HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  04-11-23  auteur: Radboud de Roos

KNSB: Pallas 1 speelt gelijk tegen SISSA 1

In een volle Schalm speelde Pallas 1 zaterdag tegen SISSA 1 uit Groningen. We kregen donderdag wat paniekerige berichten van hun teamleider. Ze wilden heel graag 1 of 2 wedstrijden vooruit spelen. Dat was natuurlijk wel erg kort dag en ik denk eerlijk gezegd ook dat wij allemaal graag samen als 1 team op zaterdag spelen. Dat ging dus niet door.

Gelukkig was SiISSA wel compleet en maar een klein beetje verzwakt.

Matthijs heeft in zijn studententijd nog geschaakt bij SISSA, zag vooraf wat bekende namen bij de tegenstander, maar geen van zijn oude schaakvrienden kwamen naar Deventer om tegen ons te spelen. Matthijs was goed voorbereid. Hij speelde tegen Wouter Manenschijn en kreeg een stelling op het bord die hij thuis ’s ochtends ook al op het bord had gehad.
Het was één van die hybride Siciliaanse systemen die veel jeugdspelers ook spelen omdat de computer het wel goed vind, maar zelf vind ik ze maar gevaarlijk.
Matthijs denkt daar anders over en kwam best wel goed uit de opening.

Ik zat zelf op 8 tegen Maarten Hemmes. Ik kwam erg goed uit de opening in een variant die ik vaker tegen René heb gespeeld. Maarten speelde het wat anders. Hij speelde een van die zetjes waarvan je altijd denkt: “Ja, dat Lb4, daar moet ik nog maar eens een keer goed naar kijken.”
Dat doe je dus niet en dan maar tijdens een competitiewedstrijd.. Ik speelde het wel goed. Maarten rokeerde misschien iets te vroeg, maar ik reageerde daarna niet actief genoeg.
De stelling bleef daarna wat gelijkwaardig.

Radboud pakt een halfje

Onze Maarten speelde tegen Enno Scheffer. Ik zag al vroeg druk tegen f7 en enige tijd later een koning op f8. Dat zag er wel lekker uit.
Ook bij Pim zag het er goed uit. Hij speelde actief tegen de passieve witte opstelling van Niels Brand en kreeg daarmee lekker spel.
Jim stond ook wel ”kicken” tegen Sjoerd Rokus, maar achteraf bleek dat de hele opening allemaal bekend was en het allemaal netjes volgens boek was wat zwart deed.
Morris speelde tegen Kenneth Muller. Die kwam al snel met g4 en pakte veel ruimte op de koningsvleugel. Het leek mij niet helemaal verantwoord, maar Morris kon ook niet heel makkelijk tegenspel vinden.
Max van de Pavoord speelde tegen de sterkste Groninger Raymon Oord. Max kwam erg goed uit de opening. Een mooi centrum, sterke lopers en stukken die goed samenwerkten. Allemaal zoals het hoort volgens Euwe.
Op bord 1 speelde René tegen Marcel Pouw. Daar gebeurde in het begin nog niet zo veel.

Kortom, zoals Max tegen mij zei, we hebben wel eens slechter gestaan na het eerste uur.

Het liep toch iets anders.
Matthijs was al vrij snel klaar. In dit soort tactische stellingen moet je heel scherp blijven. Een foutje is snel gemaakt en dat heeft vaak grote gevolgen. Hier dus ook.
Er ging materiaal verloren en Matthijs moest opgeven.
Daarna duurde het even voordat de volgende resultaten binnen kwamen.
Dat gebeurde rondom de tijdnoodfase. Ik speelde zelf ook nog en heb daar niet alles van gezien.

Bij Maarten was er inmiddels al een en ander geruild en dat leek de zwarte stelling wat te verlichten. Maarten kwam er niet meer door en moest berusten in remise.
Pim speelde een goede partij en misschien wel de meest regelmatige overwinning van de dag. Hij kwam uiteindelijk 3 pionnen voor. Het leek nog even een beetje spannend te worden, maar een mooi puntje voor Pim.

Jim, die zo mooi uit de opening kwam, kwam er maar niet door. Hij zocht naar offers om de boel open te breken, maar dat zat er niet in.
Uiteindelijk ging hij net iets te ver en verloor hij in de tijdnoodfase.
Zelf liet ik nog per ongeluk een pionnetje in staan. Er zat een zetherhaling in en ik was me aan het beraden of dat slim zou zijn om te doen. Ik dacht eerst één keer de zetten te herhalen om wat tijd te winnen zodat ik nog even rond kon kijken bij de rest, maar ik had mijn tijd beter kunnen besteden aan mijn rekenwerk, want de zetherhaling verloor een pion.. Gelukkig bleek de loper op b2 bijna ingesloten en kon ik daardoor een pion terugwinnen. Het eindspel was remise, maar ik moest (terecht) nog even door van Pim.
Niet veel later zat er echt niets meer in en werd het toch remise.
Morris speelde niet zijn beste partij van dit seizoen. Hij kreeg maar geen vat op het spel van Kenneth. Kenneth’s aanval kwam ook niet echt van de grond en misschien waren beide ook wel te voorzichtig waardoor remise een logische uitslag was.

De laatste twee borden waren de eerste 2 borden van Max en René.
Ik zag dat Max in het middenspel ineens niet meer zo heel lekker stond, maar bij Max moet je altijd eerst de houtjes tellen.
Dat doet hij zelf ook en hij had zijn mooie stelling ingeruild voor een pionnetje meer. Dat pionnetje zorgde voor een gewonnen eindspel en dat duurt misschien even, maar levert wel een punt op.
Dat was maar goed ook, want voor wie heeft meegeteld, we stonden een punt achter.
René en Marcel speelden nu, bij 3,5-3,5, om de matchpunten. René kwam na de opening steeds wat beter te staan en offerde een kwaliteit voor 2 sterke vrijpionnen.
Die zouden goed genoeg voor de winst moeten zijn, maar René blunderde een stuk. Gelukkig bleken de vrijpionnen sterk genoeg en wist René er nog net een remise uit te slepen.

4-4, net als alle andere matches in de Schalm zaterdag.