DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Ermelo,  16-10-07  auteur: Radboud de Roos

Pallas 1 wint van VSG

Nadat er vorig jaar nog verloren werd met 7-1 heeft Pallas 1 nu een goede start gemaakt in de OSBO competitie door te winnen van VSG.

Dit sezioen wil het eerste kampioen worden van de 1e klasse B. Er zal dan wel beter gespeeld moeten worden als vorig jaar, toen we in een aantal wedstrijden onnodig punten verloren aan de wat zwakkere teams.
Één van die wedstrijden was de dramatische wedstrijd tegen VSG 1 die we met 7-1 verloren.
De teamleider van VSG 1, Theo Janssen, haalde die wedstrijd nog even aan voor we begonnen, maar hij verwachtte wel een spannende wedstrijd omdat we uiteindelijk wel boven VSG 1 geeindigd waren.

Wij waren er, onder de leiding van onze nieuwe teamcaptain Koen, op gebrand om dit seizoen goed te beginnen en het resultaat van vorig jaar even recht te zetten. Het begin zag er aardig goed uit:

op 1: Morris kwam met iets meer ruimte uit de opening.
op 2: Koen speelde de opening niet helemaal nauwkeurig.
op 3: Ik kwam met een betere ontwikkeling en een betere pionnenstructuur uit de opening.
op 4: Pim, wiens tegenstander het nodig vond om a3 en h3 te spelen
op 5: Ward, vorig jaar al een keer goed invallen en nu vast in het team, liet zijn tegenstander veel druk op d4 uitoefenen en stond niet zo lekker.
op 6: René kwam in zijn eerste wedstrijd in een onduidelijke stelling terecht.
op 7: Chris stond erg goed na de opening
op 8: Guido, ten slotte, zat nog in een bekende stelling in het open Spaans.

Een uurtje later was er op de bovenste nog niet zoveel veranderd.
Morris had nog steeds ruimte-overwicht, Koen stond niet zo heel erg lekker, Ik stond nog steeds beter, maar de zwarte stelling was erg stevig en Pim bouwde zijn voordeel goed uit.
Op de onderste vier borden was er meer actie. Ward wist zijn mindere stelling met goed spel in een betere, maar erg ingewikkelde stelling om te zetten.
René had ergens een stuk moeten geven voor drie centrumpionnen en leek wel genoeg compensatie te hebben.
Chris Rindertsma speelde sterk door en kwam steeds beter te staan. Guido kwam positioneel wat minder te staan en dreigde een pion te verliezen.
Na ongeveer 3 uur spelen boodt de teamleider van VSG remise aan tegen Koen en ook mijn tegenstander bood remise aan. Een vreemd tijdstip en zeker gezien de stellingen op de andere borden niet erg handig.
Ward leek op weg naar de winst en ook Pim en Chris stonden vrijwel gewonnen. De stelling was alleen op bord 8, waar Guido taai verdedigde, in het voordeel van VSG1. Koen wilde nog wel even wachten met het aannemen en na kort overleg speelde ik nog even door. Ik stond beter en had vrijwel geen verlieskansen.
De tegenstander van Pim wilde ook remise aanbieden, maar voordat hij dat kon doen landde er een zwarte loper op h3 waarna de witte stelling helemaal uit elkaar viel.
Toen ook Chris op het punt stond te winnen nam Koen de remise aan waarna Chris na een sterke partij, waarin zijn tegenstander geen enkele kans heeft gehad, de eerste overwinning kon laten noteren 1,5 - 0,5.
Pim was de volgende die het punt incasseerde. Na het (schijn-)offer had zijn tegenstander geen schijn van kans meer. 2,5 - 0,5.

Ondertussen begon de tijd te dringen, en omdat ik zelf nog bezig was, kon ik niet alles meer goed volgen.
René was de volgende die klaar was. Hij bood met de 2 punten voorsprong in zijn achterhoofd remise aan, wat zijn tegenstander natuurlijk weigerde, maar nadat zijn tegenstander een zet deed (niet eens een goede) bood hij zelf remise aan. René zag dat hij goede kansen kreeg, dacht even goed na, en besloot in het teambelang toch maar remise aan te nemen. 3 - 1.

Ondertussen had Ward een kwal gewonnen, had ergens een winst gemist en was verzeild in een lastig eindspel met een gevaarlijke vrijpion voor zijn tegenstander.
Bij Morris en mij was er nog niet zo veel aan de hand. Ik had al remise aangeboden en de stelling vereenvoudigd, maar mijn tegenstander moest doorspelen. Verrassend was het daarom dat de tegenstander van Morris wel remise aanbood. dat werd natuurlijk aangenomen en we waren weer wat dichter bij de 4,5 punt. 3,5 -1,5.
Ward kon het eindspel niet meer winnen en moest in remise berusten 4 - 2, maar Guido won plotseling een stuk en won niet veel later 5 - 2.

Mijn tegenstander deed nog wel winstpogingen, maar durfde in het pionneneindspel niet meer op winst te spelen warnaa ook op mijn bord een remise het resultaat was en 5,5 - 2,5 een dik verdiende overwinning was.

Een mooi begin van het seizoen en een leuke opsteker, zonder nederlagen, voor de volgende wedstrijd tegen ZSG 2, dat vooral op de topborden erg sterk is.