HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  16-12-23  auteur: Robert Capel

KNSB: Pallas 2 – Apeldoorn 4: 2,6 – 5,5

Een gemiste kans! De tijdelijke positie op plaats 2 na de mooie vorige overwinning tegen Zutphen 1 gaf reden tot optimisme voor de wedstrijd tegen de in rating vrijwel vergelijkbare tegenstander Apeldoorn 4.

Piet verslikte zich vrij snel in een koningsgambiet waardoor er geen redden meer aan was (0-1), Max liet zich om de tuin leiden met een koningsaanval met een paar eenvoudige trucjes (0-2). Robert kon afwikkelen naar een voordelige stelling, verkoos de complexiteit en zag over het hoofd hoe een paard verwoestend de stelling binnen kon komen (0-3).
Henk had een dichte stelling waar met die ene open lijn op de damevleugel voor beide partijen geen eer was te behalen (0,5 – 3,5).
Gerard en zijn tegenstander speelden na een gelijkwaardige partij net zo lang door tot er een loper versus paard en één pion overbleef en ook daar volledig duidelijk was dat remise de juiste uitslag was (1-4).
Tom had in middenspel zeker gelijkwaardig gestaan, maar zijn dame kwam in de verdrukking en moest tegen een toren worden afgeruild. De tegenstander had de tijd nodig voor de afwikkeling maar de uitkomst was onvermijdelijk (1-5).
Bas speelde voor het eerst op bord 1. Zijn tegenstander offerde op de koningsvleugel, maar zwart kwam er goed uit, uiteindelijk zelfs met behoorlijke winstkansen. In het eindspel lukte het de tegenstander om met zeer nauwkeurig spel er een remise uit te slepen (1,5 – 5,5).
Laatste speler van de middag was Marco. Met een eenvoudige combinatie in de Franse opening had hij eerder een pion gewonnen, maar kwam de tegenstander met een actieve open d-lijn weer terug in het spel. Een kwaliteit werd gewonnen waarna Marco met een nette winstpartij de eer toch enigszins kon redden (2,5 – 5,5).