DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Hattem,  05-10-21  auteur: SOS DSG Pallas 2

SOS: DSG Pallas 2 terug naar de schoolbanken

Een basisschool als speelplaats, in de wedstrijd tegen Denk en Zet 1 uit Hattem.

De tegenstander had gemiddeld 270 ratingpunten meer, en we kregen dan ook schaakles. Toch namen we 1 1/2 bordpunt mee terug naar Deventer.

Ook de teamleidster weer terug naar school

Elke speler/speelster zorgt voor zijn/haar eigen verslag;

Bord 1: Max Merza
Voor iemand die Muharem Mujkanovic heet gingen er bij mij al gelijk wat alarmbellen af, en terecht een Bosnische speler met een rating van 1943. Toen ik hoorde dat Muharem tot de veteranen behoorde gaf dit vóór de wedstrijd nog enige hoop, maar alles was behalve waar. Muharem was qua leeftijd oud maar op het bord waren de rollen omgekeerd. Mijn tijd werd opgeslurpt door Muharem, die mij telkens een stap voor was: ik liep achter de feiten aan.

In de opening gebeurde niet veel bijzonders: 1.e4-c5 2.Pf3-g6 3.Lc4-Pc6 4.d4-cxd4 5.Pxd4-Lg7 6.Le3-Pf6 7.Pc3 en Muharem Pe5 speelde. Die zet had ik niet verwacht en speelde mijn loper terug naar e2 om het veld g4 onder controle te houden.
Het middenspel was echter een kettingreactie van tempo’s, waardoor ik weinig ruimte kreeg om mijn eigen spel te spelen: positioneel schuifwerk en in een vroeg stadium mijn a4-pion verloor op de Damevleugel: 8.Le2-d6 9.h3-Ld7 10.Dd2-Tc8 11.b3-Da4 12.Pb1-Dc7 13.f3-a6 14.0-0 – 0-0 15.a4-Pc6 16.Pa3-Ph5 17.Lc4-Pe5 18.Tac1-Pxc4 19.Pxc4-Lxa4

Vervolgens zette Muharem de aanval voort op de Koningsvleugel en was het alle zeilen bijzetten. Op zich was dit nog te verdedigen, maar uiteraard met nadelige gevolgen voor het eindspel en gaf de partij op na zet 40. 20.Pb2-Ld7 21.c4-f5 22.exf5-Pc3 23.Te1-Pxf5 24.Pxf5-Txf5 25.Lf2-Lc6 26.Pd3-Tcf8 27.f4-Lh6 28.g3-e5 29.Le3-exf4 30.Pxf4-Dd7 31.Tcd1-Tff6 32.Tf1-g5 33.Pd5-Txf1+ 34.Txf1-Txf1+ 35.Kxf1-Dxh3+ 36.Dg2-Df5+ 37.Df2-Dxf2+ 38.Kxf2-Lxd5 39.cxd5-Kg7 40.Kf3-g4+

Bord 2: Gorrit Smit
Gezien de rating van mijn tegenstander besloot ik, geheel tegen mijn schaakaard in, maar eens rustig en voorzichtig te spelen.
Het warme water met koffiesmaak hield me nauwelijks wakker, maar het lukte me om de hele partij 'gewone' rustige zetten te doen.
Op slechts één moment in de partij leek het dat ik een stuk zou verliezen, maar ik had na een verfrissende Taksi al gezien dat daar een oplossing voor was.
Een remise was het resultaat.

Bord 3: Koen Wansink
Toen Harmke de lijst met de spelers van Denk en Zet te Hattem via whatsapp doorstuurde met de bijbehorende rating zakte me de moed een beetje in de schoenen. Het team waartegen we het moesten opnemen was behoorlijk wat sterker dan ons eigen team.
Ik had mijn dag al niet echt, dus ik zag het niet al te positief in voor onze schaakavond. Ik had medelijden met Max Merza die zelfs tegen een ELO 1943 speler moest spelen

Ook mijn tegenstander zat met zijn rating ver boven mij. Met een tegenstander die een ELO rating heeft van 1617, terwijl ik zelf momenteel 1314 heb, maak ik me doorgaans weinig illusies dat het een succesvolle partij gaat worden. De eerste 19 zetten van de partij kwamen dan ook niet lekker uit de verf. Ik werd zwaar onder druk gezet en had eigenlijk geen idee hoe ik daar aan moest ontsnappen.

