HOME aamenu ☰ MENU
Almen,  18-09-23  auteur: SOS Pallas 2 team

SOS: Geen pot met goud voor Pallas 2

Bij vertrek hing er een grote regenboog in de lucht, die leek te eindigen in Almen. Het liefelijke plaatsje waar we onze eerste ronde moesten spelen.

Sommigen menen dat er een pot met goud aan het einde van de regenboog ligt, dus de voortekenen waren goed.

Pot met Goud in Almen ?

Het liep toch wat anders..
Hieronder de persoonlijke verslagen.

Bord 1: Gorrit Smit
Tja, als je erom vraagt, kun je het krijgen ook..
Aan bord 1 spelen tegen een 1800+ speler vond ik een uitdaging en mijn verzoek werd dan ook door de teamleidster, na overleg met de andere spelers, gehonoreerd.
Op zet 21 zag ik voldaan naar mijn stelling; pionnenmeerderheid op de Damevleugel en kwaliteitswinst.
Lichess gaf dan ook een dikke plus.
Een schaakpartij is echter pas afgelopen als hij is afgelopen en als je dan op zet 22 gewoon een stuk wegblunderd is dat voor het eindresultaat niet handig.
Een nul als resultaat, maar gezellig was het wel.

Bord 2: Henk van der Tol
Ik speelde de opening niet goed, maar gelukkig wist mijn tegenstander hier geen profijt van te trekken. Na zo'n 15 zetten stond ik duidelijk beter. Volgens de computer analyse miste ik daarna nog verscheidene kansen, maar in het eindspel met enkel nog pionnen gaf deze mij ongeveer plus 60! Juist toen stelde mijn tegenstander voor "om er maar remise van te maken". Dus niet. 0 – 1

Bord 3: Harmke Luijting
De voortekenen leken gunstig, we vertrokken uit Deventer met flinke regen, wind een mooie laaghangende zon en regenboog. Tevens was er een chauffeur (redactie: dat was ene Eric G.) die 'oerendhard' over onverharde modderige wegen naar Almen scheurde, een mooi schouwspel.

De partij die ik speelde was ook mooi, maar helaas niet gewonnen.
Mijn partij ging lange tijd gelijk op, de stelling stond behoorlijk vast, veel stukken op het bord, daardoor weinig ruimte. Ik zag de mogelijkheid niet om een doorbraak te forceren en verloor, helaas.

Bord 4: Eric Goedhart
Samen met mijn aangename tegenspeler werd een Hollandse pot op het bord gebracht. Beide tegenstrevers zetten de partij rustig op met incidenteel ingevlochten dreiginkjes die evenwel over en weer werden afgewend. Het evenwicht bleef daarmee bewaard en dat leidde vlot tot een gelijkspellige uitkomst.

Bord 5: Koen Wansink
Maandag 18 september, moesten we in Almen spelen tegen Ons Genoegen 1. Helaas zijn we flink ingemaakt door hen. Wel opvallend was, dat Eric dit keer zo snel klaar was. Gelukkig wel met remise. In de auto waren Gorrit en Simon me al bang aan het maken over nieuwe verregaande OSBO regels, zoals horloges (zelfs niet-smartwatches) en telefoon tijdens de wedstrijd inleveren bij de wedstrijdleider. Iets wat mij persoonlijk wel erg ver gaat als inzet tegen valsspelen tijdens een gezellig partijtje amateur schaak. Maar ik merkte bij aankomst al snel dat mijn tegenstander alvast een knoepert van een horloge om had, dus hield ik de het mijne ook maar om. Mijn partij was spannend en leerzaam, maar helaas kwam mijn koning al snel onder druk te staan wat resulteerde in verlies van de partij. Toch merkte ik bij analyse met de Stockfish, dat ik in een verder verloren stelling op een bepaald moment mat in zes had kunnen geven. Maar ja, dan moet je dat natuurlijk wél zien.

Bord 6: Simon Kok
Geheel tegen de verwachting in moest ik tegen een sterke tegenstander die een paar honderd rating punten meer heeft. Een verassende opening waar ik me geen raad mee wist. Hij had me al snel zwaar onder druk met een oprukkende paard en ik wist in blinde paniek al snel de verkeerde zet te vinden. Afijn , een spel om snel te vergeten.

Al met al een 4 1/2 - 1 1/2 nederlaag. De pot met goud werd niet gevonden...