HOME aamenu ☰ MENU
Zutphen,  16-10-06  auteur: Radboud de Roos

Zutphen overtroeft Pallas 1

Na een veelbelovend begin - Radboud pakte al na achttien zetten om tien over negen het eerste volle punt van de avond - is de vuurdoop in de eerste klasse tegen de gemiddeld 70 ratingpunten sterkere Zutphenaren in een lichte domper geëindigd.

Zelf heb ik maar twee keer hoeven nadenken. Één keer om te controleren of ik me de goede variant herinnerde (na 6 jaar..) en één keer aan het eind om de (makkelijke) winst te vinden, een overwinning uit het boekje (letterlijk) Toch deed ik het aan het eind niet helemaal goed. 17.Pd2 ipv 17.Pg5 is geforceerd mat in twee. (dus Stijn, Koen,Guido en Jan-Willem: julie hadden gelijk), 17.Pd2 stond ook nog bij mij in chessbase...

Om tien over negen stond het dus al 1-0 en ook Koen vertelde dat hij al een goede stelling had.
Ook Morris was goed uit te opening gekomen maar Pim leek wat gedrukt te staan.
Jan-Willem speelde tegen de sterke Etienne Goudriaan en kwam goed uit de opening. Guido koos inde opening om een geisoleerde pion te accepteren in ruil voor actieve stukken. Stijn stond nog niet zo lekker vond ik en van Chris Rindertsma heb ik van de opening niets gezien. Hij vertelde dat hij goed uit de opening was gekomen en een offer zag dat hij moest spelen. Helaas had de zwartspeler zijn verdediging op tijd in orde en moest Chris al snel opgeven. 1-1

Koen speelde erg goed en kwam een pion voor te staan, maar het was nog niet makkelijk. Morris had een sterke zet overzien en moest nu vechten voor remise in een passieve stelling.
Pim verdedigde zich goed, maar stond nog steeds niet lekker. Jan-Willem offerde een stuk, won een kwaliteit en twee pionnen terug, maar in het eindspel zouden de witte stukken plotseling heel actief worden. Guido kwam steeds beter te staan en had zelfs een tijdsvoorsprong!
Stijn maakte in een moeilijk middenspel wat positionele foutjes die zijn tegenstander goed benutte.

Het duurde even voordat de volgende beslissing viel. Toen werd ook duidelijk dat het voor ons een zware avond zou worden.
Jan-Willem was in een vreselijk ingewikkeld eindspel terechtgekomen waarin de stukken van Etienne te sterk bleken. Kort daarna meldde Guido dat hij een pion had weggegeven en moest ook Stijn opgeven. Zijn tegenstander maakte geen fouten meer en de stand kwam op 3-1. Koen had ondertussen zijn materiele voorsprong vergroot naar een kwaliteit, maar zijn tegenstander had nog steeds een sterk loperpaar. Ook voor Pim en Morris kwam het er steeds slechter uit te zien.

Guido verloor vervolgens nog een pion, probeerde het nog wel, maar moest ook een nul incasseren 4-1. Voor Morris werd het ook steeds moeilijker en hij had veel tijd nodig voor zijn verdediging terwijl zijn tegenstander rustig zijn kans kon afwachten. Pim verdedigde zich erg goed en probeerde in het teambelang nog op winst te spelen, maar dat kon zijn stelling niet meer aan. Morris moest ook opgeven zodat alleen de partij van Koen nog bezig was. In een erg moeilijk eindspel overzag Koen dat een overgang naar een pionneneindspel in een bepaalde situatie winnend zou zijn, waardoor hij net niet genoeg dreigingen had.
Koen bleef wel proberen een winst te vinden totdat hij nog maar één mogelijkheid zag. Met nog één seconde op de klok vlagde hij zijn tegenstander en kon uiteindelijk wél verdiend een punt noteren.

Al met al een teleurstellend resultaat, zeker gezien het spel in de eerste twee uur. Maar Zutphen was vorig jaar al sterk en is dit jaar misschien nog wel sterker.