HOME aamenu ☰ MENU
Leeuwarden,  03-02-24  auteur: Pim Heijne

KNSB: Pallas 1 wint in Leeuwarden

9 man, 3 auto's en 1 missie. Met Pallas 1 plus onze vaste voorbereidende kracht Eric mochten we aantreden tegen Philidor 1847 2 in Leeuwarden. Op papier een redelijk gelijke tegenstander, wij hadden op bord 7 een invaller en volgens mij ontbrak er bij Philidor een vaste kracht.

Na afloop hamburgers bij Ribs & Roadkill in Grou.

k weet niet helemaal meer hoe het chronologisch ging maar hieronder een korte analyse van de verschillende partijen.

Vermaat, M.C. (Marcel) 2211 - Merza, M. (Morris) 2184  ½ - ½

Altijd fijn als de, op papier, sterkste schakers ook daadwerkelijk op het eerste bord tegen elkaar spelen.
Morris speelde met wit zijn standaard opening tegen de Siciliaan maar volgens mij ging er vrij snel iets niet helemaal goed. Toen ik keek stond hij een pion achter en had zijn tegenstander het loperpaar, de enige compensatie die ik kon zien was een zwarte misplaatste toren. Dit bleek net genoeg te zijn om wat initiatief te houden.
Hierna kon Morris afwikkelen naar een vrij remise toreneindspel, de vrede werd snel getekend.
   
Heide van der, A. (Auke) 2036 - Pavoordt van de, M. (Max) 2021  0 - 1

Ik heb bij het diner nog kort met Max een analyse gedaan op de telefoon. De opening zag er tijdens de wedstrijd vrij solide uit maar zijn tegenstander heeft een paar keer verzuimd groot voordeel te halen door een goede loper te ruilen. Toen in het middenspel dames geruild werden zag het er ineens goed uit voor Max omdat hij een goed paard tegen een mindere loper had.
Uiteindelijk kon hij het vrij secuur uitspelen door vrijpionnen te creëren. Wel kudo's voor de tegenstander die het met hand & tand verdedigde.

Schriemer, O. (Oene) 1944 - Renders, R. (René)  2056  0 - 1
      
René had een vrij langzame schuifpartij waar hij iets meer ruimte had vanaf de opening. Positioneel stond hij geweldig maar het zwarte kamp had ook weinig zwaktes.
In het middenspel werd het loperpaar gewonnen en het zag er visueel erg gezond uit maar de winst was nog ver weg. Uiteindelijk werd in het eindspel het loperpaar ontketend en kon René een puntje bijschrijven.

Etmans, M.D. (Maarten) 1957 - Heijne,P.J.F. (Pim) 2015  1 - 0

Ik mocht zelf aantreden tegen de nestor van het team. In een redelijk gesloten Siciliaan voelde het lange tijd vrij gelijk, Maarten had iets meer ruimte op de koningsvleugel maar voelde niet aan als een doorslaande aanval. In tijdnood kon hij handig een pion winnen aan de damevleugel waarna de stelling eigenlijk vrij onhoudbaar was. Ik heb nog wel een tijd de swindelmodus aan gehad maar mocht uiteindelijk niet baten.

Heidinga, E. (Eelke) 1866 - Klinge, J.R. (Jim) 1944  1 - 0

Jim mocht tegen de meest aanwezige speler spelen, achteraf heb ik hem 4 keer horen zeggen dat hij tot en met zet 16 diezelfde ochtend thuis op het bord heeft gehad.
Volgens mij duurde de partij maar iets meer dan 20 zetten, eigenlijk komt het er op neer dat Jim keihard geplugd is (natuurlijk ook kudo's voor de tegenstander).
Het bleek een gambiet te zijn wat over het bord vrij moeilijk te weerleggen was.    
      
Popta van, H.D. (Hette) 1755 - Roos de, R. (Radboud) 1915  0 - 1

Ik heb Radboud's partij een paar keer bekeken maar kon er eerlijk gezegd weinig wijs uit worden. Het was wel redelijk overzichtelijk alleen kon in geen plan bedenken.
In het middenspel zag het er vrij remisachtig uit, echter Radboud bleef trouw doorspelen en kreeg zowaar een C-lijn met de torens. Vervolgens kon hij met een smerige truc materiaal winnen in het eindspel. Zo zie je maar dat rustig doorspelen en wachten op een fout van de tegenstander ook beloond kan worden!

Wind, E.T. (Egbert) 1822 - Capel, B.B. (Bas) 1712  0 - 1

Bas is natuurlijk onze sterinvaller maar had de zware taak om tegen iemand met 110 ratingpunten meer te spelen. Dit voelde echter niet zo tijdens de partij.
Ik heb hem niet echt slechter zien staan en had al een tijdje best wat ruimte voordeel. In een complex eindspel trok hij aan het langste eind. Best een volwassen overwinning om eerlijk te zijn, kleine voordeeltjes uitspelen, rustig de tijd nemen en tactisch toeslaan wanneer het kon!
      
Everdink van, G. (Geert) 1818   Rademaker, M. (Matthijs)      1804  ½ - ½
      
Ook Matthijs kreeg een gambiet tegen zich met zwart, blackmar diemer als ik me niet vergis. Als je dit al een tijdje niet tegen je gehad hebt is dit niet zomaar op te lossen. Na een paar keer kijken zag het er wat penibel uit en ik dacht dat de witte aanval door zou slaan, Matthijs bewees mijn ongelijk en kon afwikkelen naar een minstens gelijke stelling waarbij zijn tegenstander vervolgens remise wilde met zettenherhaling. Ondanks dat het er wel positief uit zag was er niet echt een duidelijk pad verder. Ook vanwege tijdnood werd de vrede getekend.
      
Eindstand: 5-3 overwinning. We staan ergens bovenin de middenmoot, alle opties nog open met een versterkte degradatie maar promotie is met geluk ook nog mogelijk. 2 maart mogen we thuis aantreden tegen Veendam.