DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Groningen,  07-02-20  auteur: Max van de Pavoordt

Bekeravonturen in het Noorden

Vorig jaar was de promotie van Pallas 1 een groot feest. Wat we ons toen niet realiseerden was dat we in 2B ingedeeld zouden worden en onze wedstrijden voortaan in het westen van het land plaats zouden vinden, terwijl we 2 jaar daarvoor nog tweemaal naar Friesland en tweemaal naar Groningen moesten.

Vooral de tripjes naar Groningen waren leuk, in de trein een beetje over schaken en de andere bijzaken in het leven praten om vervolgens in een stampvol denksportcentrum te spelen waar vaak wel een stuk of 6 teamwedstrijden plaatsvonden.
De bierprijs was altijd gunstig en de nazit in schaakcafé Hooghoudt waar je op dezelfde avond van een Meester kon winnen om vervolgens door een speler met een pak elopunten minder van het bok gehakt te worden waren altijd meer dan gezellig.
Door ons overtuigende spel in de vorige rondes van de KNSB-Beker konden we gelukkig de sluiproute om ons weer in het Groningse schaakleven te begeven gebruiken. De andere jaren waren het vooral teamwedstrijden tegen de Spassky’s(waar een foto van de grote Boris altijd teleurgesteld neerkeek op het gepeupel aan bord 1) en Staunton, nu was het de beurt aan LOS. LOS staat voor Locatie Ongebonden Schaak en is een afscheiding van JSV Sissa door een mannetje of 10 waaronder Pallas-lid Koen Lambrechts.
Door de nieuwe opzet van de KNSB-competitie van vorig jaar konden zij meteen in de 4de klasse instromen met een team dat het jaar daarvoor nog 2de werd in de 1ste klasse. Inmiddels hebben zij onze plek in de derde klasse ingenomen en staan zij daar ook fier bovenaan. Ondanks dat wij een klasse hoger spelen waren zij gewoon dik favoriet. Koen durfde zelf niet te spelen, wat hij ons vol trots vertelde voor de gezellige locatie waar de drankprijzen ook weer veel te vriendelijk waren, en nam plaats op bord 3 in een regionale bekerwedstrijd waar hij overigens door een fraaie schwindel het punt bij kon tellen.
Wij mochten het opnemen tegen de heren Rietveld, Hummel, Dijkstra en De Groot (op bordvolgorde), waarvan alleen Hendrik de Groot geen FM is. Met Morris, Pim, ondergetekende en Radboud waren wij dus op bijna alle borden een kleine 200 punten underrated. Morris lootte tegen de planning in wit op 1. Schaken kan die jongen echt wel, maar loten gaat al een paar jaar op rij fout. Radboud is erkend specialist op dit gebied en misschien moet Morris eens een cursusje volgen bij hem zodat hij op dit gebied ook de kneepjes van het vak leert.

De wedstrijd leek tegen de verwachting in al snel de goede kant op te gaan. Morris had na de opening een gebalanceerde stelling tegen Renze Rietveld.
Pim kreeg een dubieus gambiet tegen en won een pion voor wat vage compensatie van Erik-Jan Hummel die achteraf vertelde dat het gambiet hem geleerd was door een overleden Groningse schaaklegende. Zelf speelde ik een iets dubieuze lijn tegen de Caro-Kann van Arjan Dijkstra maar de aanpak van Arjan was ook nogal dubieus waardoor ik al vrij vroeg heel comfortabel stond. Als laatste had Radboud ook een goede stelling tegen het rustige systeem van Hendrik.

Snel daarna deed Arjan een onnauwkeurige zet en kon ik een 2de pion winnen(naast de gambietpion die ik al had), de pion won ik door de zet Txg7 waardoor ik ook meteen een toren op de 7de rij had.
Kort daarna won ik in een afwikkeling met een tijdelijk stukoffer een derde pion en moest ik alleen even opletten dat ik niet in een ongelijk lopereindspel zou komen .
Arjan dacht ergens nog compensatie te kunnen vinden maar hij had een matbeeld gemist waardoor hij een dame moest offeren om niet mat te gaan. Dit was uiteraard voldoende voor het punt en zo kwamen we 0-1 voor. Voor mezelf prettig dat ik een goede partij tegen een titelhouder ook eens om weet te zetten in een punt in plaats van met het zure gevoel te zitten dat je goed hebt geschaakt maar op het moment suprême toch tekortschiet.

Jammer was dat Radboud onnodig een kwaliteit verloor. In plaats van een comfortabele stelling, stond hij nu opeens verloren. Hendrik omzeilde de gevaren op korte termijn en kwam steeds beter te staan tot er voor Radboud geen houden meer aan was. 1-1 en nog 2 spannende partijen bezig. De partij van Pim was inmiddels een waar spektakel geworden. Pim had al 2 pionnen gewonnen en Erik-Jan was bereid om er nog een stuk tegenaan te smijten.
Pim had veel tijd nodig om dit allemaal te berekenen en leek op een gegeven moment met een actieve damezet de grootste problemen opgelost te hebben. Erik-Jan bleef initiatief houden voor het materiaal en probeerde de dame van Pim van een belangrijke diagonaal af te houden. Waarschijnlijk had Pim zijn dame kunnen offeren voor een toren waardoor de grootste problemen opgelost waren en hij daarna met zijn verre vrijpionnen zelf weer voor dreigingen kon zorgen. Dit mistte Pim echter en snel daarna liep het geforceerd mat en stonden we 2-1 achter.
Toen moest Morris een puntje gaan pakken om de blitz er nog uit te slepen. De partij leek de hele tijd in balans met een actief paard voor Morris tegen een iets betere structuur en een loper voor Renze. Morris leek inmiddels op mat te gaan spelen maar Renze had hetzelfde idee. Renze had alleen ook de hele tijd een kleine voorsprong op de klok wat in een lastige stelling ook een voordeel is. Uiteindelijk bloedde de witte aanval dood en sloeg die van zwart door waardoor Renze het beslissende punt voor LOS kon scoren. Na de partijen ging in het gebouw van de Gereformeerde studentenvereniging de muziek aan en konden we op de klanken de beste Nederlandstalige hits van de afgelopen 10 jaar en onder het genot van heel veel heel goedkoop bier (wat deze bob helaas bespaard is gebleven) gaan blitzen. Leuk was het om te zien hoe gelukkig Koen werd toen hij eindelijk een potje 1 minuut kon winnen van Morris en de rest van de kroeg, en misschien wel de hele buurt, dat kon horen. Tegen 1 uur besloot ik dat het misschien toch wel eens tijd zou worden om naar Deventer te gaan om tegen 3 uur eindelijk mijn nest in te kruipen.

Ondanks de 3-1 nederlaag was dit een van onze betere bekerseizoenen van de afgelopen jaren. Alle spelers die meerdere wedstrijden hebben gespeeld hebben een plusscore gescoord en goede partijen gespeeld. Succes aan de mannen van LOS in de volgende ronde en voor ons volgend jaar weer een kans!