HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  05-11-22  auteur: Robert Capel

KNSB: Pallas 2 wint ook tweede wedstrijd

Op zaterdag 05 november werd een zevental schakers uit Emmen welkom geheten. Bord 1 bleef leeg, zodat Robert vanaf 13.01 volop tijd had om aantekeningen te maken voor het verslag ( 1-0).

Het wedstrijdverloop

Op bord 3 had Marco met zwart zijn dag niet. Nadat wit met de loper op c4 en de dame op f3 mat dreigde op f7, moest hij wel een dameruil toestaan.
Daarna kwamen de lichte stukken de zwarte stelling binnenvallen, en werd de stelling met de koning op de tocht uiteindelijk onhoudbaar (1-1).
Henk speelde op bord 4 in eerste instantie een redelijk gelijk opgaande partij. Toen de zwarte toren midden op het bord tussen de centrumpionnen vast kwam te staan, werd dit een prooi voor Henk’s paard.
Daarna was het een kwestie van de lijnen open gooien en deden de torens de rest (2-1).

Invaller Maarten op bord 7 bouwde met zwart een stevige koningsaanval op. Met een sterke dame op h4, en een open f- en g-lijn stortte wits stelling in elkaar (3-1).
In de tussentijd had Piet op bord 8 zijn voordeel uitgebouwd. Na een opening met b4, Lb2 en e4, wist hij in het middenspel het ruimtevoordeel te verzilveren met een kwaliteitswinst en daarna de partij (4-1).

Max met wit op bord 2 stond vanaf de opening wat onder druk, verloor in het middenspel een pion, maar bleef onverstoorbaar.
Zwarts pluspion stond geïsoleerd, en ging uiteindelijk toch weer verloren en werd daarmee de winst van het team veilig gesteld (4 ½ - 1 ½).
Op bord 7 kwam Pim goed uit de opening, Nadat vele stukken waren geruild ontstond een complex eindspel met 7 pionnen en beiden nog één toren, en één open b-lijn.
Pim stond beter, maar de tegenstander had tegenkansen met eeuwig schaak. Als Pim uit de schaakjes zou proberen te ontsnappen, zou hij juist in een matnet terecht komen, en was daarmee het besluit tot remise een feit (5-2).

Het memorabele slotstuk van de dag werd gespeeld door Gerard met zwart op bord 5.
Door een afwikkeling na de opening kwam een paard op C5 gepend te staan, en was de koning op b6 hard nodig om het paard te blijven verdedigen.
De witte stukken probeerden vele zetten lang om van de open lijnen gebruik te maken, maar bleek het onmogelijk om van de penning te profiteren of om mat te zetten. Met engelengeduld deed Gerard rustige verdedigingszetten, en op het juiste moment wandelde de koning de penning uit.
Teleurgesteld deed de tegenstander daarna wat mindere zetten, waarna Gerard kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel met de verste vrijpion (6-2).

Een mooi resultaat voor deze tweede speeldag.