HOME aamenu ☰ MENU
Apeldoorn,  26-11-22  auteur: Pim Heijne

KNSB: Angstgegner Pallas 1 wint wederom nipt van Apeldoorn 2

Voor de verandering een verslag van de teamleider. Volgens mij het eerste verslag in bijna 20 jaar Pallas, dus het werd ook een keer tijd.

Met goede moed, of beter gezegd met "weinig te verliezen" gingen we met 7 vaste klanten en 1 ster invaller richting het juiste denksportcentrum van Apeldoorn. Ondanks de 4.5-3.5 overwinning van vorig jaar waren we nu zeker ook de underdog met gemiddeld 127 ratingpunten minder. Omdat ik zelf vrij lang in de tank heb gezeten weet ik niet precies hoe het chronologisch afgespeeld heeft, maar hierbij een poging tot een reconstructie.

Max v.d. P. had het eerste puntje met wit op 1 binnen geharkt. Na een rustig opgebouwde stelling sloeg de vlam-in-de-pan en konden beide spelers de gevolgen moeilijk helemaal overzien. Op het einde was Max tactisch iets scherper dan zijn tegenstander (200 rating punten meer). Freddy werd "ge-G-lijnt" en wij konden een vol punt bijschrijven!
Stand 0-1

Invaller Max Merza haalde het beslissende halfje tegen een 2100+ speler

Ik had zelf een vrij positionele Siciliaan wat al vrij snel wat tactischer werd. Ik had mijn stukken wat ongelukkig neergezet en Marcel maakte hier handig gebruik van.
Hierdoor moest ik een kwaliteit geven, had nog even tegenspel maar er kon vrij gemakkelijk afgeruild worden naar een eindspel met een kwaliteit meer.. dikke 0 dus.
Stand 1-1

Chris hield op bord 8 vrij lang stand en het zag er in een complex middelspel heel lang ongeveer gelijk uit. Uiteindelijk werd 1 foutje hard afgestraft.
Stand 2-1

Radboud had voor de verandering een heel rustige partij en kwam halverwege met de vraag hoe hij moest reageren op een eventueel remise aanbod. Uiteindelijk is het aanbod nooit gekomen en Radboud bleef rustig doorspelen totdat zijn tegenstander in het verre middenspel wat onnatuurlijke zetten deed. Radboud strafte dit zeer goed af en kon afwikkelen naar een eindspel met 2 pionnen meer.
Stand 2-2

Jim had een vrij ongebruikelijke opening tegen zich maar toevallig een week geleden nog op het bord gehad in de interne competitie.
Er leek een Frans-achtige stelling op het bord te komen waar Jim zich goed in thuis voelde. Denk dat het vrij lang ongeveer gelijk opging maar dit seizoen is Jim echt een killer. Hij strafte een wat mindere zet van de tegenstander rustig af en kon doorbreken.
Stand 2-3

Morris zijn partij kon ik niet helemaal goed volgen, al kwam hij naar eigen zeggen goddelijk uit de pirc-achtige opening. Na een thematische doorbraak in het centrum werd er materiaal buit gemaakt en konden de stukken in den doos.
Stand 2-4

Ook Renés partij werd relatief rustig opgesteld en er kwam een wederom een complex middelspel tevoorschijn. Richting zet 30 kon René een kwaliteit offeren of pakken.
Hij koos voor het laatste en had in tijdnood een iets moeilijkere stelling om te verdedigen en moest uiteindelijk wat materiaal teruggeven. Na zet 40 heeft René nog lang gestreden maar uiteindelijk mocht het niet baten.
Stand 3-4

Als laatste was Max M als ster-invaller nog aan het ploeteren terwijl de meeste van ons al aan het (welverdiende) alfa bier zaten.
Op papier een vrij moeizame taak omdat zijn tegenstander meer dan 400 ratingpunten sterker was. Ik heb een paar keer naar goed gekeken in het middenspel en de stelling leek vrij overzichtelijk en in balans. Er kwam een toreneindspel met beide 4 pionnen op het bord wat objectief gezien natuurlijk remise was maar toch waren we er niet helemaal gerust op vanwege het grote ratingverschil.
Zeker gezien de stand was een remise voldoende en Max kwam droog rond 18.00 naar buiten om mede te delen dat we de volle 2 punten binnen hadden gesleept!
Eindstand 3.5-4.5

Natuurlijk de overwinning gevierd bij de lokale Chinees samen met de trouwe aanhang... het bleef nog lang onrustig in Apeldoorn.
Ik hoop de we volgende wedstrijd weer zo spelen alsof er niks te verliezen is!
7 december mogen we thuis aantreden tegen SG Max Euwe 2.