HOME aamenu ☰ MENU
Voorst,  11-02-08  auteur: René Renders

Pallas 1 wurmt zich voorbij Voorst

Door een combinatie van geluk en wijsheid heeft Pallas 1 in een ware thriller de hoogste horde op weg naar het kampioenschap met succes kunnen nemen.

Qua rating heeft Voorst het op één na sterkste team van klasse 1B, maar dat kwam er tot nu toe niet echt uit, waardoor het team geen titelkansen meer heeft. De motivatie om er tegen ons toch nog wat van te maken werd echter als hoog ingeschat en we wisten dus op voorhand dat we geen gemakkelijke avond tegemoet gingen.

Foto: de evaluatie na afloop

De vrees voor een lastige avond werd al snel bewaarheid doordat Chris in een vlaag van schaakblindheid zomaar een waardevolle pion weg gaf. Zijn tegenstander maakte optimaal gebruik van dit voordeel en al snel werd duidelijk dat Chris een kansloze strijd leverde. Op bord 8 had Ward al vrij snel een stelling bereikt die er ongeveer gelijk uit zag. Zijn tegenstander begon wat te rommelen en kon zowaar de koningsvleugel van Ward binnendringen, dit liet wel een eeuwig schaak-combinatie toe. Op het moment dat ik voor het laatst keek, leek Ward daar ook gebruik van te maken, echter om tot op heden niet opgehelderde redenen onderbrak hij zijn serie schaakjes waardoor zijn tegenstander eenvoudig een stuk won.

2-0 derhalve en op de andere borden was nog geen duidelijk voordeel voor ons te bekennen. Sterker nog, zelf verloor ik op weg naar een min of meer gelijk eindspel door een fout een pion, waarop mijn tegenstander remise aanbood. Een aanbod wat ik gezien de stelling moeilijk kon weigeren, maar dat zou een haast onoverbrugbare achterstand betekenen. Omdat er mogelijk nog wat spel in zat en mijn tegenstander weinig tijd meer had besloot ik door te spelen en met succes. Met nog drie minuten op de klok koos hij na een schaakje de slechtste zet en die leverde me zomaar een toren op. Hierop gaf hij direct op, we waren weer back in business!
Helemaal toen kort daarna Guido een fenomenale prestatie leverde door te winnen vanuit een stelling waarin hij nog maar 45 seconden had tegen meer dan 20 minuten voor zijn tegenstander. Zijn tegenstander offerde zijn loper en dacht door te kunnen lopen met één van zijn pionnen (hij had de dame al in de hand), maar Guido kon beide pionnen opruimen, waarop hij zelf snel een dame pakte. Hij had toen nog 13 seconden en 9 seconden later stond zijn tegenstander mat!

De volgende partij die tot een eind kwam was die van Morris, die goed uit de opening kwam en na ruil van stukken in een lastig toreneindspel. Hij had weliswaar een pion meer, maar zijn tegenstander verdedigde nauwkeurig en in tijdnood gaf Morris zijn winstpogingen op. De tussenstand was dus 2,5-2,5 met nog drie spannende partijen in tijdnood aan de gang, die ik niet allemaal goed heb kunnen volgen. Toen ik keek bij Pim was die net bezig met een leuke mataanval over de zwarte velden toen de vlag van zijn tegenstander viel. Ongeveer op hetzelfde moment moest Radboud zijn koning omleggen, wat ik gezien de eerdere stelling niet had verwacht. In een ouderwetse Möller-aanval wist hij na enige tijd zijn gambietpion terug te winnen met dacht ik een goede stelling en veel voorsprong op de klok. Zijn tegenstander verdedigde echter nauwkeurig en de tegenaanval kwam hard aan toen een zwarte pion met tempo op f3 belandde. Hierdoor was Radboud genoodzaakt een stuk te offeren tegen een paar pionnen en daarmee het toreneindspel in te gaan. Dit werd door zwart ondanks zijn tijdnood zorgvuldig uitgetikt en de stand was even voor twaalven weer gelijk.
De laatste die nog bezig was, was Koen. Hij stond de hele partij ongeveer gelijk maar had niet echt een plan waardoor zijn tegenstander op een gegeven moment het initiatief kon grijpen. Het eindspel zag er niet heel goed uit, maar toen ik klaar was met het bekijken van de andere partijen, bleek hij ineens een stuk meer te hebben. Met (relatief) weinig tijd was dit voor hem geen probleem en zijn tegenstander hield het dan ook voor gezien.

Gezien de vele ontsnappingen deze avond kan gesproken worden van een wat gelukkige overwinning. Of dit afgedwongen was zou ik niet durven zeggen, wel is gebleken dat we onder druk goed met de klok overweg konden, ik denk dat dit uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Hoe dan ook, met nog twee wedstrijden te gaan hebben we een grote stap gezet naar het kampioenschap. Met PSV vorig seizoen in het achterhoofd is het nog te vroeg om te zeggen dat we dit niet meer mogen weggeven, maar als we zo koelbloedig blijven als vanavond moet het eigenlijk niet meer mis kunnen gaan.