris verloor ook, ook een trucje. Dat was slecht nieuws, want Benno kreeg een tweede dame.
Rene gaf een toren weg. Alleen, dankzij een dubbele h-pion kon de zwarte toren niet zo snel dichtbij komen. René won zelfs nog. Ik kon een dame terugwinnen en gaan lopen op damevleugel. Dat leverde voor mij een tweede dame op en die bracht de beslissing. 2-2, en wij zijn door!