DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Lelystad,  14-12-07  auteur: Radboud de Roos

Pallas 1 overbluft Lelystad 1

De nummer drie op de ranglijst na 2 ronden; vol goede moed (en met overbezorgde waarschuwingen van een zekere G.S.) naar het verre Lelystad. Een verbluffende 7 - 1 overwinning was het resultaat!

Een mooie maar wel wat geflatteerde overwinning. We begonnen in ieder geval goed.
Op bord 8 speelde Ward tegen een jeugdspeler van Lelystad. Ward speelde zoals gewoonlijk een rustige opening, maar kreeg goede velden voor zijn stukken. Een gedekte vrijpion op c4 was al sterk, maar toen zijn tegenstander een stuk dacht te winnen maar in plaats daarvan twee torens moest geven tegen de dame was het gauw gebeurd. De C-pion was niet meer te stoppen 1-0.
Ik speelde zelf aan bord 6 en was ook snel klaar. In een gesloten Siciliaan dacht ik e5 te voorkomen, maar wit speelde het toch. Gelukkig had ik goed gerekend en door een pionwinst nog even uit stellen kon ik snel daarna zelfs een stuk winnen. 2-0 om kwart over 10.

Op de overige borden duurde het nog wel even. Koen stond goed op bord 1, Morris op 2 leek erg slecht te staan, Guido stond wat passief op 3, maar had geen zwaktes, Pim stond niet zo goed, maar Rindertsma en René op 5 en 7 waren goed uit de opening gekomen. Met een 2-0 voorsprong op zak leek het allemaal wel goed te gaan.

Tussen half 11 en half twaalf leek het toch nog spannend te worden.
De stelling van René was weer eens erg ingewikkeld geworden, maar het was niet duidelijk of René nog wel zo goed stond. Ook Chris, die inmiddels een pion gewonnen had, was in een lastige stelling terecht gekomen.
Pim dacht zelf dat hij ergens een kwaliteit moest gaan geven, maar zijn tegenstander speelde het slap, waardoor hij weer in de partij kwam, Koen stevende na wat onbegrijpelijke zetten van zijn tegenstander rechtstreeks op de winst af en Morris stond nog steeds slecht, maar verdedigde goed. Guido leek wat minder te staan, maar was niet echt in problemen.

In het laatste uur ging het er weer steeds positiever uitzien.
Chris moest zijn pluspion inleveren, maar het eindspel werd, met dank aan een vrije h-pion strak uitgespeeld. 3-0. Ook Koen won overtuigend 4-0.
Maar het laatste halfje was toen nog niet echt zeker. Ondertussen was Pim steeds beter in de partij gekomen en nadat hij de pionnenstructuur van zijn tegenstander helemaal naar de vernieling had geholpen, volgens mij had zijn tegenstander 6! geďsoleerde (dubbel)pionnen, maar Guido's stelling was erg gevaarlijk.
Koen en ik schrokken van een zet van zijn tegenstander en we dachtten dat hij getruct werd. De oplluchting was groot toen we zagen dat het verdedigd kon worden, maar Guido zag het niet. Hij speelde met een stuk minder nog even door, maar dat was tevergeefs 4-1. Morris had de aanval van zijn tegenstander knap gepareerd en kwam goed terug in de partij.
René had ondertussen goed gerekend in een lastige stelling met een paard op e1 dat c2 én g2 goed verdedigde en won een stuk tegen twee pionnen. Dat moest nog even goed uitgespeeld worden, maar dat was ook in tijdnood geen probleem meer 5-1 en ook Pim haf geen moeite meer met de zwakke pionnen van zijn tegenstander 6-1. En toen Morris ook nog in eens in tijdnood zijn tegenstander helemaal overspeelde was de 7-1 overwinning een feit. Een beetje geflatteerd, maar wel weer een goede stap op weg naar het kampioenschap! Alleen jammer dat Guido niet kon winnen, zodat de beloofde McDrive net niet doorging.