HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  02-04-22  auteur: Robert Capel

KNSB: DSG Pallas 2 - Zuthpen 1; 3-5

De verwachtingen waren hooggespannen. We wisten bij aanvang dat koploper Zutphen 1 met enkele sterke 1800 spelers met een gemiddeld wat sterker team zou komen. Maar als we er in zouden slagen om te winnen dan zouden we in plaats van een goede middenmoter wellicht ..

In onderstaande figuur zien we het wedstrijdverloop op basis van de inschattingen van de teamleider. De eerste uren leek de wedstrijd zich enigszins volgens verwachting te ontwikkelen naar een kleine nederlaag. Ergens rond 16.00 gloorde hoop dat we toch een stunt konden realiseren. Op een paar borden leken de kansen om te slaan maar daar moest natuurlijk dan wel op dat moment van geprofiteerd worden. Of dit ook echt het geval was, dat kunnen we het beste in de reflecties van de spelers zelf teruglezen. Enige tijd later moest ook de teamleider inzien dat een stunt tegen de koploper er niet in zat en was de 3-5 een feit.

Wedstrijdverloop

De reflecties per bord:

Bord 1. Klaas Hogendijk – Chris Rindertsma 1 - 0
2-paarden-variant van de Caro-Kann. Op de 15e zet gaf ik in een iets mindere stelling een stuk weg.

Bord 2. Henk van der Tol – Nagib Zafari ½ - ½
Franse opening, waarbij een gesloten stelling ontstond, met enkel een open F-lijn en ruil van paarden en 2 lopers leek er geen doorkomen meer mogelijk. Mijn tegenstander wilde echter geen remise accepteren en ging met zijn koning aan de wandel. Pas nadat ik met mijn dame kon binnen komen en er eeuwig schaak dreigde werd de remise geaccepteerd.

Bord 3. Jos Landsheer – Marco van Sittert 1 - 0
Bij deze ook mijn bijdrage voor het wedstrijd verslag wat begon met de Scandinavische opening. Naar dat mijn tegenstander lang was gegaan kreeg ik goede kansen door mijn pionnen met tempo op te kunnen spelen wat er in eerst instantie veel belovend uitzag.
Maar de aanval sloeg helaas niet door waar door ik steeds meer terrein moest prijs geven en hij onder tussen hier en daar een pionnetje kon snoepen en ik hier kort daar op een nul kon noteren.

Bord 4. Gerard Burgers - Arthur Arakelyan 0-1
Vanuit de Siciliaanse Opening kwam zwart iets beter te staan, maar dit voordeel vervluchtigde. Vanaf zet 27 ging het voor wit, die spoken zag waar ze niet waren, gestaag bergafwaarts, met rampzalig resultaat: een nul.

Bord 5. Nathan van Dam - Robert Capel 0 - 1
In de Siciliaanse opening werd onbedoeld mijn loper op g7 vrijwel werkeloos door de pionnenstructuur (d4-e5) maar door enkele minder handige zetten werd ook de zwarte loper van mijn tegenstander doelloos op h2 en stonden we min of meer gelijk. Na dameruil lukte het dankzij de open lijn aan de damevleugel een eenzame a-pion te overmeesteren waarna het vervolg eenvoudig was.

Bord 6. Max Merza – Edwin Velzel 1 - 0
Je kent het gevoel wel: Zou zwart lang rokeren? Om dit te voorkomen creëerde ik een dubbelpion op de c-lijn en zwart ging kort. En jawel, een aanval van zwart op de koningsvleugel volgde.. maar overspeelde dit en verloor in het middenspel een stuk. Vervolgens kon ik hem dwingen tot een dameruil, maar koos hij er liever voor zijn laatste toren te geven.. een paar zitten later was de winst binnen.

Bord 7. Martijn Kasza – Piet Ypma ½ - ½
Mijn tegenstander speelde de korte rokade en ik de lange. Nadat ik zijn pionnenaanval op mijn koningsstelling had afgeslagen kwam ik beter te staan. Ik kreeg een kwaliteitsoordeel Toren tegen Paard. Maar zijn twee paarden zorgden ervoor dat ik gedwongen remise moest aanvaarden om schaakmat te voorkomen.

Bord 8. Bas Capel – Wester Velzel 0 -1
De partij begon stroef met een ciciliaan (….!). Wit zijnde kwam ik wat vast te staan en na 2 pionverliezen en een gemiste winstkans, kon ik het in het eindspel niet meer tegenhouden en verloor de partij.