HOME aamenu ☰ MENU
Sint Jacobiparochie,  17-09-22  auteur: Max van de Pavoordt

KNSB: Pallas 1 steelt punt in Friesland

Na de ontsnapping van vorig jaar mochten we afgelopen zaterdag beginnen aan opnieuw een jaar in de tweede klasse. 7 spelers komen overeen met het team van vorig jaar, alleen Arnold eruit voor veteraan Chris.

Op het programma stond de uitwedstrijd bij Emanuel Lasker, een wedstrijd die we vorig jaar overtuigend wonnen met 5,5-2,5 en in de strijd tegen degradatie meteen een kraker. Doordat een team zich terugtrok uit onze klasse ging de indeling op de schop en was het dit jaar ook weer uit in Sint Jacobiparochie.

Een eindje weg..

Helaas geen mooie reis met de schitterende bluesplaten van Eric Goedhart aangezien die op de eerste echte herfstdag in Nederland nog lekker in Spanje vertoefde, waardoor Morris ons na een rijk ontbijt bij Radboud aan de keukentafel naar Friesland reed. Ook Martijn was er niet bij, die werd vervangen door Max Merza.
Een laatste verschil met vorig jaar is dat het eerste dit jaar een nieuwe teamleider heeft. Ik heb het stokje na 3 jaar inclusief een kampioenschap en twee miraculeuze ontsnappingen aan degradatie overgedragen aan Pim.

De wedstrijd begon helaas een stuk minder voortvarend dan vorig jaar.
Waar we toen na een half uur al een riante uitgangspositie hadden was deze keer het tegendeel waar.
René had op bord 2 tegen Sikko Ros een scherpe opening op het bord, helaas bleef er ergens een toren hangen waardoor René ondanks een knappe verdedigingspoging toch voor de tijdscontrole moest capituleren.
Bij Chris ging het gelijktijdig mis op 7, de stukken van de tegenstander stonden een stuk actiever waardoor vroeg een kwaliteit verloren ging en uiteindelijk daarmee ook de partij. 2-0 achter in plaats van al snel 2,5-0,5 voor zoals vorig jaar.

Ook het eerstvolgende resultaat was geen opsteker.
Radboud had op 5 tegen Dolf Wissman een scherpe variant van een Siciliaan op het bord. Ergens in de afwikkeling naar een ongelijk lopereindspel ging het echter mis voor Radboud en Dolf wist na een slim schaakje op de onderste rij de loper van Radboud te winnen.
Zelf scoorde ik ons eerste deel van een bordpunt snel daarna. Voor de verandering deed ik eens actieve dynamische dingen in de opening en het leek goed uit te pakken. Na een pionoffer stond ik glad gewonnen maar in plaats van de winnende voortzetting koos ik voor de verkeerde meer speculatieve variant waardoor mijn tegenstander de pion voor kon houden in ruil voor actief tegenspel.
Beide spelers probeerden het nog maar na een onnauwkeurige voortzetting van mijn tegenstander kon hij zichzelf nog behoeden voor een groter probleem met een slimme eeuwige aanval waardoor uiteindelijk de vrede werd getekend. 3,5-0,5 achter maar gelukkig hadden we onze geweldige invaller Max nog.

Max speelde een goede partij tegen Murk Viersma met zwart en bouwde zijn stelling rustig op.
Diep in het middenspel leek Max echter even moeite te hebben met het juiste plan te vinden waardoor Murk met zijn stukken de stelling van Max binnenkwam. Max was echter zeer alert, gooide de deur van zijn stelling dicht en peuzelde de achtergebleven dame op.
Een hele knappe en belangrijke overwinning op een speler met een goede 250 ratingpunten meer. Chapeau!
3,5-1,5 en de achtervolging was ingezet.

De eerstvolgende die iets mocht bijschrijven was de kersverse teamleider Pim.
Hij leek de hele partij iets beter te staan maar in het eindspel was hij zelf degene die het bij elkaar moest houden. Gelukkig lukte dat waardoor ook hier de vredespijp werd gerookt en onze tegenstanders inmiddels hun eerste matchpunt binnen hadden.
Met alleen Morris en Jim nog bezig ging het spannend worden.
Gelukkig zette Jim zijn goede slot van het vorige seizoen door. Met wit had hij de hele tijd een klein plusje en uiteindelijk kwam er een eindspel met goede tegen slechte loper op het bord. Laat dat maar aan Jimmy over. Een goed plan werd met een brede grijns op het gezicht uitgevoerd waardoor het punt snel bijgetekend kon worden.
4-3 en alle druk op kopman Morris die een beter eindspel in winst probeerde om te zetten na vroeg in het middenspel al een kansje te hebben gemist.
De druk werd opgevoerd op de zwarte stelling en na een mooi tactisch grapje in het eindspel mochten de stukken in de doos. 4-4 en een matchpunt voor beide teams.

De volgende wedstrijd is de thuiswedstrijd tegen LOS die verrassend hun eerste wedstrijd dik verloren. Na de oor wassing van vorig jaar een mooie kans op revanche in een volle Schalm!