HOME aamenu ☰ MENU
Sneek,  21-05-22  auteur: Radboud de Roos

KNSB: Pallas 1 degradeert vrijwel zeker uit de 2e klasse

Dat is de conclusie na een spannende zaterdag. Het is nooit leuk om daar een verslag van te maken, maar je kunt het dan beter maar direct doen. Het was ook niet zo’n hele leuke dag.
Dat lag zeker niet aan onze Friese tegenstanders. Het was een beetje aan de koude kant, maar daar waren we voor gewaarschuwd. Jop heeft daar eens de hele wedstrijd met zijn jas aan gespeeld waarbij hij helemaal in zijn jas gekropen zat. Het was er nu gezellig en buiten scheen regelmatig een zonnetje.

Sneek begint om 12 uur. Ik stond daarom zelf vanochtend al om 9 uur bij de Loempiakraam. Eric, Alicia en Max kwamen ontbijten met 16 Loempia’s. Een kop koffie en daarna op tijd naar Sneek. Eric had al een voorselectie gemaakt voor de muziek met onder andere weer goede Blues. Max draaide muziek en Alicia en ik losten op de achterbank wat puzzeltjes op chess.com op. De voorbereiding was goed.

We waren er vroeg. Jim, Rene en Martijn waren er al en Pim en Morris kwamen niet veel later. Het weer was goed en we begonnen ook goed.

Max kreeg alweer een afruil-frans. Maar als je die maar vaak genoeg krijgt, leer je wel een keer hoe je toch wat spel kunt krijgen. Wit dreigde op een gegeven moment een slecht eindspel in te gaan. In een poging dat te voorkomen blunderde hij een stuk. Leuke combinatie.

Jim volgde het goede voorbeeld. Zijn stukken werkten mooi samen en hij had een prettige keus om tegen de e-pion te spelen of op koningsaanval. De e-pion bleek beter en eenvoudig beslissend. Tenminste zo leek het eindspel in Jim's vingers. Goede partij.

Radboud leek op weg het goede voorbeeld te volgen. Via een Wolgagambiet naar een Blumenfeldgambiet en na 9 zetten met zwart toch een pion voor. Radboud’s tegenstander gebruikte erg veel tijd en speelde al vanaf zet 15 op increment.

Het was zeker niet helemaal zonder tegenspel, maar vlak nadat Radboud dat tegenspel geneutraliseerd had, blunderde hij een zogenaamd geofferde toren. Een gemiste kans.

Rene kwam goed uit de opening en gaf zijn tegenstander eigenlijk geen kans. Die deed het niet helemaal goed en verloor toch al vrij snel een kwaliteit. Weer een goed voorbeeld hoe René zijn tegenstanders dit jaar extern te grazen neemt. En intern... Sterke partij.

Martijn kwam niet zo goed uit de opening en gaf zijn tegenstander iets teveel ruimte. Het leek alsof hij met zwart grote problemen had met het veld d6. Heel nauwkeurig spel had hem nog wel kunnen redden volgens de analyse, maar dat was in de partij te moeilijk om te vinden. Moeilijke partij.

In de tijdnoodfase waren Pim, Guy en Morris nog bezig. Met heel weinig tijd redden zij zich door de spannende tijdnoodfase. Helaas leek het steeds meer op overleven, ondanks de 3-2 voorsprong.

Morris speelde voorzichtig en was niet helemaal fit. Hij won een pion, leek ergens een stuk te verliezen, maar dat was allemaal onder controle. Het middenspel was spannend op een vol bord, maar rond de tijdcontrole werd er veel geruild. Het resterende eindspel was potremise met symmetrische pionnen op maar 1 vleugel. Solide.

Pim speelde op bord 1. Het leek lang gelijk op te gaan, maar kreeg wat minder ruimte op de koningsvleugel dan normaal in dit soort stellingen. Pim verloor uiteindelijk een pion en kreeg 2 sterke centrumpionnen tegen zich. Het eindspel was moeilijk te houden en dat lukte uiteindelijk ook niet.

Guy kwam 40 minuten te laat en had daar de hele partij last van. De tijd bleef de hele tijd een probleem en uiteindelijk werd Guy zelfs gevlagd. Jammer.

Al met al net niet genoeg. En dat geldt eigenlijk voor het hele seizoen. We zijn nog niet helemaal gedegradeerd, maar erg veel kans hebben we niet meer.

Het is jammer dat we ons verblijf in de 2e klasse geen vervolg kunnen geven. Ik denk dat we het volgend jaar beter hadden kunnen doen.

Aan de dinertafel bij het Steakhouse werd er nog even verder geanalyseerd en het verdriet een beetje verdronken...