HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  05-11-22  auteur: Morris Merza

KNSB: Pallas 1 onder toezicht van Boris Spassky

Op zaterdag 5 november speelden we een thuiswedstrijd tegen de Spassky’s uit Groningen. Voor de wedstrijd begon werd er door Michael Riemens een foto van Boris Spassky aan bord 1 gezet. Dat is blijkbaar een traditie, en ook vandaag mocht Boris toekijken.
Er werd verteld dat Boris qua speelstijl een van de saaiste wereldkampioenen ooit was, en er werden ook verdacht veel remises gespeeld…

Boris Spassky

Hoewel sommige partijen als “saai” gezien kunnen worden, was de wedstrijd lang in evenwicht en tot het laatste moment erg spannend!

Als eerste was Martijn klaar. Hij speelde met zwart tegen 1.d4 waarbij wit snel beide lopers fianchetteerde. Martijn probeerde met Dc8 en Lh3 de witveldige lopers te ruilen, maar tegenstander Henk Jansen ging hier niet mee akkoord.
In plaats daarvan werden alle paarden geruild op de velden e4 en e5. Er bleef een evenwichtige stelling over waarbij wit iets meer ruimte had.
Zwart had echter geen zwakheden en het punt werd daarom gedeeld. (½-½).

René was de volgende die klaar was. Ik heb niet veel van de partij gezien, behalve dat zwart een opstelling had met e6, d6 en c6 waarbij de witveldige lopers al geruild waren.
Wit had controle in het centrum met e4 en d4, maar dat werd snel door René aangetast met d5. Niet lang hierna werd ook op dit bord tot remise besloten (1-1).

Daarna was het mijn beurt. Ik speelde met zwart tegen de doorschuifvariant in het Frans. Met Ph6 en f6 probeerde ik het centrum aan te tasten.
Wit sloeg op f6 en won daardoor twee tempi, maar er ontstond een stelling waarbij we allebei niet goed konden inschatten wie er nou beter stond. Op dat moment kreeg ik van mijn tegenstander een remise aanbod, wat na overleg met de teamleider werd aangenomen (1½ - 1½ ).

Dan ons vierde zwartbord. Jim speelde tegen een soort Jobava-london systeem. In een gewoon London systeem ondersteun je d4 met c3 en e3, maar bij de Jobava versie gaat het paard naar c3.
Een systeem wat Jim goed kent, zoals ik in de interne competitie heb ondervonden. Jim pakte het actief aan met d5 en c5, maar vergat dat na dxc5 het veld d4 vrij kwam voor het paard. Hiermee val je de loper van zwart aan op f5, en dreig je tegelijkertijd de pion op c5 te dekken.
Jim loste het op door met h6 en g5 de witte loper weg te jagen, en op f5 te laten slaan. Dit zorgde voor wat ruimte voordeel voor zwart, maar nadat de dames geruild werden bleef de stelling in evenwicht. Alweer remise! (2-2).

Zo, alle borden waar Pallas zwart heeft zijn klaar. Het staat 2-2 en het kan nog alle kanten op. Pim en Max staan beter, Chris iets minder en Radbouds stelling kan ik niet zo goed beoordelen.

Van de witspelers was Radboud als eerste klaar. Er kwam een Siciliaan op het bord waarbij wit met g4 en Tg1 ten strijde trok. Op een gegeven moment was een paardoffer op f5 zelfs mogelijk.
Of het goed was of niet was in de analyse lastig te bepalen. Radboud koos voor een ander plan waarbij hij wat zwaktes op de koningsvleugel probeerde uit te lokken om die vervolgens aan te tasten met f4-f5. Tegenstander Henk zette echter zijn eigen aanval op op de damevleugel, en kon eerder toeslaan dan Radboud (2-3).

Toen was het aan Max om de score recht te trekken. In een Engelse partij waarbij hij (volgens mij) meer theorie speelde dan hij zelf wist, kon hij rustig een aanval opbouwen op de damevleugel.
De witte toren kwam binnen op c7 en met mooi samenspel met de loper op g2 wist hij een pion te winnen. Ik denk dat Max in deze stelling erg nauwkeurig heeft gespeeld en zijn tegenstander geen kans heeft gelaten. Uiteindelijk zag ik een stelling waar wit een vrijpion op d6 had, een toren op e7 en een dame die binnenkwam op e6. Niks meer aan te doen (3-3).

Nog twee partijen te gaan, en het is nog steeds niet duidelijk wat de eindscore gaat zijn!
Pim staat een pion voor en Chris inmiddels gelijk. Als we de wedstrijd willen winnen moet Pim dus winnen en Chris gelijk spelen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Pim speelde zijn gebruikelijke Pa3 variant tegen het Siciliaans en kreeg ergens in het middenspel een pion cadeau.
Hij bleef echter zitten met een lastige stelling om te winnen, met Toren + Paard en 5 pionnen tegen Toren + Loper en 4 pionnen.
Pim had een geïsoleerde pion op e5, en de zwartveldige loper van zwart kon deze pion makkelijk aanvallen. Uiteindelijk lukte het Pim niet om de stelling in winst om te zetten (3½- 3½).

Dan alleen nog Chris. Wat op het eerste gezicht op remise lijkt, bleek in de praktijk een stuk lastiger.
Beide spelers hadden een loper, een paard en twee pionnen. Het voordeel voor tegenstander Maurits was dat hij een e- en f-pion had, die een stuk makkelijker doorliepen dan de c- en h-pion van Chris.
De stukken van Chris stonden ook wat ongelukkig, terwijl die van Maurits goed de opmars van de pionnen konden ondersteunen. Toen de zwarte pionnen op e3 en f3 stonden was het zo goed als klaar.
Chris kon er alleen nog voor zorgen dat zwart mat moest zetten met loper en paard, maar of dat gebeurd is weet ik niet (3½ - 4½).

Helaas! Het was een belangrijke wedstrijd voor ons aangezien Spassky’s qua rating ook een van de mindere teams zijn.
Volgende wedstrijd spelen we tegen koploper Amevo Apeldoorn 2, het team dat ervoor heeft gezorgd dat we vorig jaar niet gedegradeerd zijn. Ook het team waar we vorig jaar 4½-3½ van gewonnen hebben…
Hopelijk kunnen we het ze dit jaar weer moeilijk maken ?.