HOME aamenu ☰ MENU
Zwolle,  13-09-22  auteur: DSG Pallas 2

SOS: Pallas 2 verliest IJsselderby

De strijd tegen Pegasus 2 is helaas, ondanks het trainingskamp, verloren met 4-2.
Onder de foto de persoonlijke verslagen.

Bij de start nog vol goede moed

Bord 1: Fabian Arentsen

Bord 2: Henk van der Tol
Ik mocht invallen op bord twee. In een Siciliaanse opening kwam ik iets beter te staan. Niet veel aan de hand, tot dat mijn tegenstander besloot om een pion met Kg1-f2 te gaan dekken?
Ik kon die pion echter nog een keer aanvallen. Daarna was het mijn enige taak om te voorkomen dat de Koning kon ontsnappen naar bijvoorbeeld h2.
Spoedig waren er te veel dreigingen en won ik een stuk. Hij speelde nog zo'n 10 zetten, maar gaf toen op.

Bord 3: Koen Wansink
We hadden weinig geluk met ons team in Zwolle tegen Pegasus. De twee prachtige winst partijen van Harmke en Henk maakte de bittere pil iets minder bitter. Wat niet wegneemt dat iedereen zijn/ haar volledige inzet getoond heeft.
Hoewel ik de laatste 2 a 3 weken flink heb geoefend, was mijn tegenstander toch een maatje te groot voor mij qua niveau. Nadat ik een fatale fout maakte met mijn centrumpionnen, gaf ik daarna uit pure zenuwen ook nog een loper weg. waarna ik moest opgeven.
Toch ben ik redelijk tevreden over mijn partij, omdat ik wel lekker uit mijn opening kwam.
Maar zoals reeds gezegd: mijn tegenstander was iets te sterk voor mij. Al met al vond ik het wel een heel gezellige avond.

Bord 4: Simon Kok
Voor de eerste keer de Franse opening gespeeld. Dat ging eigenlijk heel goed. Dat gaan we vaker doen (je bent gewaarschuwd).
In het middenspel offerde mijn tegenstander een pion die ik al te gretig op at. Daarmee gaf ik hem echter speelruimte die hij dankbaar gebruikte. In het tegenoffensief was had hij uiteindelijk de overhand en na 55 zetten en nog 3 min.
Op de klok heb ik mijn meerdere in hem moeten erkennen. Maar die Franse opening ga ik zeker nog eens proberen.

Bord 5: Jasper zweedijk
Ik heb ingevallen op bord 5 en daar is een erg spannend spel uitgekomen. Het voelde lange tijd alsof we redelijk gelijk stonden, misschien een gevolg van het feit we ongeveer dezelfde opening speelden, maar daar kwam verandering in toen ik mijn pionnen centrum wat te ver naar voren had geduwd.
Uit angst voor onderontwikkeling besloot ik de pionnen waar hij mee aanviel niet te slaan en in plaats daarvan met stukken het centrum te beschermen waardoor ik een rare structuur kreeg die helemaal geen stabiliteit had.
Om hiervan af te komen dacht ik met een geniale zet de positie te compliceren, de computer zegt dat ik na een aantal zetten een stuk hing.
Mijn tegenstander was gelukkig geen computer en ruilde zijn stukken af op de manier die ik voor ogen had, met mijn dame starend naar zijn koning en een mooie open lijn waarmee ik mijn toren op de 7e rij kon krijgen. Het lukte me een lange tijd deze aanval gevaarlijk te houden maar de tegenstander wist alles netjes te verdedigen en wanneer ik ervan overtuigd ben dat ik mijn tegenstander in zugzwang heb gekregen, mis ik de enige vorm van tegenaanval die mogelijk was. Mijn positie dondert als een kaartenhuis in elkaar, en wanneer alles afgeruild is sta ik twee pionnen achter in een eindspel met verschillende kleuren lopers.
Ik probeer er nog een remise uit te slepen, maar dit bleek moeilijker dan gehoopt en na twee gepasseerde vrijpionnen van mijn tegenstander op de D en G lijn blunder ik tot overmaat van ramp mijn loper.
Enfin, het was al gespeeld, een spannende partij maar helaas geen punten.

Bord 6: Harmke Luijting
De eerste wedstrijd voor de SOS-competitie al vroeg dit seizoen.
Doordat er vooraf flink geoefend was, en met het gebrachte enthousiasme van onze invallers; Jasper, Henk en Fabian, was ik er klaar voor.
Opening met zwart, vooraf besproken om paard f6 te spelen daarna slaan op e4. Ik sloeg niet.
Daardoor kwam er druk/een aanval op mijn pion op e5. Uiteindelijk alle stukken erbij kunnen halen die deze pion verdedigden en de aanval op zijn paard geopend.
Mijn tegenstander verslikte zich in een ruil die hij dacht aan te gaan. Het leverde mij het paard op. Daarna geprobeerd te dwingen om af te ruilen en zijn pionnen te slaan.
Dat ging afgezien van een verloren vrij pion vrij goed. Mijn tegenstander gaf bij zet 41 op.