HOME aamenu ☰ MENU
Deventer,  21-03-15  auteur: René Renders

Pallas 1 wint nipt van Staunton 1

Door een 4 1/2 - 3 1/2 overwinning op het Groningse Staunton is Pallas 1 de (nieuwe) koploper op 1 matchpunt genaderd. Het verschil in bordpunten is 4 1/2.

Door een nipte, maar meer dan verdiende overwinning op het sterke Staunton en het verlies van Almere is Pallas 1 ineens weer in de race voor een topklassering in 3B. De gasten uit Groningen hebben een op papier duidelijk sterker team dan wij, maar verkeren met 5 punten in de grote groep teams die strijden tegen degradatie. Tegen ons traden ze met twee invallers aan (terwijl bij ons Jeroen Bosch voor Jan Willem speelde), al maakte dat uiteindelijk niet het verschil: de invallers voor Staunton scoorden 1,5 uit 2.

Na een aantal uren spelen had ik verwacht dat de overwinning een stuk hoger zou uitvallen, aangezien we al vlot op 2-0 kwamen en op de overige borden niemand slechter stond.
Ondergetekende gaf het goede voorbeeld door aan bord 2 een slordige zet van tegenstander Joop Hummel hardhandig af te straffen. Om dameverlies te voorkomen, moest uiteindelijk minstens een stuk gegeven worden en na weinig zetten was het over. Niet lang daarna won ook Jim, die met zwart op bord 3 een pletpartij speelde tegen John Riksten, tot zaterdag ongeslagen in KNSB-verband. Die deed in de opening al snel een overbodige damezet, wat de scherpe stelling al erg moeilijk maakte. Mogelijk daarom overzag hij een mooi loperoffer, waarna Jim de kwaliteit oppikte en de witte stelling open lag. Dit werd vanzelfsprekend snel gewonnen.

De rest stond zoals gezegd op dat moment goed. Op geen enkel bord stonden we minder en op enkele borden zelfs duidelijk beter. Wat te denken van Guy, die voor zijn doen erg agressief te werk ging? De tegenstander liet zich ook niet onbetuigd en offerde een stuk. Guy had echter goed gezien dat hij de stelling kon neutraliseren, al kostte hem dit veel tijd. Omdat hij daarvan niet veel meer had op het eind, herhaalde hij de stelling een paar keer, helaas net één keer teveel waarop Albert Hebels er als de kippen bij was om een draw te claimen. Klein dompertje dus, maar met de ruime achterstand voor Staunton het teken om alles op alles te zetten. Daarom des te indrukwekkender dat Max zijn stelling hield, en wellicht zelfs meer, tegen de sterke Yeb Blom. Met zwart kwam hij niet in de problemen en toen zijn tegenstander complicaties opzocht hield Max het hoofd koel en kwam er met een pluspion uit. Remise kon daarop niet meer worden afgeslagen.

Niet lang daarna boekte Jeroen zijn eerste overwinning voor Pallas 1, in zijn bekende stijl. Tegenstander Erwin van Pelt ging het waarschijnlijk te langzaam, in elk geval kwam Jeroen na verloop van tijd positioneel zeer goed te staan en een kwaliteitsoffer om de boel dicht te timmeren hielp daar niet tegen. Op de borden 7 en 8 ging het helaas mis. Jop speelde, evenals vorig seizoen, tegen de jeugdige Jonas Hilwerda, ook nu met zwart. Hoewel hij nu een stuk beter speelde dan toen, verloor Jop toch, een beetje onnodig. Hij stond zeer degelijk met zwart en positioneel m.i. duidelijk beter, maar zag tactisch wat over het hoofd waardoor Jonas kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.
Op bord 8 verloor Johnny van Piet Mulder. Ook dit was niet nodig, in die zin dat Johnny een paar mooie zetten op het bord toverde en liet zien voldoende stellingsinzicht te hebben. Op cruciale momenten was hij toch wat teveel gericht op de pure aanval en zijn stukoffer kwam niet helemaal goed uit de verf. In ingewikkelde stelling moest hij vervolgens nog meer materiaal geven, waarna het een ongelijke strijd werd.

Gelukkig hadden deze verliespartijen geen gevolgen voor het wedstrijdresultaat, aangezien Morris al geruime tijd een stelling had die hij niet meer kon verliezen. Hoewel hij zich wat brak voelde, gaf hij Hans Polee weinig kans initiatief te ontwikkelen. In de afwikkeling kwam hij steeds wat beter te staan en hield een gunstig eindspel over met goed paard tegen minder goede loper. Helaas was dit net niet genoeg voor de winst, maar remise was dus voldoende.

Na het verlies van Almere is het nu dus ineens spannend bovenin. Als we de volgende ronde winnen van het praktisch gedegradeerde Sneek (maar je weet het nooit met die Sneekenaren, he Gorrit!) spelen we de laatste ronde sowieso een kampioenswedstrijd. Wie had dat kunnen denken aan het begin van het seizoen?


(red. Sneekenaren = Snitsers, G.S.)