HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  08-10-22  auteur: Radboud de Roos

KNSB: DSG Pallas 1 - LOS 1

Afgelopen zaterdag speelden we tegen LOS uit Groningen. Het team waar Koen Lambrechts speelt, maar nooit tegen ons. Tot vandaag.

In de week voor de wedstrijd kregen we het bericht dat Casper Rupert, een van de spelers van LOS, twee weken geleden is overleden.
Als eerbetoon aan hun goede vriend, speelden de spelers van LOS allemaal de openingen van Casper. Wij wisten dat eerst niet, maar dat werd al snel duidelijk op de borden.

Vorig jaar speelden we in Groningen tegen LOS en kregen daar een flink pak slaag. We verloren in Groningen met maar liefst 8-0 en we speelden vandaag vooral om het beter te doen dan vorig jaar.
Dat zou nog niet zo makkelijk worden. LOS is op papier veel beter.

Locatie Ongebonden Schaken

De opstelling van Pim kwam uit een randomgenerator. Chris was daarbij op bord 1 terecht gekomen, maar dat vond hij niet zo’n goed idee. Pim en Chris hebben daarom geruild waardoor beiden op wat meer bekende borden terecht kwamen. Hiermee kreeg ook iedereen van ons een op papier sterkere tegenstander.

De wit spelers van LOS speelden allemaal 1.d4 gevolgd door 2.Lg5.
Chris speelde na de ruil met Pim met zwart op 7 tegen Benno de Jongh. Chris beantwoorde de Trompowsky met een vroeg Db6 en sloeg daarna op b2.
Daar krijgt wit natuurlijk wel compensatie voor. Het is zo’n gambiet waarvan mijn boek zegt dat je het niet moet aanbieden, maar ook niet moet aannemen. Chris kwam door de actieve witte stukken al snel in de problemen. Zijn beste kans leek een stukoffer voor 3 pionnen, maar al snel bleek dat de witte stukken te actief bleven en Chris moest snel opgeven.

Aan de andere kant van de zaal, werd door de zwartspelers 1. .., e6 gespeeld. Zowel tegen e4 en d4, met de bedoeling om Frans te spelen.
Tegen Martijn lukt dat niet. Martijn speelde tegen Hendrik de Groot zijn gebruikelijke systeem en kwam goed uit de opening met wat meer ruimte voor wit op de koningsvleugel. Ik dacht dat Martijn wel erg goed kwam te staan, maar het werd toch vrij snel remise, wat natuurlijk een prima resultaat is met 200 ratingpunten minder.
Dat eerste halfje was al genoeg om het beter te doen dan vorig jaar. De rest kon vrijuit spelen.

Jim deed dat zeker ook. Jim speelde tegen Jan Joris Groenewold. Die vond het Frans toch niet zo’n goed idee en speelde op zet 2 2. ..,a6?!
Dat geeft wit natuurlijk makkelijk spel, maar helemaal verliezend zal het nog wel niet zijn.
Jim speelde het echter sterk. Hij pakte het centrum en kon zijn centrumpionnen zelfs doorstoten naar e5 en d6. Daarbij kreeg hij spel over de zwarte velden met verschillende matdreigingen.
Zwart kon er niets meer tegen doen en Jim maakte het gedecideerd af. Een prima partij van Jim weer!

Ik speelde met zwart tegen Tjaart Offringa. Ook hier weer een Trompowsky. Wit sloeg snel op f6 en we kregen na een vreemd Dg4 een gecompliceerde stelling die van beide kanten niet erg goed gespeeld werd.
Ik kwam verloren te staan nadat ik het kinderlijk eenvoudige Ld3+ mistte, maar ik kreeg daarna na een onverwachte zet een stuk cadeau met een sterke aanval. Ook het vervolg werd door beide spelers niet helemaal zuiver gespeeld (of helemaal niet..), maar zwart trok aan het langste eind.

Op bord 4, twee goede bekenden van ons en van elkaar. Morris speelde tegen Koen, die naar eigen zeggen al 17 jaar geen Frans meer heeft gespeeld. Het was een spannende partij (na te spelen op los-groningen.nl)

Morris accepteerde een triple-pion waarvan hij dacht dat deze niet zo zwak was. Nu is dat wel eens zo in het Frans, maar zaterdag niet. Morris kwam slecht te staan nadat Koen de voorste van de drie pionnen sloeg, maar kreeg tactisch nog wel wat kansen. Tegen Koen was dat echter niet genoeg en Morris verloor uiteindelijk materiaal en gaf op.

Op de bovenste 2 borden was het ratingoverwicht wel erg groot.
Pim had het dan ook zwaar op bord 1. Pim speelde wat degelijker dan Chris en Radboud tegen de Trompowsky, maar speelde het misschien wel iets te voorzichtig. Tegen een sterk wit centrum kreeg Pim het moeilijk. Pim kwam een pion en tijd achter en kreeg een nare aanval over zich heen en kon wel opgeven.

René speelde tegen Floris van Assendelft. De sterkste speler van LOS. René speelde met wit, dus ook hier een Franse partij dit keer. Het begin leek goed, niet helemaal de varianten die ik zou spelen, maar dat is eerder een kwestie van smaak. Toch stond René opeens een pionnetje achter. Het was niet meteen uit, maar het bleek niet meer te houden en het werd vakkundig uitgespeeld door Floris.

Max speelde ook solide tegen de Trompowsky van Paul ten Vergert. Paul loopt volgens eigen zeggen altijd te klooien, maar daar geloof ik al jaren niets meer van.
Max verloor een pion, maar wist zich in de tijdnoodfase toch nog wel een beetje in de wedstrijd te houden. Waar andere toeschouwers dachten dat het al uit was, daar wist Max nog wel een verdediging te vinden. Toch kon hij niet meer verhinderen dat Paul uiteindelijk won.

Een 5,5 - 2,5 nederlaag was wel ingecalculeerd. De volgende ronde spelen we thuis tegen de Spassky's. Die is belangrijk voor ons en die willen we heel graag winnen.