DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Apeldoorn,  09-10-21  auteur: Max v/d Pavoordt

KNSB: DSG Pallas 1 na twee jaar van de 0 af

Zoals de titel al aangeeft is er eindelijk goed nieuws voor Pallas 1. Nadat we nu ruim twee jaar geleden ons debuut hebben gemaakt in de tweede klasse is er eindelijk een wedstrijd gewonnen !

Uitwedstrijd dichtbij..

Het tweede van Amevo Apeldoorn werd met 4,5-3,5 over de knie gelegd in een spannende wedstrijd. We gaan op volgorde van de resultaten snel langs de borden.

Martijn mocht net zoals de vorige wedstrijd aantreden op 8. In de opening kreeg Martijn met zwart een pionnetje cadeau tegen Jelle Bauer in een typisch ‘Martijn-systeem’ waar ik verder vooral heel weinig van begrijp. In het middenspel werd deze pion teruggegeven voor positionele compensatie. Voordat dit voordeel nog groter kon worden gaf de tegenstander pardoes een toren cadeau waardoor Martijn ruim voor de tijdscontrole het punt kon bijschrijven. Mooi dat Martijn nu wel beloond werd voor het goede spel in tegenstelling tot de vorige ronde waar hij na een lange goede partij in het eindspel gefopt werd. (1-0)
De tweede die een puntje mocht bijschrijven was Radboud . Net zoals Martijn kreeg hij met zwart op 6 een pionnetje cadeau in de opening en daarbij ook nog eens positionele compensatie. Radboud kon daardoor nog wat pionnetjes erbij pakken maar voordat hij op het bord beslissend kon zijn en afwikkelen naar een gewonnen eindspel ging tegenstander Casper Wouters door de vlag. (2-0)

Nu het minder leuke deel. Pim en Arnold kwamen beide wat te laat omdat het grootste deel van het team bij de verkeerde locatie in Apeldoorn stond, welk dorp heeft dan ook twee denksportcentra? (iets wat we natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen).
Met de achterstand op de klokken traden beide heren aan met de witte stukken. Helaas werd Arnold ergens vroeg in het middenspel getruct door naar eigen zeggen een gebrek aan ritme en scherpte achter het bord. Hij bleef nog even lastig doen maar tegenstander Freddy van der Elburg was een te goede schaker om Arnold nog terug in de partij te laten komen. (2-1)
Bij Pim viel het helaas ook de verkeerde kant op. Nadat hij oke uit de opening was gekomen met wit en er een spannende maar naar de mening van de auteur een gelijkwaardige stelling op het bord verscheen in het middenspel ging het in het vroege eindspel mis. De pionnenstorm van de tegenstander op de koningsvleugel was in het ongelijke lopereindspel te sterk. (2-2)

Na 2 overwinningen en 2 nederlagen volgen uiteraard de 2 remises. Als eerste was ikzelf klaar tegen Nikolai Kabanof. Een Moderne verdediging probeerde ik ‘modern’ aan te pakken met snel h4 en a4. In het middenspel had ik een flinke plus in ruil voor een pion, in de beslissende fase speelde ik echter te traag waardoor mijn tegenstander dameruil kon afdwingen en er een ongelijk lopereindspel op het bord kwam dat wel remise was. (2,5-2,5)
René was de volgende die een halfje kon bijschrijven. Met zwart speelde hij zijn gebruikelijke opstelling tegen Martin van Dommelen. Alles leek vooral heel regelmatig te verlopen in een partij waar geen van de spelers ergens voordeel leek te behalen. Solide halfje en met de stellingen op de overige borden begon ik wel te geloven in een eerste overwinning in de 2de klasse. (3-3)

Morris stond inmiddels heel goed tegen Marcel Boel in zijn gebruikelijke systeem in het Frans waarmee hij de vorige ronde ook al een remise wist te pakken tegen Grootmeester Dennis de Vreugt. Zo goed dat hij zelfs torenwinst mistte om vervolgens uiteindelijk wel het andere winstplan te vinden waarbij hij een gewonnen eindspel zou overhouden. Voordat het hier tot kon komen, liet Marcel zich echter per ongeluk mat zetten waardoor Morris eerder dan verwacht het punt bij kon schrijven. (4-3)

Toen was alleen Jim nog bezig. Net zoals zijn buren Radboud en Martijn kreeg ook Jim in de opening een boertje cadeau. De stelling was riant en een extra pionnetje werd dan ook snel toegevoegd aan de collectie naast het bord. Vanaf dat moment ging het echter snel bergafwaarts. Ergens in de afwikkeling naar het eindspel verloor Jim een van zijn extra pionnen en opeens moest een dubbel toreneindspel met allebei een licht stuk erbij gespeeld worden. Jim wist gelukkig door op de juiste manier materiaal te offeren een remisestelling over te houden waarmee de match binnen was! (4,5-3,5)

Een mooie overwinning tegen op papier een iets sterkere tegenstander. De volgende ronde mogen we naar Groningen om LOS met onder andere (oud) Pallas spelers Koen Lambrechts en Paul te Vergert te bestrijden.