HOME aamenu ☰ MENU
Zutpen,  01-02-20  auteur: Robert Capel

Zutphen 1 versus Pallas 2: een ontnuchterende 6-2

De wedstrijd tegen koploper Zutphen 1 in de vierde ronde op zaterdag 01 februari zag er na ongeveer een uur spelen hoopvol uit.

Er werd met name op de hoogste borden aanvallend gespeeld, het waren complexe en open stellingen en hield ik ondanks het verschil in rating van 130 voorzichtig rekening met een mooie uitslag. Maar het pakte iets anders uit….

Het jubilerende Zutphen


King op bord 2 speelde een soort Wolga , had voor een nog actievere voortzetting moeten kiezen, maar verloor uiteindelijk een stuk (1-0).
Tjeerd en zijn tegenstander hadden diverse stukken geruild, en met gelijke stand , torens en één open lijn was remise een logische uitslag (1,5-0,5). Gerard kreeg met wit een mooie klassieke Dh4 zet tegen zich, waarbij zijn tegenstander daarna goed moest opletten dat zijn dame niet werd ingesloten. Uiteindelijk een mooie remise op bord 1 (2-1).
Op bord 4 spetterde het aan alle kanten. Marco moest zijn dame geven tegen toren en stuk, en zag op de koningsstelling dame met paard binnen vallen. De pionnen verdwenen, koning op de tocht, maar kreeg ook tegenspel met zijn torens. Om mat te voorkomen moest zijn tegenstander zijn dame teruggeven , maar kon in het eindspel remise afdwingen (2,5-1,5). En toen ging het hard.
Harm stond iets beter met open lijnen, dame en torens, maar was het toch zijn tegenstander die als eerste toeslag (3,5-1,5).
Robert had in opening een pion meer maar stond onder druk. In toreneindspel kans gemist op remise (4,5-1,5).
Gorrit stond eerst gelijkwaardig maar eerder na overleg met zijn teamleider dat remise geen optie was, werd besloten om alle risico’s te gaan nemen. Na wederzijdse kansen uiteindelijk toch het onderspit (5,5 – 1,5).
En tenslotte speelde Max een gelijkwaardige partij. Met in het eindspel een klein kwaliteitsachterstand was remise een terechte uitslag (6-2).

Een ontnuchterende uitslag maar gezien het niveauverschil toch niet heel verrassend.