HOME aamenu ☰ MENU
Assen,  22-04-23  auteur: Pim Heijne

KNSB: Assen 1 - Pallas 1, 5-3. Partij Max

Zittend in het vliegtuig leg ik mezelf op om het laatste wedstrijdverslag van het seizoen te schrijven. We zijn gedegradeerd. Als teamleider roept het bij mij allemaal vragen op: had het anders kunnen zijn, was er een betere opstelling mogelijk of had ik zelf harder moeten oefenen.

Voorafgaand aan het seizoen wisten we dat het moeilijk zou worden, zeker met versterkte degradatie. Vorig jaar net stand gehouden, dit jaar onderaan met 3 wedstrijdpunten.
Als team hebben we zeker veel geleerd van de tweede klasse, ik denk dat we dit zeker mee kunnen nemen volgend jaar.

Om toch een beetje on topic te komen. Zaterdag 22 april mochten we met 1 invaller (bedankt Henk) aantreden tegen Assen 1 in Assen. Vooraf wisten beide teams al dat het nergens meer om ging, maar het blijft toch je hobby om 2 uur te reizen, 5 uur achter het bord te ploeteren, gezellig met het team uit eten gaan om vervolgens weer 2 uur terug te reizen.

Qua opstelling deze keer niks bijzonders, ongeveer even zwart / wit verhouding en mensen die het goed doen op een iets hoger bord.

Morris mocht op 1 aantreden met wit, het ging in een rustige opening lange tijd redelijk gelijk op, misschien een klein plusje door iets actiever stukkenspel. In het eindspel won Morris een pion en gaf deze nooit meer terug. Lekker puntje, zeker omdat er best veel remisekansen zijn in een toreneindspel.

De partij van Max oogde vrij chaotisch, mede omdat zijn tegenstander 1. b4 speelde en vrij snel daarna een Koningsaanval begon met h4 en g4. Zie partij hieronder.


Jim leek iets minder uit de opening te komen maar was zeker niet slecht genoeg om te verliezen..., een degelijke remise.

Bij René was het ook vrij onoverzichtelijk met kansen aan beide kanten. Ik kon moeilijk inschatten waar het precies fout ging, visueel leek René de overhand te hebben in het middenspel. Toen ik na de tijdsnoodfase nog een keer keek bleek een doorgebroken centrum pion onhoudbaar.

Radboud het voor zijn doen een hele rustige partij waar de Dames al vrij snel van het bord gingen. Hij kreeg een pion meer in ruil voor een mooi Iers centrum en kon vrij risicoloos op winst spelen in het gelijke loper / toren eindspel.
Echter net voor de tijdcontrole overzag Radboud een smeriger truc waardoor zwart ineens als eerste kon promoveren.

Ik had voor de verandering in het begin meer tijd dan mijn tegenstander omdat hij vrij snel uit boek was.
Met een zwarte Loper op h1 was het onduidelijk of deze tijdelijk ingesloten was of verovert kon worden. Uiteindelijk stond ik een stuk en pion voor maar de tegenstander had een handige matdreiging, wat achteraf niet voldoende was. Ik speelde het echter niet handig genoeg en mocht blij zijn met een remise.

Chris kwam prima uit de opening en had iets meer ruimte voor zijn stukken, in het verre middenspel werd die extra ruimte juist een zwakte na wat optimistische zetjes. De tegenstander kon uiteindelijk een stuk winnen door overbelasting.

Als laatste onze invaller Henk, ondanks het ratingverschil vond ik hem best prima uit de opkomen met zwart.
In het middenspel week hij van zijn beoogde plan af omdat hij spoken zag, dit werd handig afgestraft door de tegenstander.

Uiteindelijke score 5-3 verloren, net als vaak dit seizoen, net niet goed genoeg.
Qua gevoel hebben we redelijk veel punten gemorst op de lage borden, ik denk dat dit wel anders gaat worden in de derde klasse volgend jaar!