Toen kwam ineens de voor mij positieve omslag in de partij.
Nadat de tegenstander een flinke blunder maakt in de vorm van een aparte koningszet , had ik Pxe5+ moeten spelen, daarmee had ik zijn dame en een pion tegen mijn paard kunnen winnen terwijl hij schaak moet opheffen. Helaas zag ik dit niet, maar er vond ik wel voldoende andere interessante zetten, waardoor ik flink de druk op zijn stelling wist te houden. Uiteindelijk bood mijn tegenstander remise aan, maar dat leek mij gezien mijn stelling een onaantrekkelijk aanbod. Toen ik dreigde te promoveren met mijn H - pion gaf mijn tegenstander het maar op.

Bord 4: Simon Kok
Ook voor mij de eerste wedstrijd schaak. Echt wel serieus nerveus.
Volgens de opgaaf vooraf zou ik tegen een 1579 rating speler moeten. Dat werd echter op het laatst aangepast waardoor ik geen idee had van de sterkte van mijn opponent.

Ik mocht in de hoek zitten (moest ik vroeger ook altijd van de juf). Op de veel te lage bankjes en het gezoem van de computerserver boven mijn hoofd zat ik nog te denken aan een verzoek om een betere tafel. Maar om nu in mijn eerste partij al sterallures aan de dag te leggen was wellicht ook niet zo’n goed idee.

Mijn opponent opende met wit “Bishops opening” en ik speelde de “Berlin defence”. Wist ik op dat moment niet hoor maar later opgezocht via chess.com, geheel volgens het boekje tot en met de zesde zet.
Halverwege de 37 zetten die ik nodig had om mijn koning om te leggen maakte ik een serieuze blunder door een vork over het hoofd te zien. Anders had ik nog kunnen proberen op remise aan te sturen want stond maar 1 pionnetje achter. Mijn tegenspeler was zeer secuur om zijn voordeel uit te spelen, er was geen houden meer aan.

Al met al een leerzame ervaring en hopelijk gaat het de volgende keer beter.

Bord 5: Harmke Luijting
Opgetogen reisde ik met mijn teamgenoten naar het hanzestadje Hattem voor de eerste wedstrijd in de externe SOS competitie.
Blij met de aanvulling van kersverse teamleden Daphne Mellink en Simon Kok, die tijdens de speelavonden op de donderdag al hadden laten zien over de nodige schaakkennis, fanatisme en doorzettingsvermogen te beschikken. Het enthousiasme wat gebracht werd werkte aanstekelijk.
Verder waren Koen Wansink, Gorrit Smit en invaller Max Merza van de partij. Daar kun je altijd op rekenen.

Mijn partij verliep vanaf de openingsfase stroef, het ging lange tijd gelijk op en beide spelers toonden weinig initiatief en durf.
Ik had dat wel degelijk in de gaten maar doordat het erg vast stond lukte het me niet om daar verandering in te brengen. Daarna kreeg ik last van een penning. Ik kwam daar goed uit en kon nu zelf de tegenstander wat meer onder druk zetten. Dit was uiteindelijk niet meer voldoende om de overwinning op te eisen. Dat was jammer want ik had wel in de gaten dat mijn tegenstander een aantal stukken inactief had staan.
Een leerzame partij , en.. terug naar de schoolbanken.

Bord 6: Daphne Mellink
Eindelijk mijn eerste uitwedstrijd, spannend !
De partij ging gelijk op, totdat mijn tegenstander een stuk voor stond en ik werd aangevallen.
Uiteindelijk de schade ingehaald en speelde ik aanvallend.
Ik rook de overwinning en zag dat mijn tegenstander steeds zenuwachtiger werd. Ik voelde de adrenaline door mij heen stromen, waardoor ik te snel ging zetten en een blunder maakte, zero points.