HOME aamenu ☰ MENU
Velp,  09-02-24  auteur: SOS Pallas 2 team

SOS: Pallas 2 pakt punt tegen de koploper

Het tweede heeft verdienstelijk 3-3 gespeeld tegen koploper Velp 2, dat alle 5 wedstrijden nog had gewonnen.

Velp speelt in een zorgcentrum, en we waren vooraf gewaarschuwd dat om acht uur de deur dicht zou gaan.
Reglementair had dit misschien wel een leuke discussie opgeleverd als we kwart over acht waren aan komen zetten.
Dat zou immers nog steeds op tijd zijn, en de thuisspelende vereniging hoort natuurlijk te zorgen voor een toegankelijke locatie.
Dat was allemaal niet nodig en in een gemoedelijke sfeer werd stipt op tijd begonnen.
Onder de foto weer de persoonlijke verslagen:

Onder toeziend oog van Eric probeert Henk er zelfs nog een zege uit te halen

Bord 1: Gorrit Smit
5 uit 5 was de score van mijn tegenstander en hij had zo'n 150 punten meer volgens het door Árpád Emrick Élő ontwikkelde systeem.
De openingsfase was van mijn kant wat minder, maar plotseling veroverde ik de kwaliteit (Toren versus Paard), kreeg ik een volledig vrije a-pion en stond zijn Paard lange tijd niks te doen op h8.
ik begon wat hoop te krijgen, maar er was nog één ding nodig; opletten!
Met de a-pion op a7 leek de winst voor het grijpen, en dat was ook zo.
Op het moment dat ik ook nog een dubbele aanval op zijn Koning en Paard kon uitvoeren, was er de opgave aan Velpse zijde en konden de stukken in het doosje.

Bord 2: Henk van der Tol
Vanmiddag mijn partij tegen Dries van Eijk nagespeeld met behulp van de computer.
Deze liet zien hoe ik op de 34e zet een grote kwaliteit kon winnen. Ik dacht iets beters te zien op dat moment.
Het pakken van een pion met gelijktijdig schaak moest wel doorslaggevend zijn leek me. Maar juist deze extra zet met de Dame leidde tot remise. Helaas.

Bord 3: Eric Goedhart
In een onalledaagse Paardopening overzag mijn goedmoedige tegenstander Lazlo van Kuijk, met zwart spelend, op zet zeven een slinks venijnigheidje en boette als gevolg daarvan een pion in en kwam daarna ondanks hardnekkig verzet niet goed los.
De ruil van Lopers en Paarden kostte vervolgens een tweede pion. Hevige tijdnood in het resterende Toreneindspel deed zwart uiteindelijk de das om.

Bord 4: Simon Kok
Ik kan heel kort zijn over mijn partij. De opening ging redelijk uit het boekje. Maar bij de start van het middenspel blunderde ik door mijn Dame in een moment van verstandsverbijstering één veld verder te zetten dan de bedoeling was waardoor ik een Paard weggaf. Hopeloos nog wat stukken verschoven maar al snel opgegeven.

Bord 5: Harmke Luijting
Een mooie schaakavond voor de boeg tegen koploper Velp 2. Dat er gestreden zou worden voor de punten was duidelijk en gedurende de avond goed zichtbaar !
De heldere instructies voorafgaand aan de partij (het arriveren voor 20.00 omdat anders de deur dicht zou zitten,) bracht het team nog meer motivatie.
Een leuke partij gespeeld tegen Stephan Sneijders.
Bij zet 18 won ik zijn Loper. Ik stond tot het slot gewonnen, maar de partij eindigde uiteindelijk door herhaling van zetten, in remise.
Zijn pionnenopmars op de damevleugel zagen er wat dreigend uit. Ik had uiteindelijk een doorbraak kunnen forceren via mijn h-pion. Weer wat geleerd voor een volgende keer.

Bord 6: Koen Wansink
De wedstrijd in Velp ging bij mij aardig gelijk op. Helaas heb ik op een gegeven moment een pion moeten offeren om de veiligheid van mijn koning te waarborgen.
Lang leek het erop dat ik toch nog remise kon maken, maar m'n tegenstander brak uiteindelijk toch door mijn verdediging heen.