HOME aamenu ☰ MENU
Duiven,  14-12-06  auteur: Radboud de Roos

Pallas 1 verslaat WDC 1

Rond half een s'nachts ging er een gejuich op in de Schalm. Terwijl iedereen zat te wachten op sms-jes vanuit Duiven, kwamen die maar niet. Ook zenuwachtig gebel leverde alleen maar voice-mails op. Uiteindelijk lukte het om Pim te pakken te krijgen.

Eindelijk ging het weer een keer zoals het moet. Vanaf het begin was het een spannende avond met leuke interressante partijen.
Toen ik mijn eerste rondje maakte staond ik zelf wel lekker. Jan Puijman speelde het Scandinavisch niet zo heel goed en ik had een lekkere stelling. Koen zijn tegenstander speelde de opening wat voorzichtig zodat Koen als snel een gelijke stelling had.
Pim offerde een pion in de opening, maar ik vroeg me af of hij genoeg compensatie had. Zelf vond hij natuurlijk dat hij wel Ok stond, dus daar vertrouwen we dan maar op.
Morris speelde in een Franse partij met wit actief op de damevleugel, dat leek me een beetje vreemd, maar hij leek niet slecht te staan.
Chris Rindertsma had al snel weer een stuk geofferd waarvan ik dacht dat hij dat niet meer terug zou zien en hooguit eeuwig schaak opleverde. Jan Willem werd verrast in de opening met een sterk theoretisch offer op f7 en had een hele lastige stelling. Guido stond stevig en iets beter door een open h-lijn en wat meer ruimte.
Stijn tenslotte stond eerst één, later twee pionnen achter, maar had daarvoor een enorme ontwikkeling gekregen.

Toen ik later nog een keer keek, leek Stijn niet genoeg compensatie te hebben, maar even later weer wel en rond een uur of 10 kon Stijn een vol punt bijschrijven.
Jan-Willem daarentegen kon het niet bolwerken tegen de enorme aanval die hij over zich heen kreeg 1-1 dus. Daarna duurde het even. Ik kreeg zelf steeds meer grip op de zwarte stelling, bij Koen stond het ingewikkeld, Pim kreeg zijn pion terug, maar had een moeilijk eindspel, Chris kwam eerst steeds beter te staan, had zijn stuk met voordeel terug kunnen winnen, maar zag het niet en verloor uiteindelijk, en Guido stond ook nog steeds goed.
Ik kon zelf de stand gelijk trekken nadat mijn tegenstander nog een foutje maakte en ik twee stukken voor een toren won met een eenvoudig te winnen eindspel. 2-2

Morris was de volgende die tevreden een halfje incasseerde tegen toch een 2000 speler. Even later was hij wat minder tevreden omdat hij een winstkans gemist had, maar toch een mooi resultaat. Met de stand 2,5-2,5 was het nog steeds erg spannend.

In de overige drie partijen stond Guido en stuk voor tegen 4 pionnen, maar die waren nog niet ver opgerukt en hij druk over de open b-lijn, maar wel minder tijd. Koen had nog een vol bord met heel weinig tijd, maar wel een lekkere stelling en Pim had wel winstkansen, maar ok minder tijd.
Pim en Koen boden remise aan omdat Guido nooit een goede stelling verprutst (in tijdnood ), maar dat werd afgeslagen. Ondertussen werd de tijdnood steeds erger. Dat gaf de toeschouwers nog steeds geen lekker gevoel, maar toen ik bij Guido zat te kijken hoe hij zijn tegenstander met minder dan een minuut gewoon weer mat zette, hoorde ik aan het bord van Koen tik,tik...........tik,tik...............tik,tik.
Koen had eerst nog minder als 30 seconden en zijn tegenstander nog 3 minuten, maar hij bleef a-tempo spelen én betere zetten doen. Toen hij nog 21 seconden had en zijn tegenstander nog 27 wist ik al, Koen gaat winnen. Uiteindelijk had hij zelfs nog 18 seconden over (en een stuk meer) toen zijn tegenstander door de vlag ging. Vlak daarvoor had de tegenstander van Pim geprobeerd de winst te forceren, maar verloor daarbij een Paard wat hem de partij kostte. Met nog 20 seconden op de klok haalde hij een dame en gaf zijn tegenstander op. 20 seconden is natuurlijk een zee van tijd.....

Zo werd de uitslag 2,5- 5,5 in het voordeel van Pallas en doen we weer mee!

(en erg leuk om als je terugkomt al te lezen dat de Schalm ontplofte toen het goede nieuws binnenkwam!).