HOME aamenu ☰ MENU
Nijverdal,  28-11-22  auteur: Radboud de Roos

Pallas bekert verder in de KNSB !

Vanavond speelden Morris, Radboud, Max van de Pavoordt en René de eerste bekerwedstrijd in de tweede ronde. We hebben al een paar jaar de luxe van de eerste ronde vrij. Betekent wel dat je de eerste tegenstander niet meer moeten onderschatten.

ENO was onze tegenstander en heeft in de eerste ronde Lonneker uitgeschakeld. Nu is Lonneker niet meer het team van een paar jaar geleden, maar nog steeds een goede prestatie.

Dit keer speelde ENO in een op papier zwakkere opstelling.

Op rating waren we zo’n 100 punten sterker. Maar de verdeling was wat vreemd. Hun sterkste twee spelers tegen onze zwaksten. Op papier… ?
Nadat de opstellingen waren uitgewisseld, mocht ik loten voor de kleur op het eerste bord.
Een blik op het wedstrijdformulier was genoeg. Ik wilde wel Morris met wit tegen, ik wel zwart tegen Johan en Max liever met wit tegen Etien. Bij René had ik er met beide kleuren wel vertrouwen in.

De aloude truc met de neus gaf ons dus wit op 1 en 3 en zwart op 2 en 4.
Twee soepele halfjes waren het niet. Zowel Max en Ik kwamen na opening in de problemen. Mijn problemen leken veel ernstiger, maar Max kwam ook niet echt lekker te staan nadat Etien lang kon rokeren.
Ik dacht dat wat Etien deed te vroeg was met g5 en zo, maar in combinatie met die lange rokade, is dat juist gevaarlijk voor wit. Goed gespeeld van Etien in die fase.

Ik dacht dat ik mat zou gaan tegen Johan. En volgens mij dacht iedereen dat. Ik zag alleen nog niet hoe, dus ik verdedigde creatief verder. Mijn koning stond superonveilig, maar ik was ergens wel ontwikkeld en dat helpt toch behoorlijk.
Ik verloor een kwaliteit tegen een pion. Dat gaf al iets verlichting in de aanval, maar pas nadat Johan zijn dame liet insluiten om een dame van mij te winnen, stevenden we af op een redelijk gelijk, interessant eindspel waarin Johan al heel snel zijn kwaliteit terug moest geven.
Ik stond precies 1 zet gewonnen en daarna leek het steeds meer op remise af te gaan.
Johan wilde gezien de stand in de match (en anders misschien ook wel) nog wel winnen, maar ik kon het makkelijk verdedigen. Dat was de 1-1, want even daarvoor speelde Max remise.

Max leek uit de problemen geraakt en Etien vertrouwde het denk ik niet meer helemaal. Zwart had tegen zijn activiteit ook wel wat zwaktes op e4 en later misschien h3. Volgens de engine stond Max toch iets minder, maar er werd remise overeen gekomen.

René speelde tegen Jelle Beintema. René snoepte een paar pionnetjes en, zoals hij dat zelf ook zij, daar krijgt wit altijd wel iets compensatie voor. Er kwam een wit paard op d6, maar dat deed niet zoveel kwaad. Jelle leek wel tevreden over zijn stelling en zei tegen mij dat hij een interessante stelling had. Ik denk dat hij wat optimistisch was en René beter gerekend heeft. Uiteindelijk ging het paard op d6 zelfs verloren in alle penningen waar hij in terecht kwam. Dat was een welverdiende 2-1.

Morris speelde eerst behoudend op 1 tegen Dennie Klink. Morris speelde met wat kleine voordeeltjes die werden gebruikt om Dennie langzaam aan in de val te lokken.
Morris manoeuvreert handig in half open stellingen en lokte een zwart paard naar zijn onderste rij die daar fraai werd ingesloten. Alle witte stukken deden mee in die actie. De koning viel het paard aan, de loper voorkwam dat het paard naar een goed veld kon en het witte paard ging op jacht naar de zwarte koning om daar een tempo of twee te winnen om de loper aan te vallen die het paard dekte. Het resterende eindspel leek spannend, maar was het niet meer. 3-1
Op naar de volgende ronde!