DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Deventer,  19-11-15  auteur: Rene Renders

Pallas 1 prikkelt En Passant

Pallas uitgeschakeld in KNSB-beker.

En Passant (het gaat mij niet gebeuren dat ik vergeet de naam van de tegenstander in het verslag te melden…), meesterklasser en in het bezit van vele GM’s, was afgelopen donderdag te gast voor de wedstrijd in de tweede ronde van de KNSB-beker. Na de thriller in de eerste ronde zou dit een makkie moeten worden, in elk geval qua verwachtingspatroon. Zeker nu Morris zich op het laatste moment ziek moest afmelden, zou een nulletje of vier niet verrassend zijn. De einduitslag van 0,5-3,5 is in dat opzicht dus helemaal geen slecht resultaat en qua W-We (voor de insiders) op 0,01 punt na precies wat verwacht kon worden. Moet je nagaan wat er gebeurd was als we maar een paar van onze kansen echt benut hadden…

Gelukkig kwam EP niet in de sterkste opstelling naar Deventer, wel bijna in de historisch gezien verwachte. Manuel Bosboom was vervangen door Jan-Willem van de Griendt, wellicht voor de gelegenheid, aangezien Jan-Willem (door een anonieme bron ook wel als “swindelaar aangeduid) bij Pallas is opgeleid en goed bevriend is met voormalig Palladiaan Bas van Roosmalen. De overige tegenstanders waren de Henk en Richard Vedder en Dick de Graaf. Toch drie titelhouders, waarbij de ene van ons wat mager afstak. Volgende keer toch Remco Brinkman maar vragen…
Vanwege het afhaken van Morris was Johnny erg eager om op 1 te spelen, waar hij mocht aantreden tegen Henk Vedder. Hierover later meer, we bewaren het lekkerst voor het laatst.

Radboud speelde op 3 met zwart tegen Richard Vedder en kreeg een redelijk vertrouwde stelling, maar in de verwikkelingen overzag hij een paar leuke tussenzetjes die al snel een paar pionnetjes kostten. Vervolgens denderde wit hard naar binnen en werd het een vrij kansloze exercitie.

Jim speelde met wit tegen Dick de Graaf en trok zich niets aan van diens verbale aanvallen. Sterker nog, hij brak met twee pionnen in de zwarte stelling en had verschillende manieren om het af te maken. Helaas koos hij de mooiste variant, waarbij hij bijna a tempo zijn dame offerde. Helaas zorgde het simpelweg aannemen hiervan dat de koning een vluchtveld had, wat een erg pijnlijke nul tot gevolg had. Het is nu de tweede keer dat ik Jim een dergelijk offer zag maken, hij wist het zichzelf ook nog te herinneren. Het zal wat te weinig zijn om van een structureel probleem te spreken, maar het kan uiteraard geen kwaad om voor iedere zet nog even een blunderanalyse te maken. Erg jammer, want dit zag er toch bijna uit als een zeker punt, en met het verlies van Radboud was het 0-2, wat de hoop op een stuntje danig deed kelderen.

Zelf mocht ik tegen Jan-Willem en speelde best een goede partij. Agressieve opzet, niet teveel tijd gebruiken, dat werk. Afgezien van het dubieuze Kf8 deed Jan-Willem ook weinig verkeerd, en zo waren we dus lekker bezig, al kwam ik daar zelf helaas één zet te laat achter. Dat wil zeggen, ik rokeerde, zag een dubbelaanval over het hoofd en doordat ik die over het hoofd zag, beoordeelde ik de stelling ook totaal verkeerd. Ik dacht een stuk te verliezen, maar in de analyse bleek dat ik zelfs met een stuk minder de betere kansen zou houden. In zak en as speelde ik echter een wanhoopszet en daarna ging het snel van kwaad tot erger.

Gelukkig hadden we Johnny nog voor wat pijnstilling. Weliswaar kwam hij tegen Henk Vedder niet echt denderend uit de opening, om het mild uit te drukken, maar hiermee lokte hij wel een onverantwoorde mataanval uit die hem zomaar een stuk opleverde. Normaal gesproken genoeg om te winnen, maar in gierende tijdnood en tegen een tegenstander met 500 ratingpunten meer niet zo gemakkelijk. Daarom is remise ook helemaal geen slecht resultaat.

Desondanks einde oefening in de KNSB-beker, rest ons En Passant te bedanken voor de lessen en succes te wensen in het vervolg.

Een leuk, uitgebreid verslag door de tegenstander, inclusief partijanalyses, is te vinden op -->Schaaksite