HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  12-10-23  auteur: SOS Pallas 2 team

SOS: Lekkere zege Pallas 2

Op het podium met 5-1 winnen van ASV 7 uit Arnhem voelt natuurlijk goed. En het ging ook nog behoorlijk vlot.

Hieronder de persoonlijke verslagen:

Bord 1: Gorrit Smit
Jeugdig en nog zonder rating, dat zijn de gevaarlijkste tegenstanders.
Mijn opponent voldeed aan dat profiel.
Wel opende hij met d4, wat weinig jongeren doen. Tot en met zet 11 ging het aardig gelijk op, maar zijn ietwat opportunistische volgende zet kostte hem een pion.
Lang hield ik een flinke plus, maar langzamerhand dreigde de partij weer in de remise-marge te belanden.
Op zet 35 maakte hij echter een flinke rekenfout. De laatste stukken (Torens) gingen van het bord.
Omdat de Arnhemse Willem Alexander nog aan het ontbijt zat op g1, kon ik met een doorbraak op Maxima's vleugel de partij definitief beslechten.

Bord 2: Henk van der Tol
In mijn partij tegen Rens Nuwenhoud ging het tot de 20e zet gelijk op. Welliswaar had ik een pion gewonnen, maar hij had genoeg tegenkansen.
Toen kwam hij op het onzalige idee om de Dames te ruilen met ook nog het verlies van een extra pion. Daarna was het uitschuiven, waarbij hij doorging tot ook de laatste pion geslagen was.

Onder toeziend oog van de teamleidster hengelt Henk het laatste punt binnen

Bord 3: Harmke Luijting
Eerst ontwikkelen van de stukken, waaronder de torens verbinden, en niet te vroeg met mijn paard op stap, was mijn plan in de partij tegen René Schoenmakers. Dat lukte.
Ik kwam dus goed uit de opening.
Later speelden toevallig mijn 2 Paarden een doorslaggevende rol. Bij zet 12, stonden allebei de Lopers (op veld e2 en e3) van mijn tegenstander aangevallen door de Paarden. Ook mijn Lopers stonden goed gepositioneerd. Uiteindelijk sloeg ik Loper e3, en vervolgens Toren d1.
Mijn tegenstander gaf op.

Bord 4: Eric Goedhart
Via zetverwisseling wordt een "CK" bereikt waarin mijn met zwart jonglerende tegenstander Peter Kappert vlot met een speelse zijvariant op de proppen komt.
Dat pakt evenwel verkeerd uit als op zet 9 een centrumpion sneeft. Hierna richt ik mijn stukken op de zwarte koningsstelling die niet afdoende verdedigd is.
Een misgreep van zwart bespoedigt de uitkomst.

Bord 5: Koen Wansink
Laats keek op Youtube een partij van het kanaal Gothamchess. Daarin had Magnus Carlsen op een verpletterende manier verloren van zijn tegenstander die een paar spectaculaire offers deed, waardoor de koning van Magnus uiterst gevaarlijk stond.
Ik moest meteen aan mijn eigen partij denken: Materiaal voordeel is geen enkele garantie voor het winnen van de partij. Hoewel ik een pion won in het middenspel, verloor ik de partij door een blunder en doordat ik de koning niet voldoende veilig gesteld had.
Gevolg: een geforceerd mat van de tegenstander door een dubbele toren op de 7e rij. Tja. Helaas. Gelukkig heeft de rest het van het team het veel beter gedaan.

Bord 6: Simon Kok
Ik speelde tegen een jongeman uit de Ukraine. Die had het vaker geschaakt want hij speelde een zuivere opening waar hij duidelijk beter uitkwam met pion extra.
Maar vervolgens blunderde hij twee torens weg en was verder kansloos.

Simon pakt al vlot het volle punt