HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  07-10-21  auteur: Robert Jan Voogt

SOS: DSG Pallas 1, een goed begin..

Donderdag 7 oktober is ook Pallas 1 begonnen aan zijn externe avontuur. In een groep met veelal gelijkwaardige tegenstanders liggen er kansen, maar ook gevaren op de loer.

Tegen Raalte 1 werd alvast goed begonnen; het plaatsen van onze troef Gerard op het zesde bord bleek een prima keuze.
Ieder schreef zijn eigen wedstrijdverslag:
Bord 1: Jim Klinge - Radboud de Roos 1-0
Het ziet er misschien vreemd uit, maar Radboud speelt deze wedstrijd voor Raalte. De KNSB en SOS competitie staan los van elkaar, dus dat mag. In een draak met 9.g4 van Radboud werd het al heel snel scherp en tactisch met wederzijdse kansen. Uiteindelijk maakte Radboud een blunder en pakte hij een pion waar hij vanaf had moeten blijven. Ik kon vervolgens met een kwaliteitsoffer en een min of meer gedwongen zettenreeks in een koningsjacht mat geven and that's all folks.

Bord 2: Martijn Hage - Jan Huisman 1/2-1/2
Het 'Martijn Systeem' werkt goed als langzame opbouw tegen actieve spelers. De keuze was in dit geval niet goed gezien het reeds bekende voorzichtige spel van de tegenstander. Wel een prima stelling, maar lastig om het voordeel te verzilveren. Om een slechter eindspel te vermijden moest ik voorkomen de volledige afruil van dame en toren te krijgen om dan met een loper tegen een paard te worstelen in een hechte pionnenstructuur. Na uiteindelijk een pion voor toch te onduidelijk en remise was okay.

Bord 3: Robert Jan Voogt - Erik Blom 1-0
In tegenstelling tot velen van jullie was Erik voor mij een nieuwe tegenstander. Zijn spel was open en agressief en leverde hem vrijwel direct een pion op. Tot aan zeker zet 50 stond ik er beroerd voor. Het eindspel was voor mij een kwestie van overleven en zien hoe ver we komen. Door het tempo te verhogen zette ik Erik onder druk en begon hij fouten te maken. Uiteindelijk kostte dit hem de partij. Ik had nooit mogen winnen.

Bord 4: Fedde Verf - Sjaak Mocking 1-0
Na een aangenomen koningsgambiet deed zwart niet de sterkste zetten waardoor wit de geofferde pion eenvoudig terug won en daarnaast zeer actief kwam te staan. Met kunst en vliegwerk wist zwart onder de druk uit te komen, waarschijnlijk heeft wit in dit stadium kansen gemist. Juist op het moment dat de stelling weer gelijkwaardig was, maakte zwart een blunder en gaf op.

Bord 5: Bart Donders - Karel Bril 0-1
In een Siciliaanse partij voerde wit langzaam de druk op, maar zwart goed in staat om de dreiging te pareren. Na een ietwat rustige voortzetting van wit, verzuimde zwart om zelf de druk op te voeren en voordeel te bemachtigen. De partij werd beslist doordat zwart precies die ene zet speelde, die geforceerd leidde tot een compleet verloren stelling. De overwinning van Karel zorgde ervoor dat Raalte op dat moment op een 0-1 voorsprong kwam.

Bord 6: Gerard Burgers - Hans Bril 1-0
Schotse opening met 4....d6. Wit kreeg overwegend spel met een ijzersterk paard op d5. De zwarte stukken werden achteruit gedrongen en stonden elkaar in de weg. Dit leidde tot kwaliteitsverlies en een winnende koningsaanval voor wit.