DSG Pallas Extern

DSG Pallas aamenu ☰ MENU
Wijk aan Zee,  01-02-20  auteur: Max van de Pavoordt

Pallas 1: Een nederlaag met aanknopingspunten

"Zijn jullie niet een week te laat?", was de zin die we in Café de Zon naar ons hoofd geslingerd kregen toen we zeiden dat we 1 februari in Wijk aan Zee waren om te schaken.

Wij waren alleen niet in Wijk aan Zee voor het Tata-Steel toernooi(Hoogovens of Corus voor de oude garde) maar voor ronde 5 van de KNSB- competitie.
Wij mochten aantreden in De Moriaan tegen Juro Unirek/De Wijker Toren.

De speellocatie


Een van de titelfavorieten die de vorige ronde een pijnlijke nederlaag hadden geleden tegen Paul Keres 2. Dit team bestaat uit 7 sterke clubsschakers die ergens tussen de 2100 en 2200 bivakkeren. De 8ste speler is IM Hing Ting Lai, die vorig jaar nog Nederlands Kampioen Lightning(2 minuten p.p.) werd voor onder andere Anish Giri. Bij ons was Pim er niet bij waardoor Martijn zijn eerste partij in de 2de klasse kon spelen.

Nadat de opstellingen uitgewisseld waren was het duidelijk dat ik degene was die tegen de IM mocht spelen. Na GM Harmen Jonkman en 2x een FM mijn 4de titelhouder van het jaar. Deze partij zal ik in het verslag niet al te veel over melden aangezien die via de link na te spelen is.

Wie een chess.com account heeft, kan de partij naspelen:


Na een eerste rondje langs de borden leek het lang niet gek te gaan. Morris had op 1 een complexe stelling tegen Bastiaan Veltkamp uit een Alapin(op Tata het wapen van Jorden van Foreest tegen de Siciliaan), Radboud's partij op 3 leek aardig in balans tegen Richard Schelvis. Op 4,5, en 6 hadden Jim, Guy en Wouter goede stellingen opgebouwd en op 8 had Martijn ook een mooie dynamische partij.
Alleen René pakte de opening niet helemaal handig aan en leek enigszins gedrukt te staan met een kwetsbare koning op de e-lijn.

Het eerste resultaat kwam op het bord van Wouter. Toen ik daar voor het laatst keek zag ik dat Wouter een stuk had geofferd voor een naar mijn mening winnende aanval op de lang gerokeerde witte koning. Toen ik zag dat hij en zijn tegenstander klaar waren ging ik er dan ook van uit dat de zwarte aanval het gewenste effect had. Wouter had alleen net een fraaie defensieve maneuvre van zijn tegenstander gemist, waardoor zijn winnende aanval was doodgebloed en wit gewoon een stuk meer had.
De drie resultaten daarna volgden snel. René kwam na de matige opening niet meer onder de druk uit. De tegenstander kreeg al snel een toren op de 2de rij en er moest een dame geofferd worden om mat te voorkomen. Er werd nog even doorgespeeld maar er was geen houden meer aan. Dus 2-0 voor de thuisploeg.
Vervolgens ging het ook nog eens mis bij Morris. Waar hij dit jaar zijn doordeweekse partijen tegen goede schakers in overtuigende stijl wint, wil het op de zaterdagen niet helemaal lukken. Nu kwam hij in de problemen door een combinatie van een half-open f-lijn en een sterk paard van de tegenstander. Op een gegeven moment zag ik ook nog eens een zwarte pion die dreigde door te lopen naar e2 om de torens op f1 en d1 aan te vallen en het was wel duidelijk welke kant het op ging.

Waar blijven die aanknopingspunten uit de titel zal je je als lezer vast nu afvragen. Laten we eens beginnen bij Guy. Na een dramatische pot in de laatste externe ronde, begon het herstel al in Groningen waar hij 4 uit 5 scoorde in de Compact-groep met onder andere een overwinning op een FM in de laatste ronde. Nu overspeelde hij met wit in een mooie partij Jimmy van Zutphen. De witte stukken domineerden het centrum en toen Guy een afwikkeling zag naar een lopereindspel met een pion meer liet hij die kans niet lopen. Vanwege de superieure witte structuur en de activiteit van de witte stukken was dit simpel gewonnen. 3-1.

Het volgende resultaat was van Martijn. Hij had voor activiteit op de damevleugel een pion geofferd en had een goede stelling, want zijn loper op g7 domineerde het hele bord. De tijd was alleen een probleem geworden voor Martijn en zijn tegenstander. Dit was ook al veel eerder het geval dan op de andere borden, wat kwam omdat er vergeten was de 30 seconden per zet toe te voegen. Toen dit ondekt en aangepast was(wat natuurlijk voor een bepaalde onrust zorgt), was Martijn even uit zijn concentratie en ruilde pardoes zijn loper op g7 voor een paard op c3. Het voordeel was opeens verdwenen maar door de actieve torens van Martijn ten opzichte van de misplaatste stukken van wit had hij nog ruim voldoende voor de pion. Gezien de stand op dat moment zat een goed resultaat voor het team er eigenlijk niet meer in en Martijn bood remise aan wat zijn tegenstander met 300 elopunten meer op de teller niet echt kon weigeren.

Kort daarna moest ik ook opgeven en stonden we inmiddels 4,5-1,5 achter. Jim speelde ondertussen een goede partij in het doorschuiffrans. Hij rokeerde lang wat risicovol leek met de pionnenopmars van wit op de damevleugel maar Jim had goed gezien dat een blokkade door het paard op a5 deze aanval onschadelijk maakte. Hierdoor kon hij zelf rustig op de koningsvleugel een aanval beginnen. Jim leek overtuigend te gaan winnen maar Sjoerd Plukkel wist dit nog net te keepen naar een remise-eindspel.
5-2 met alleen Radboud nog bezig. Radboud leek een strategisch erg slimme partij te spelen door alle lichte stukken te ruilen behalve zijn paard en de zwartveldige loper van zwart die tegen alle zwartveldige pionnen van zwart aankeek. Richard wist met een mooi plan zijn loper om te spelen waardoor de loper misschien wel het beste stuk van het bord werd in plaats van het slechtste. Radboud offerde nog een pion om onder de druk uit te komen maar de stelling was inmiddels meer dan problematisch. De afwikkeling naar het eindspel door zwart was misschien onnauwkeurig en Radboud probeerde het nog te keepen. Tijdens het eten is dit eindspel nog uitgebreid voorbij gekomen waar vooral Jim in de remisekansen van wit geloofde. in geen enkele variant wisten wij dit echter te bewerkstelligen vanwege de afgesneden koning van wit en de zeer snelle b-pion.

Een 6-2 nederlaag tegen een erg sterk team. De komende 4 rondes moeten er eigenlijk 3 gewonnen worden voor handhaving. We spelen nog tegen 3 concurrenten en de koploper dus het is zeker mogelijk ondanks dat het lastig gaat worden.
De volgende ronde is thuis in de Lindeboom in Schalkhaar tegen Purmerend, wat normaal gesproken de lastigste wedstrijd van die tegen de concurrenten is.