HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  13-10-22  auteur: SOS DSG Pallas 2

SOS: DSG Pallas 2 delft opnieuw het onderspit

Tegen De Zeven Pionnen 2 uit Epe werd verloren met 2 - 4. Hieronder de persoonlijke verslagen.

Bord 1: Paul Peters
In de partij kreeg ik de voor mij toen onbekende Bird opening voor de kiezen. Ik heb zo'n 40 jaar geleden het boek : 'Moed en Orginaliteit op het schaakbord' (1983, Menno Ploeger) onder ogen gehad. Dat boek handelde over de creatieve speler Bird. Maar sindsdien nooit meer tegengekomen in het wedstrijdschaak tot deze avond. Zoals sommige politici: ik had geen actieve inhoudelijke herinnering aan het boek.
Om een lang verhaal kort te houden. Ik had veel tijd nodig om een variant te bedenken die speelbaar was, de tegenstander had er niet zoveel moeite mee en na relatief korte tijd ging ik behoorlijk de fout in en doofde de partij als een nachtkaars voor de zwartspeler uit...
Moraal van het verhaal : leer ook de exoten kennen als je tijd over hebt..

Bord 2: Eric Goedhart
Verloor.

Bord 3: Gorrit Smit
Eindelijk weer eens een partij die volgens plan verliep. Geen offers of andere ongein die negen van de tien keer verkeerd uitpakt.
Al vrij vlot de half-open a-lijn kunnen bezetten. Dat resulteerde in een vrijpion op de b-lijn.
Nadat vrijwel alles was afgeruild, hield hij een Paard en ik de zwartveldige Loper over. Nadat het me gelukt was zijn pionnen allemaal op de zwarte velden te krijgen, was het nog even de kunst om de Loper achter de pionnen van de tegenstander te krijgen en het Paard te temmen.
Op het moment dat ik deur had open gekregen voor mijn Loper, gaf de tegenstander op. Het was duidelijk dat ik al zijn pionnen zou opsnoepen.

Gorrit in gepeins

Bord 4: Koen wansink
Donderdag 13 oktober speelden we thuis tegen Schaakvereniging de 7 pionnen uit Epe. Ze hebben ons flink afgedroogd. Weer ging het niet echt lekker met mijn partij, hoewel ik me wel goed had voorbereid.
Ik kwam goed uit de opening en kon - toen ik de partij analyseerde - geen grote fouten ontdekken, maar ik kwam tijdens het eindspel toch 2 pionnen achter te staan, helaas.
Maar het was wel een spannende partij met mogelijkheden.

Bord 5: Simon Kok
Via een omweg naar een soort van Frans. Maar door een gebrek aan initiatief kwam ik in de verdrukking en verloor een kwaliteit. Daarmee ook de partij.
Toch heb ik het gevoel dat het steeds beter gaat dus we houden de moed erin.

Bord 6: Harmke Luijting
Nadat ik erachter was gekomen hoe dat nu zat met de clubnaam van onze tegenstander; zeven pionnen -> zeven oprichters -> pioniers, vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar en kon ik ontspannen aan mijn wedstrijd beginnen.
Gelukkig was het nu ook stil in de benedenzaal, waar het 1e 8tal ook voor de SOS zou gaan strijden voor de punten, tegen Almelo 1.
Starten met wit, opening Dame-Gambiet. Dat ging goed. Bij zet 17 zette mijn tegenstander koning g8.
Toen werd mij duidelijk dat een echt tegenoffensief niet meer zou komen.
Bij zet 26 sloeg ik pion f7 schaak, Kg7, Pd6 (aanval Toren e8, met verplichte Dameruil).
Mijn tegenstander gaf op.