HOME aamenu ☰ MENU
Urk,  16-10-14  auteur: Radboud de Roos

Pallas 2 laat Urkers achter het net vissen

Uit tegen Urk, dat moet wel lastig zijn..

En dat was het ook. We stonden niet echt te springen om helemaal naar Urk te gaan op een donderdagavond en op de heenreis bleek al snel dat we het iets beter hadden kunnen plannen. De auto met Erik Blom reed langs Raalte en de auto met Robbert reed langs Wijhe. Tja…, dan hadden ze dus ook daar in kunnen stappen.

We speelden met Erik Blom op het vijfde bord in plaats van Gerard Burgers en dat pakte niet verkeerd uit. Erik kreeg één van zijn lievelingsvarianten op het bord. Ik was even bang dat Erik 3,5 uur in de auto zou zitten om de hele partij maar 3,5 minuut na te denken, maar zijn tegenstander speelde de stelling met twee stukken minder nog eventjes door. Hierdoor was Willem Wubs als eerste klaar. Willem speelde op bord 8 degelijk met zwart en al snel zat er niet veel meer in de stelling en werd de vrede getekend. Het zou de enige remise van de avond worden.

Als tweede was Robbert klaar. Nadat hij in de opening gemakkelijk met zwart een goede stelling kreeg, koos hij het verkeerde plan. Zijn tegenstander kreeg een vervelende pion op c5 die de zwarte stelling in bedwang hield. Zijn tegenstander drong met zijn toren op de zevende rij binnen en daarmee as het snel gedaan. Ik zelf op bord maakte de stand gelijk. Ik kreeg meer ruimte in de opening en kon mijn stukken actief neerzetten. In een lastige stelling maakte mijn tegenstander een fout waardoor ik een kwaliteit won. Dat was nog niet het ergste, want al zijn pionnen waren erg zwak en vielen één voor één.

Jeroen Bosch speelde op bord 1 tegen hun sterkste speler. Hij kreeg het al snel moeilijk, maar ondanks dat het er heel erg slecht uitzag voor Jeroen, zag ik niet direct iets concreets en had nog hoop. Maar zoals zovaak in dat soort stellingen bleek het te moeilijk om alle dreigingen te pareren en moest Jeroen opgeven. We stonden met 2,5-1,5 achter, maar Erik stond nog steeds gewonnen en ook Chris speelde een goede partij op bord 4. Na een goede opening kreeg hij de betere pionnenstructuur en uiteindelijk kon hij afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Erik hield zijn hoofd koel en won uiteindelijk ook. Chris maakte het zichzelf wat lastiger. In plaats van een gewonnen toreneindspel zag ik ineens een nog steeds gewonnen eindspel met drie pionnen voor Chris tegen een toren voor zijn tegenstander.

Op bord 6 speelde Jos een lastige partij. Zijn tegenstander was op papier veel sterker en Jos had maar weinig ruimte. Hij zag zich genoodzaakt een stuk te geven voor twee pionnen. Dat werden er 3, maar de stelling zag er niet goed uit. Ondertussen speelde Ben een goede partij en was een pionnetje voor gekomen met voor beiden nog een paard. Dat moest gewonnen zijn, maar nog niet zo gemakkelijk.

In de tijdnoodfase was het dus nog heel spannend. De pionnen van Chris rukten op naar voren en leken te gaan promoveren. Dat dacht zijn tegenstander ook en die gaf op. In de analyse achteraf bleek echter dat de slotstelling remise was…
Ben had met weinig tijd de stelling veel beter door dan zijn tegenstander zodat de winst wat makkelijker werd en we de 4,5 punt al binnen hadden. Dat Jos nog verloor maakte gelukkig niet meer uit. Behalve voor Jos zelf natuurlijk.

Al met al een goed begin tegen de op papier sterkste tegenstander in onze klasse.